שתף קטע נבחר

בעקבות הפנג שואי הקדום

קבוצה אחת של ישראלים החליטה לצאת למסע בעקבות הפנג שואי. המטרה היתה להיחשף לנקודת המבט הפנג שואית שהסינים משתמשים בה בכל אספט בחייהם. שרונה פומס מספרת מה ראו ומה גילו. חלק שני

המסע החושף שימוש בעקרונות פנג שואי בסין הקדומה ממשיך, אחרי שגילינו כמה אתרים מיוחדים בחלק הראשון של המסע, הגענו אל האתר הבא, הממוקם צפון מערב לבייג'ין, ומכונה מקדש הלאמות, או YONGHE LAMASARY. האתר נבחר לצורכי אבחון פנג שואי כיוון שהיה מקום הולדתם של שני קיסרים, ולפיכך ביקשנו להבין מה יש במקום להביא שלטון וכוח. המקום שהיה ארמון הפך ברבות הימים למקדש לאמות עתיק אלגנטי גדול השמור היום בסין.


מבואה בתוך מבואה בארמון הקדום (צילום: שרונה פומ)

 

המקדש נבחר כיון שהקיסר יונגלה, שבנה את העיר האסורה, גדל בו יחד עם קיסר נוסף. המקדש הגדול הממוקם באזור הצפון מערבי של בייגינג עתיק, אלגנטי ושמור היום בסין, עד 1744 הוא נקרא YONGHE GONG. זה היה ארמונו של הנסיך YANG, הבן הרביעי של הקיסר KANG XI (שחי בשנים 1622-1722). הנסיך YONG הוריש, מאוחר יותר, את הכתר לקיסר YONG ZHENG וזכה לפרסום רב במהלך שלטונו. המקום היה גם מקום הולדתו של הקיסר YONG ZHEN ושל יורשו, הקיסר QIAN LONG.

 

כשמתבוננים במבואה האדומה, שלושת שערי הכניסה, החזית הדרומית ואת אריות האבן, רואים שהמקום היה שייך למשפחת המלוכה. במבנה הלא-שגרתי יש שלוש מבואות מוארות כשמכל דלת לא ניתן לראות את הדלת שקדמה לה, אלה מאפשרים לצ'י (אנרגיה) להיאסף ולנוע בצורה מעגלית המביאה ברכה והזדמנויות למבנה. הארמון בנוי על אדמה ישרה, בהיעדר הרים, מיקום המים בעורפו של המבנה חשובים להצלחתו.

 

סיור רקשות בהוטונג של בייגין - הבתים העתיקים בעיני פנג שואי

סיור הריקשות הביא אותנו לבתים המסורתיים והנדירים שנבנו סביב חצר פתוחה, זו מבורכת משום שהיא מביאה להצטברות טובה של אנרגיה. בהיבט של הפנג שואי, הבתים הללו נבנו מסביב לעיר האסורה ושימשו גם כהגנה. מבחינה סימבולית היה בחצר עציץ גדול עם דגי זהב לשפע, פירות ממשפחת הדלועיים המייצגים בריאות (WULU) וסמל עושר ואושר תלוי מעל המיטה בחדר המעוצב אדום, כמזל לזוג שרק נישא. חשוב לציין שאין קשר בין סימבוליקה המייצגת את התרבות הסינית, ונוכחת בבתים רבים בסין, לבין פנג שואי.

 


חדר אדום לחתן וכלה מימין, דגים לשפע ומזל משמאל, ובמרכז ממשפחת הדלועיים (WULU), סמל לבריאות (צילום: שרונה פומס)

 

פנג שואי בארמונות של קסרים מתים

על הגבעות (KUN LIN MOUNTAINS) שמחוץ לבייג'ין בנויים קברי מלכי שושלת מינג. הסינים מאמינים שרוחות המתים יכולות להשפיע על חיי הצאצאים החיים. 50 ק"מ צפון-מערבית לבייגין יש מָאוּזוֹלֵאוֹם של 13 מתוך 16 קסרי מינג 1368-1644 המשתרע על פני שטח של כ-40 קמ"ר, כיוון שהייתה פריחה תרבותית אפשר לראות אדריכלות מדהימה ורבת ערך הסטורי.

 

הסידור של הקברים דומה אך שונה בגודל, במקור הוא נבנה לקיסר (ZHUDI YONGLE) ואשתו הקיסרית ב-1409, בנייתי הסתיימה ב-1427. מסביב יש 12 קברים אחרים, אך רק שנים פתוחים לקהל. ביקרנו באתר הפתוח לציבור של קבר הקיסר יונגלה המכונה גם CHANGLING.

 

הקיסר יונגלה, שבנה את העיר האסורה, בקש מיועצי הפנג שואי ZENG ו-LIAO לבחור אתרי קבורה מלכותיים שישרתו אותו, ביום מן הימים כשילך לעולמו, ואת הקיסרים שיבואו אחריו, כדי להבטיח אריכות ימים ושגשוג לשושלת מינג. לשם כך נבחר המיקום של 13 קברי מינג.

