שתף קטע נבחר

ערבית בביה"ס? "זועבי בפרופגנדה נגד ישראל"

ויכוח חריף פרץ בדיון בשאלה האם לאפשר לתלמידים ערבים לדבר ביניהם בשפתם בבית הספר. "יש גבול לסובלנות להפוך את הכנסת לבמה נגד המדינה", הטיח ריבלין בח"כית, שהשיבה: "במשך 60 שנה לא לימדו את השפה שלנו"

עימות קשה פרץ בצהריים (יום ד') בין יו"ר הכנסת, ראובן ריבלין, לח"כ חנין זועבי (בל"ד) על רקע הסוגיה אם לאפשר לתלמידים ערבים לשוחח ביניהם בערבית בבתי ספר. "את רוצה לעשות פרופגנדה", הטיח ריבלין בח"כ זועבי בעקבות תמיכתה, "יש גם גבול לסובלנות להפוך את הכנסת לבמה נגד מדינת ישראל". ח"כ זועבי הנסערת מיד השיבה: "זו בעיה של מערכת החינוך הישראלית, שלא לימדה במשך 60 שנה את השפה שלנו הערבית".

 

 

העימות הסוער פרץ על רקע הפרסום בעיתון "ידיעות תל אביב מרשת "ידיעות תקשורת" , לפיו מורים בבית הספר מקיף ז' ביפו, הורו לתלמידים הערבים שלא לדבר בשפת אמם בשטח בית הספר. בעקבות זאת, מספר ח"כים ערבים ובראשם זועבי טענו שמערכת החינוך מפלה את התלמידים הערבים ומקפחת אותם.


הפגנה בבית הספר נגד האיסור לדבר ערבית (צילום: עופר עמרם)

 

לדיון הוזמן גם שר החינוך, גדעון סער, שלטענת הח"כים הערבים, מגבה צעדים אלו. סער הבהיר שגורמי מקצוע בחנו את הדברים ולא מצאו להם כל בסיס.

 

במהלך הדיון הקריאה ח"כ זועבי שורת תגובות השייכות לאחראים על מערכת החינוך בתל-אביב. "התגובות מעידות על כך שבעירוני ז' הורו לתלמידים מיפו שלא לדבר בשפת האם שלהם בערבית. אני מבקשת ממך שר החינוך להוציא הנחיה ברורה וחד-משמעית כדי שמנהלים בעתיד לא ינהגו כך. יש לאפשר לתלמידים שזו שפת אמם לדבר בערבית".

 

"בעיה של מערכת החינוך"

יו"ר הכנסת התערב, וענה לה: "לצערי הרב יהודים רבים לא מבינים ערבית. כאן בכנסת, כל ח"כ יכול לדבר בשפתו שלו, גם בערבית. הוא יכול לעשות זאת גם אם לא נבין. אבל השאלה היא האם גם בבית הספר צריך שלא לדבר עברית, כאשר שואלים שאלה את המורה לכימיה. מה שאת רוצה להגיד הוא שבארץ הזאת כל האזרחים צריכים לדבר ערבית".

 

"זו בעיה של מערכת החינוך הישראלית, שלא לימדה במשך 60 שנה את השפה שלנו הערבית", השיבה ח"כ זועבי לריבלין שניסה להסות אותה גם בתנועת יד.

 

יו"ר הכנסת המשיך והטיח בח"כית: "את רוצה לעשות פרופגנדה. יש גם גבול לסובלנות להפוך את הכנסת לבמה נגד מדינת ישראל. את רוצה לנצל את הבמה כדי שבמדינה ידברו גם ערבית. כבן האומה האתנית היהודית, אני מצטער צער רב על כך שאנו יודעים אנגלית וצרפתית, אך איננו דוברים את השפה של העם שאנו חיים עמו, את הערבית".

 

לדבריו, "אבל אני מבחין היטב במוסיקה הנובעת מהדברים שהעלית כאן. יש המדברים על דו-קיום, ויש כאלה שמשתדלים הרבה יותר שלא יהיה דו-קיום. יש גם גבול בין מי שרוצה לקיים דו-קיום אמיתי, לבין לשמוע אנשים שלא רוצים בדו-קיום".

 

ח"כ רונית תירוש (קדימה) התערבה בדיון וסיפרה: "כמורה לערבית וכמנכ"לית משרד החינוך עודדתי את לימוד השפה הערבית לכל הכיתות ולכל שכבות הגיל".

 

לדבריה, "עירוני ז' מגיע להם פרס על שילוב של אוכלוסיות יהודיות וערביות, שאחד לומד מהשני. האם ידוע לשר ששפת הלימוד בישראל היא בעברית, ולכן לא הגיוני שתתנהל השיחה והשאלות בערבית. מנהל מקיף ז' בתל-אביב יכול ללמד אחרים איך לחיות בדו-קיום".

 

שר החינוך הסביר כי "שפת ההוראה בבתי הספר היא עברית. אולם לא זאת הטענה, הטענה היא שמורים מונעים מתלמידים לדבר ביניהם ערבית, ולא מונעים זאת מתלמידים דוברי רוסית. הנושא נבדק על ידי גורמי המקצוע ונמצא כלא קיים. פגיעה בבית ספר שמעודד דו קיום, אינה יכולה לעודד דו-קיום".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפגנה נגד מנהל עירוני ז' ביפו
צילום: עופר עמרם
ריבלין. "יש גבול לסובלנות"
צילום: נועם מושקוביץ
ח"כ זועבי. "בעיה של מערכת החינוך"
צילום: נועם מושקוביץ
מומלצים