שתף קטע נבחר

ההתנקשות ביועץ של אסד: סוריה חשדה - ושתקה

מוחמד סולימאן, יועצו של נשיא סוריה ומי שקישר בינו לחיזבאללה, נורה למוות על-ידי צלף באוגוסט 2008. מסמך שנחשף ב"ויקיליקס" מעלה כי דמשק חשדה בישראל, אך לא פצתה פה על רקע השיחות הלא ישירות שהתנהלו באותה תקופה. התנהלות המשטר הובילה לחילוקי דעות בדמשק

סוריה חשדה שישראל עומדת מאחורי ההתנקשות בחייו של גנרל מוחמד סולימאן, יועצו הבכיר של בשאר אסד וקצין הקשר עם חיזבאללה, אשר נורה למוות על-ידי צלף באוגוסט 2008 - כך דיווח אמש (יום ב') העיתון הבריטי "גרדיאן", על סמך מברק שהודלף לאתר "ויקיליקס". למרות זאת, ועל אף שהעיתון "סאנדיי טיימס" דיווח כי ישראל אחראית להתנקשות, סוריה לא נתנה ביטוי פומבי לחשדות.

 

הדלפת ויקיליקס - הכותרות האחרונות ב-ynet:

 

סולימאן נרצח בזמן שטייל על חוף הים בעיר הנמל טרטוס בסוריה. במברק ששלחה שגרירות ארה"ב בדמשק למחלקת המדינה יומיים לאחר מכן נכתב: "שירותי הביטחון הסוריים כיתרו במהירות את הזירה וערכו חיפושים ברחבי השכונה שבה אירע הירי".

 

עיתונאים סוריים נדרשו שלא לדווח על המקרה, ובדיווחים הראשונים לא הייתה ברורה זהותו

של הנרצח. אבל בממשל האמריקני ידעו היטב במי מדובר. במסמך סודי שנכתב כמה חודשים לפני כן צויין כי מדובר ב"יועץ מיוחד של נשיא סוריה לנשק אסטרטגי ולרכישת אמצעי לחימה". בישראל דווח כי בנוסף, הוא שימש כקצין המקשר בין אסד לחיזבאללה.

 

11 חודשים לפני ההתנקשות, לפי מקורות זרים, ישראל תקפה את מתקן הגרעין הסורי בדיר א-זור. לפי המסמך שנחשף ב"ויקיליקס", ייתכן שסולימאן היה אחראי על הפרוייקט, "שייתכן שקיומו כלל לא היה ידוע להנהגת הצבא הסורי".

 

לפי המברק, ישראל הייתה החשודה הברורה והמיידית ברצח. "שירותי הביטחון הסוריים מודעים היטב לכך שעיר החוף טרטוס תיתן לפעילים ישראלים גישה נוחה יותר מאשר מקומות פנימיים יותר, כמו דמשק. סולימאן לא היה ידוע מאוד, והשימוש בצלף מצביע על כך שהמתנקש ידע לזהות אותו ממרחק".

 

שלוש סיבות לשתוק 

בשגרירות האמריקנית מנו שלוש סיבות שבגללן ייתכן שהמשטר הסורי שמר על שתיקה אחרי ההתנקשות: או שהסורים לא ידעו מי עומד מאחוריה, או שהם חששו שהאשמות נגד ישראל יפגעו בשיחות השלום העקיפות שהתנהלו אז עם ישראל, או שהם חששו לחשוף מחדל נוסף בכוחות הביטחון.

 

במברק שנכתב עשרה ימים לאחר מכן, נכתב כי ההתנקשות חיזקה את עמדתם של הגורמים הביטחוניים בדמשק שהתנגדו למגעים עם ישראל. "הרוחות סערו במהלך פגישה של מועצת המדיניות הגבוהה ב-12 באוגוסט, כאשר גורמים רמי-דרג בכוחות הביטחון שאלו על המשך השיחות הלא ישירות עם ישראל ועל ה'נדיבות' של הממשלה כלפי לבנון". הם טענו כי דמשק תיאלץ להסכים לוויתורים ולא תרוויח דבר ממגעים עם לבנון או מהשיחות עם ישראל.

 

לפי המברק, חילופי הדברים בישיבה היו ביטוי של התסכול בקרב הבכירים מהתנהלות המשטר הסורי בעקבות

ההתנקשות. "הם אמרו ש'אם הישראלים עשו את זה', למה ממשלת סוריה ממשיכה בדיאלוג? ואם מדובר בעבודה פנימית, הם תהו לגבי העתיד שלהם". בעקבות זאת, גבר הלחץ על אסד לספק לבכירים ערבויות לגבי תפקידיהם ולהבטיח שהממשלה לא תסכים לוויתורים "בטרם עת".

 

מברקי "ויקיליקס" חושפים גם כי ארה"ב תיכננה בעבר להטיל סנקציות כלכליות על סולימאן, כחלק מהתוכנית להחליש את משטר אסד, אך נתקלה בקשיים בגלל שהמידע לגביו היה כל כך חסוי שלא ניתן היה לפרסם אותו בגלוי. "הפעילויות שלו לא ידועות, מה שיקשה על איסוף חומר בלתי מסווג לגביו להודעה רשמית", נכתב במסמך.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הנשיא בשאר אסד
צילום: רויטרס
מומלצים