 

לקבר טוב חשוב שתהיה הגנה מרוחות הצפון הרעות ושיהיה פתוח לאנרגיות הטובות הבאות מדרום. אסור שמים יזרמו בחלקת הקבר אלא רק לצידו, ולבסוף שמאחורי הקבר יהיו גבעות רב שכבתיות שלהן צורות מיטביות. כל התנאים הללו באים לידי ביטוי בדרך המובילה אל הקבר, בצורות המבורכות של ההרים המביאים מוניטין ועוצמה, ב"דרך הקדושה" הבנויה בעקלתון ומגינה על הקברים ובמיקום הקבר עצמו. לראייה, שושלת מינג נמשכה 250 שנה.

 


מימין ה"הדרך הקדושה"המובילה אל הקבר, במרכז הפסל של יונגלה ומשמאל מפה טופוגרפית של הקבר (צילום: שרונה פומס)

 

חומת הדרקון

החלטנו לאמץ את דבריו של מאו: "אדם שאינו מטפס על חומת סין, אינו אנושי וכאילו לא היה בסין". יש אמיצות שנענו לאתגר הטיפוס ואמיצות שהעזו לשתות את הקפה הדלוח של המקום. אני נהניתי לראות את דרקוני ההרים שמציעה הטופוגרפיה עליה מתבססת תורת הפנג שואי המאבחנת גורלות של אנשים על פי צורות של הרים.

 

עברנו דרך קן לציפור (ינג) וקוביית הקרח (יין) שנבנו לצורכי האולימפיאדה כעיגול וריבוע, על פי עקרונות היין והינג, על מנת לשחזר את התפיסה הקלאסית באדרכלות ובילינו בשוק המסורתי ובשוק האוכל. יעל טוענת שהיא קנתה את הקנייה המטופשת ביותר, אורנה מצאה לה זמן להתרווח בנחת ולטעום כמה סוגים של תה. אין פלא שבטיול הקודם שלה בסין הספיקה רק קומה אחת. נראה שבתחרות מי רכשה הכי הרבה פריטים בשעתיים אני (לצערי) זכיתי.

 


בדרך למעלה (צילום: שרונה פומס)

 

17.11 טסים לינגשו (yangshu) כשהרים פוגשים מים

העיר העתיקה, יאנגשו, שבסין, בעלת היסטוריה ארוכת שנים. היא הוקמה לפני 2,500 שנה ושימשה כעיר מרכזית במשך שנים רבות, ואף הפכה לבירתה של חלקה הדרומי של סין, לאחר בנייתה של התעלה הגדולה, שחיברה בין נהר היאנגצה לאזור בייג'ינג.

 

על שפת נהר לי (לי ג'יאנג) המפורסם בנופיו, בסין ובעולם כולו, בלב גבעות הגיר המיוערות וחסרות ההסבר בצורתן, שוכנת העיר שהפכה למוקד לתיירות פנים וחוץ. מטרת הביקור בגווילין היתה לפגוש בנקודה אנרגטית בעלת עוצמה שיוצר חיבור המחבק של הרים (איכות של יין) עם מים (איכות של יאנג). במקום הזה חלחלו התובנות והתחושה הייתה שאנחנו מתאחדים עם הטבע. כזו התחושה כשין וינג נפגשים ליצירת הרמוניה. השמש הפכה להיות כדור אדום, זוג בדיוק הגיע למקום כדי להתחתן, והתחושה היתה שמשהו קסום קסום קורה במקום הזה.


השמש האדומה (צילום: שרונה פומס) 

 

18.11 נוסעים לבית של אציל סיני CHENJIACI בקואולון

האציל הסיני תרם את ביתו ללימודים ולמקדש לאור הצטיינותו של בנו בבחינות הקיסר. הבית בנוי כמיני-ארמון עם מבואה בתוך מבואה, חזית דרומית כראוי לפנג שואי מטיב ואדריכלות מרהיבה.


מבואה חיצונית וחזית דרומית (צילום: שונה פומס)

 

ממשיכים אל השוק המוזר, שוק צ'ימפינג המציע למכירה מיני חמרי גלם מיובשים מעולם החי המשמשים את הרפואה הסינית כשיקויי פלא כנגד כל מני מחלות, וגם בעד כוח גברא. ארוחת צהריים ונוסעים למקאו.


חופן מנדרינות? (צילום: שרונה פומס)


או ג'וקים מיובשים למיגרנה?(צילום: שרונה פומס)

 

מגיעים למקאו, עוברים את הגבול לעיר בעלת טריטוריה עצמאית. מודים ששפעת החזירים הסתיימה ומנעה שעות של המתנה לצורכי בדיקות (הייתי שם). ברוכים הבאים לציווילזציה. המעבר מישן לחדש כה פתאומי: מטבע לפלסטיק, קזינו המורים וחיי לילה עשירים.

 

במקאו נעשה שימוש בעקרונות פנג שואי נוספים ודומים ועל זה בפעם הבאה.

 

שרונה פומס, פנג שואי

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אדריכלות ייחודית
צילום: שרונה פומס
מומלצים