שתף קטע נבחר

המרמרה בטורקיה, המונים חגגו: "מוות לישראל"

ארגון ה-IHH, שעמד מאחורי המשט, מקיים טקס גדול לציון המאורע, וגם במלאות שנתיים למבצע עופרת יצוקה. באירוע נאם גם דרור פיילר, הישראלי לשעבר שהשתתף במשט. הוא קרא להעמיד לדין את ההנהגה הישראלית והבטיח: "נמשיך להפליג לעזה עד שפלסטין תשוחרר"

כמעט שבעה חודשים מאז המשט הקטלני לרצועת עזה, שבה בצהריים (יום א') ה"מאווי מרמרה" לנמל הבית שלה. היא התקבלה במפגן כוח המוני של ארגון ה-IHH, שעמד מאחורי המשט, בנמל סרייבורו שבאיסטנבול. המשתתפים הריעו עם הגעת הספינה בקריאות: "אללה אכבר" כשהם מניפים את דגלי פלסטין ומציינים בנוסף שנתיים למבצע עופרת יצוקה ברצועה. ynet העביר את האירוע בשידור חי.

 

הספינה שהוחזרה לטורקים אחרי עגינה ממושכת בנמל חיפה, הגיעה לאיסטנבול מאזור שעל שמו היא קרויה - ים מרמרה - כשעל סיפונה בני משפחותיהם של תשעת הפעילים שנהרגו, לצד 50 מהנוסעים המקוריים במשט שנפצעו, ותומכים נוספים.

 

אלפי בני אדם קיבלו את פניה של ה"מרמרה" שנכנסה לנמל כשעל דפנות סיפונה תמונותיהם של תשעת ההרוגים. מאות סירות קטנות שטו מסביב למרמרה לאות הזדהות, וברקע נשמעו שמותיהם של ההרוגים. את השמיים מילאו בלונים בצבעי הדגל הפלסטיני שהופרחו לאוויר.

 

במקום הושמעו שירי דת איסלאמיים, אחד מהם מזוהה עם חמאס. אחד ממארגני האירוע אמר מעל דוכן הנאומים: "אנחנו מחזירים את המרמרה בלי תשעה שאהידים", ונענה בקריאות "יהי זכרם ברוך" מצד הקהל.


דגלי פלסטין וקבלת פנים חמה, גם בעברית. איסטנבול (צילום: AFP)

 

בהמשך, קרא הנואם: "אני מבקש מאלוהים שיחזיר לנו את ירושלים ושילחם על השאהידים. שינקום ברוצחים את דם ההרוגים. מוות לישראל", הוא זעק - והוסיף לקול תרועות: "אנחנו נלחם עד שנקבל את ירושלים, עד טיפת הדם האחרונה".

 

אחריו עלה לברך את באי האירוע האמן הישראלי לשעבר דרור פיילר, שהשתתף במשט לעזה. "אני בא משוודיה, אבל נולדתי בישראל", אמר בפתח דבריו. "מה שהממשלה הישראלית עושה הוא לא רק נגד הפלסטינים, הוא גם נגד היהודים. אנו עומדים כאן יחד, נוצרים, מוסלמים יהודים וכאלה שאינם מאמינים - כי אנחנו בעד זכויות אדם ואכיפת החוק הבינלאומי. אנחנו חושבים שיש לכל אדם זכויות, בלי קשר למוצאו או לאמונתו".

 

הישראלי לשעבר הבטיח: "נגיע לעזה עד שפלסטין תשוחרר"

פיילר הביע תמיכה בהמשך המשטים לרצועה וקרא להעמיד לדין את ההנהגה הישראלית. "כשהפוליטיקאים מדברים על זכויות אדם ועל חשיבות החוק הבינלאומי ולא עושים כלום, זו המשימה שלנו לגרום להם למען השלום והחופש בעזה, כמו תשעת הקדושים שמתו. הקדושים שלכם הם הקדושים שלנו ושל כל העולם".


קבלת פנים חמה לספינת הדמים. טורקיה (צילום: AFP) 

 

את דבריו חתם פיילר כשהביע תקווה "לראות את הממשלה הישראלית באותו מקום שבו היה מילושביץ (נשיא סרביה לשעבר שנאשם בפשעי מלחמה). אנשים שמבצעים פשעים צריכים לעמוד לדין עליהם. אי אפשר לקנות את החופש, צריך להילחם עבורו. אנחנו מבטיחים לכם שנמשיך להגיע לעזה שוב ושוב, עד שפלסטין תשוחרר".

 

נשיא ה-IHH, "ארגון הסיוע ההומניטרי" שאנשיו נקטו באלימות כלפי חיילי צה"ל שניסו להשתלט על המרמרה, בולנט ילדרים, אמר אתמול במסיבת עיתונאים: "הספינה הייתה סמל של מצפון, וכעת היא סמל של חופש".

 

"סיוע הומניטרי" דרך איראן וסוריה

בינתיים מתארגן מסע נוסף לרצועה, השרויה תחת סגר שהוסר חלקית בעקבות הביקורת הבינלאומית החריפה על ישראל אחרי המשט. שיירת הסיוע היבשתית "אסיה 1", שמטרתה המוצהרת להעביר סיוע הומניטרי לעזה, הגיעה אתמול ללבנון.

 

לפי דיווחי רשת "אל-מנאר" של חיזבאללה, השיירה ביקרה בצידון

ובאתר ההנצחה של חיזבאללה בכפר מליתא בדרום לבנון. משם המשיכו לסוריה, ובהמשך הם אמורים לטוס למצרים ומשם להעביר את הסיוע, ככל הנראה דרך היבשה לרצועת עזה.

 

פעילי השיירה האסיתית יצאו לדרכם ב-1 בדצמבר מניו-דלהי ולאחר שעוכבו על ידי השלטונות בהודו עברו ב-7 לחודש מפקיסטן לאיראן. מרכז המידע למודיעין ולטרור דיווח כי בביקור זה הם התקבלו בקבלת פנים ממלכתית על ידי נשיא איראן ובכירים נוספים. לפי הערכות, לשיירה יצטרפו מספר חברי פרלמנט איראנים. מספר המשתתפים הכולל בשיירה עומד על כ-200. נציגים מאיראן, מטורקיה מפקיסטן, שמונה נציגי ארגונים שונים מאינדונזיה. אוסטרליה, ניו זילנד ופעילי אחים מוסלמים מירדן.

 

בהכנת הכתבה השתתף אביאל מגנזי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
השיבה הביתה. המרמרה מגיעה לטורקיה
צילום: רויטרס
אורח כבוד בטורקיה. דרור פיילר
צילום: רויטרס
מומלצים