שתף קטע נבחר

קיסינג'ר: סליחה על תאי הגז, דבריי הוצאו מהקשר

שבועיים אחרי שנחשפה התבטאות של מזכיר המדינה האמריקני לשעבר מ-1973, לפיה גם אם ברית המועצות תכניס יהודים לתאי גזים, אין זו דאגה אמריקנית, התנצל קיסינג'ר. הוא הסביר שהתכוון שיש לטפל בהגירת היהודים בדיפלומטיה שקטה

מזכיר המדינה האמריקני לשעבר, הנרי קיסינג'ר, התנצל היום (ו') על התבטאות שלו משנת 1973 שנחשפה לאחרונה, ושלפיה אם ברית המועצות תכניס יהודים לתאי גזים - אין זה מעניינה של ארה"ב. במאמר שכתב בעיתון "וושינגטון פוסט" הסביר קיסינג'ר כי דבריו הוצאו מהקשרם, אך הבהיר: "להערות הנוגעות לתאי הגזים אין שום מקום בשיח הפוליטי, ואני מצטער על כך שהשמעתי את ההערה הזו לפני 37 שנה".

 

התבטאותו הישנה של קיסינג'ר נחשפה החודש ב-265 קלטות שפרסם ארכיון הבית הלבן. לפי אחת הקלטות, קיסינג'ר אמר

לנשיא ארה"ב דאז, ריצ'רד ניקסון, בשיחה שקיימו על יהודי ברית המועצות לשעבר: "הגירת יהודים מחוץ למדינות הסובייטיות אינה מטרה של מדיניות החוץ של ארה"ב. אם הם ישימו את היהודים בתאי גזים - אין זו דאגה אמריקנית, אולי דאגה הומניטרית".

 

אלא שהיום, הוא נשמע אחרת. "עבור מישהו שאיבד בשואה רבים מבני משפחתו וחלק גדול מאלה שאיתם הוא גדל, עצוב לי לראות התבטאות שהוצאה מהקשרה נתפשת באופן כל כך מנוגד לכוונות האמיתיות בה ולאמונות שלי, שהושפעו באופן עמוק מהאירועים האלה", כתב קיסינג'ר. "להערות הנוגעות לתאי הגזים אין שום מקום בשיח הפוליטי, ואני מצטער על כך שהשמעתי את ההערה הזו לפני 37 שנה".

 

הוא הסביר כי הגירה יהודית מברית המועצות מעולם לא הוצבה על-ידי ממשל כלשהו כעמדה אמריקנית רשמית, לא בגלל חוסר רגישות מוסרי אלא בשל משברים קשים שכפו עדיפויות אחרות. "ב-1969 כללנו זאת בערוץ נשיאותי כנושא הומניטרי, כי הגענו למסקנה שעימות במסגרת מדיניות החוץ יוביל לדחייה ולהגברת המתח עם הסובייטים", הסביר. הוא הסביר שבעזרת "דיפלומטיה שקטה", צמחה ההגירה היהודית מחבר העמים מ-700 ב-1969 ל-40 אלף ב-1972.

 

"בזמן כהונתו של ניקסון, עמד מספר המהגרים היהודים על יותר ממאה אלף... כדי להמשיך את הזרם הזה באמצעות דיפלומטיה שקטה, מעולם לא השתמשנו במספרים האלה למטרות פוליטיות", הסביר קיסינג'ר. הוא כתב כי הנושא הפך לציבורי בשל הצלחת המדיניות האמריקנית במזרח התיכון, כשמצרים גירשה את היועצים הסובייטים משטחה.

 

כדי לשקם את יחסיה עם קהיר, כתב קיסינג'ר, ברית המועצות הטילה מס על הגירה יהודית, והסנאטור הנרי ג'קסון שאף לבטל

את המס בעזרת חקיקה. הוא וניקסון ביקשו למנוע זאת: "חשבנו שהגישה הקודמת שלנו, של דיפלומטיה שקטה, הייתה הדרך הנכונה יותר".

 

קיסינג'ר ממשיך: "השיחה בנושא התעוררה לא כהצהרה מדינית מצדי, אלא כתגובה לבקשת הנשיא שאפנה אל הסנאטורים ג'ביטס וג'קסון, ואסביר להם מדוע אנחנו חושבים שגישתם אינה חכמה". הוא אומר כי בתשובתו לניקסון ניסה לסכם את העניין בקיצור, אך הודה: "כשקוראים אותה 37 שנה לאחר מכן, היא ללא ספק פוגענית...". בכל זאת, הוא מדגיש: "ההערה שלי לניקסון, שלפיה ההגירה אינה עניין שצריך להעסיק את מדיניות החוץ שלנו, חייבת להילקח בהקשר הזה".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הנרי קיסינג'ר. "להערות אין מקום בשיח הפוליטי"
צילום: AFP
צילום: AP
ריצ'רד ניקסון. שמע את התשובה ה"פוגענית"
צילום: AP
מומלצים