שתף קטע נבחר
צילום: אלבטרוס

גורם באוצר: עד 2023 לא נראה כסף מתמר

מסקנות ששינסקי – ההשלכות: גורם באוצר שניתח את הדו"ח אמר כי "לפי כל התרחישים, מאגר תמר לא צפוי להתחיל לשלם מסים לפני 2023". לדבריו, הפער בין הרווח שצפוי אם יאומצו המסקנות הסופיות במקום מסקנות הביניים – פחות 10 מיליון ד'

"על פי כל התרחישים שהרצנו, מאגר תמר לא צפוי להתחיל לשלם מסים לפני 2023" – כך אמר היום (ב') גורם באוצר בעקבות הגשת מסקנות ועדת ששינסקי. אותו גורם התייחס לתמריץ שהוסיפה הוועדה במסקנות הסופיות שלה, ליזמים שיחלו בהפקת גז לפני שנת 2014. אותם יזמים יתחילו לשלם למדינה מס בשיעור מינימלי של 20% רק לאחר שירוויחו סכום כפול מהסכום הראשוני שהשקיעו בחיפוש אחר הגז ובהפקתו.

 

 

אלו שיתחילו בהפקת הגז אחרי שנת 2014 יתחילו לשלם מס כבר לאחר שירוויחו 150% מסכום ההשקעה הראשוני. כלומר, החזר ההשקעה בתוספת של 50%. משמעות ההטבה היא שמי שיתחיל להפיק גז מוקדם יתחיל לשלם מאוחר יותר. ומי שיפיק גז מאוחר יותר גם יתחיל לשלם מאוחר יותר, משום שהוא מתחיל להרוויח מאוחר יותר.

 

הגורם באוצר ציין כי אם משווים את הרווחים הצפויים במדינה ממאגר תמר על פי מסקנות הביניים ומעמידים כנגד את הרווחים הצפויים למדינה על פי המסקנות הסופיות צפויה המדינה להרוויח עשרות מיליוני דולרים פחות.

 

במקביל, גורמים בכירים במשק האנרגיה מעריכים כי על רקע מסקנות ששינסקי יבצעו החברות "שביתה איטלקית" ויפסיקו את כל עבודות הפיתוח וגיוס הכסף על מאגרי הגז תמר ולוויתן שבבעלותן. אם אכן יפסיקו את העבודה, יפסידו החברות מיליארדי דולרים, אולם מיישום מסקנות הוועדה הן יפסידו יותר.

 

שר התשתיות עוזי לנדאו אמר בתגובה למסקנות כי היה צריך לוותר על מסי הגז למשך עשור. "יש להחריג את שדות הגז של תמר וים תטיס (מול אשדוד) ממסקנות ועדת ששנסקי, אחרת ספק אם ניתן יהיה לחבר את שדה תמר למערכת הגז הטבעי בישראל כדי שיהיה גז לייצר חשמל לעתיד", אמר לנדאו.

 

נגיד בנק ישראל סטנלי פישר אמר הערב, בעת נאומו בארוע השנתי של פורום ה-CFO, כי "המלצות הוועדה מאזנות בין צרכי היזמים והסיכון שהם לוקחים לצורך המדינה בתמורה ומעלות לרמה הנכונה את חלק המדינה במשאביה. אני מודה לוועדה על העבודה המקצועית שלה ומצטער על ההשמצות שספגה. ההמלצות טובות לדורות הבאים וליזמות במשק".

 

המס על הגז יגדל ל-50-62%

הערב פרסמה הוועדה לבדיקת מדיניות המיסוי על רווחי הנפט והגז בישראל את מסקנותיה הסופיות. הוועדה החליטה להוריד את שיעור המס המקסימלי שיוטל על מחפשי ומפיקי הגז מ-60% שעליהם הומלץ במסקנות הביניים ל-50%. כמו כן, כוללות ההמלצות תמריץ למאגרים שיתחילו להפיק גז עד 2014.

 

כיום, משלמים היזמים 12.5% תמלוגים למדינה וכ-30% מס על רווחיהם. אם ייושמו מסקנות הוועדה, ימשיכו היזמים לשלם תמלוגים בשיעור של 12.5% אך המס יעלה ויחושב לפי שיטה מדורגת שבה משלם היזם יותר, ככל שהוא צובר יותר הון. 


שר האוצר יובל שטייניץ, הערב (צילום: גיל יוחנן)

 

לאחר שירוויח יזם הגז 150% מסכום ההשקעה הראשונית שלו (כלומר יחזיר את ההשקעה וירוויח עוד 50% ממנה) יתחיל לשלם למדינה 20% מס בנוסף לתמלוגים של 12.5%. אחר כך יעלה המס בהדרגה עד שיגיע לרמה המקסימלית של 50% כאשר היזם ירוויח 230% מההשקעה שלו.

 

השינוי העיקרי במסקנות הסופיות הוא תמריץ למאגרים שיתחילו להפיק גז עד שנת 2014. מאגרים אלה יתחילו לשלם רק אחרי שירוויחו 200% מההשקעה והשיעור המקסימלי יחול רק אחרי שירוויחו 280% מההשקעה. כלומר, הם יקבלו יותר זמן לצבור הון, לפני שיתחילו לשלם מס.

 

כמו כן, כוללות המסקנות הטבה משמעותית למאגרים שכבר החלו בהפקה. מאגרים אלה ישלמו מחצית מגובה המס שמשלמים המאגרים שעוד לא החלו להפיק גז.

 

המסקנות כוללות הטבות חדשות במס למפיקי הגז: את ההוצאות על חיפוש אחר אוצרות טבע, יוכלו החברות להכפיל בדיווח על היחס בין השקעה לרווח. כלומר, כל שקל שהושקע בחיפוש, ייחשב לשני שקלים כאשר בודקים האם היזם הרוויח כבר מספיק על ההשקעה ויכול כבר להתחיל לשלם מס.

 

בנוסף, יקבלו החברות הכרה לצורכי מס בתמלוגי העל המשולמים לשותף הכללי או לצד שלישי. סכומים אלה ינוכו מחבות המס של החברה, וימוסו רק כאשר יגיעו אל השותף או אל הצד השלישי.

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים