שתף קטע נבחר
צילום: יהודה כץ, דני לרדו, ישראל פיכמן

סופרים ציפורים: מי מרגיז את הירגזי?

הכירו את הירגזי - סקרן וחטטן, מצליח לפתור בעיות מסובכות ושירתו החזקה נשמעת למרחקים. את שמו העברי הוא קיבל ממנדלי מו"ס, שכתב: "והוא נרגן, עז נפש ורגזן, ועל כן אכנהו ירגזי". הצצה יומית לעולם של הציפורים שחיות לידנו

פרויקט ספירת ציפורי הבר בחצרות הבתים יצא בקרוב לדרך, אך כדי שבאמת תוכלו להשתתף ולזהות את המינים השונים, נספק הצצה יומית לעולם של כל אחד ואחד מהם. והיום: הכירו את הירגזי המצוי - ציפור שיר קטנה, פעלתנית וסקרנית, המתנועעת בלי הרף.

 

 

לירגזי המצוי יש ראש שחור עם לחיים לבנות, וגחון צהוב עם פס ‏שחור בולט שחוצה אותו לאורכו. אצל הז‏כר הפס השחור מתמשך ומסתיים בכתם שחור בעוד שאצל הנקבה - הפס השחור קצר ואינו מסתיים בכתם שחור.

 

 

את שמו העברי קיבל הירגזי ממנדלי מוכר ספרים, בספרו ‏"תולדות הטבע" משנת 1866, שם כתב: "והוא נרגן, עז נפש ורגזן, ועל כן אכנהו ירגזי". ואכן, מבין קולותיו של הירגזי בולטים במיוחד שני קולות: קול השירה הטריטוריאלית הדו-צלילי הצלול, וכן קולות המתח הרגזניים.

 

הירגזי שר כמעט כל ימות השנה, אך תדירות שירתו עולה במיוחד לקראת עונת הקינון. שירתו החזקה נשמעת למרחוק ויש בה לרוב 3 הברות, כאשר השלישית שבהן מושמעת בתדר גבוה בהרבה מהשתיים הראשונות.

 

סקרנים אך נאמנים

הירגזים הם אוכלי כל. הם נמנים עם העופות המועילים לחקלאי ולגנן מאחר שהם אוכלים חרקים בכל שלבי התפתחותם - מביצים דרך זחלים וגלמים ועד בוגרים, וגם זחלים שעירים של עש. בנוסף הם אוכלים גם פרוקי רגליים אחרים ובמיוחד עכבישים, וכן פירות שונים, זרעים שמנוניים, בוטנים ואף ‏אוהבים לנקר בפרחים שופעי צוף.

 

מדובר בבעלי כנף סקרניים שכולים לפתור בעיות מורכבות ומסובכות - הם בודקים ובוחנים כל תופעה חדשה בשטח, מכים במקורם על כל דבר שעשוי להיאכל, ומחטטים מתחת לקליפת עצים ובתוך סדקיהם, ומרבים לטפס על ענפים אנכיים. כך למשל, ניסיונות הראו שהירגזי מסוגל למשוך ולהרים בוטן הקשור בקצה חוט, כדי לאכול אותו.

 

צילום: יהודה כץ

 

בבריטניה, הירגזים למדו לנקר את מכסה האלומיניום של בקבוקי החלב שנהגו החלבנים להשאיר ליד דלתות הצרכנים, ולאכול את השמנת שהצטברה בהם. בתחילה נהגו כך רק ירגזים מעטים, אך המנהג פשט עד מהרה תוך לימוד הדדי, בכל רחבי אנגליה.

 

אולם למרות סקרנותם, הירגזים חיים בזוגות מונוגומיים ובתחומי טריטוריות במשך כל ימות השנה. כדי לתחום טריטוריה ולהגן עליה, הוא משקיע זמן ואנרגיה רבה בשירה, במחוות איום ובקרבות ממשיים.

 

גודל הטריטוריה תלוי בגורמים רבים ונע בתחומי יישובים בין 6 ל-36 דונם. מקום הקינון שלו מגביל לעיתים קרובות את תפוצתו, שכן הוא נוהג לקנן בתוך חללים סגורים כגון קיני נקר נטושים, מרזבים, צנורות וכדומה.

 

באמצעות תיבות קינון מתאימות, אפשר למשוך אותו לחצר הביתי ולהגדיל את הצפיפות של הירגזים בשטח. הירגזי גם מסתגל בקלות ל"תחנות האכלה" בהן מגישים לו פירורי מזון שונים: פירורי לחם, ביצה קשה, גבינה צהובה, בוטנים וחתיכות כבד. כדי לראות את כישוריו האקרובטיים - כדאי לתלות מחרוזות בוטנים בחצר.

 

הירגזי נחשב לאחת הציפורים הפופולריות ביותר באירופה, בזכות יופיו, חוכמתו ושירתו הצלולה. שמו המדעי של הוא major Parus, באנגלית הוא נקרא Great Tit ובערבית - קורקוף כבּיר.

 


 

הכותבת היא מהמרכז לטיפוח ציפורי הבר בחצר. פרויקט ספירת הציפורים מתקיים זו השנה השישית ברציפות, ביוזמת שלומית ליפשיץ ודורון להב, מהמרכז לטיפוח ציפורי הבר בחצר הבית. הפרויקט יחל ב-21 בינואר וימשך עד ה-5 בפברואר. למידע נוסף הקליקו כאן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ירגזי
צילום: נדב גופר
ירגזי
צילום: דורון להב
צילום: אמיר עזר
ירגזי ירגזים קינון
צילום: אמיר עזר
מומלצים