שתף קטע נבחר

נוח עם שבע מצוות

הוא החל את מהפיכת "בני נוח" - גויים שומרי מצוות, והקדיש את חייו להפצת הבשורה. הוא לא חדל מלחפש את כלי המקדש, ודמותו הייתה השראה לסרטי אינדיאנה ג'ונס. וונדל ג'ונס ששאף להיות יהודי כל חייו, נקבר לפני שבוע בישראל

החודש הלך לעולמו מנהיג "בני נוח", וונדל ג'ונס, שפעל להפצת שבע מצוות בני נוח בקרב קהילות לא יהודיות, ושדמותו היוותה את ההשראה לסרט "אינדיאנה ג'ונס והתיבה האבודה".

 

  • הצטרפו לעמוד של ynet בפייסבוק

     

    ג'ונס התחיל את דרכו ככומר בפטיסטי בעיירה קטנה בצפון קרוליינה. בעקבות חשיפה ללימודי יהדות הוא עזב את משרתו והתנתק מהנצרות. הוא למד אצל רבנים בארצות הברית, ומאוחר יותר הגיע ללמוד יהדות באוניברסיטה העברית ובישיבת חב"ד בעיר העתיקה. לימודיו הובילו אותו, בסופו של דבר, לייסד את ארגון "בני נוח", המאגד גויים שקיבלו על עצמם את שבע מצוות בני נוח, והתנתקו מכל דת אחרת.

     

    "שולחן ערוך" לגויים

    "בתחילת שנות ה-90' פנה אלי כומר בפטיסטי, וסיפר כי החליט לעזוב את הכמורה ולהיות בן נוח", מספר הרב מנחם בורשטיין, ראש מכון פוע"ה. "הוא אמר לי שהוא רוצה לאגד את כל הגויים שמתעניינים בשבע מצוות בני נוח. עשיתי בירור מעמיק בארצות הברית, בכדי לוודא שמדובר באדם רציני - וגילינו שמדובר בדבר אמיתי. הוא ביקש שהרבנות הראשית תשלח אליהם נציגים לכנס גדול שערך בטקסס, כדי להסביר להם מה לעשות. התייעצתי עם הרב מרדכי אליהו, והוא אמר שצריך לעזור להם. פניתי גם לרב זלמן אוירבך בשאלה האם לנסוע, והוא אמר שלא יכול להיות מצב שגויים מבקשים ללמוד יהדות - ואנחנו נגיד להם לא.

     

    "כמה ימים לפני הנסיעה התקשר אלי חבר הכנסת רביץ, ואמר כי הוא עומד להעלות שאילתה נגדי בכנסת - כיצד ייתכן שהרבנות הראשית שולחת נציגים לכנס של מיסיונרים. אמרתי לו שקיבלתי אישור מהרב אוירבך. הוא וידא כי אין מדובר במיסיונרים נוצרים, ואני נסעתי".


    תמונה משותפת של נציגי קהילות בני נוח בארצות הברית 

     

    עד שג'ונס הפך את "בני נוח" לסוגיה מציאותית בעולם היהודי, הדיון בגוי שומר מצוות היה בעיקר תיאורטי. אבל ג'ונס דרש מרבנים לבנות עבור בני נוח מסגרת מחייבת. כך גויס הרב יואל שוורץ - ממייסדי הנח"ל החרדי, ומי שעומד היום בראש בית הדין לענייני שבע מצוות בני נוח - להכין עבורם "שולחן ערוך" הכולל את המצוות הרלוונטיות לגביהם. אל דאגה, אותן שבע מצוות הפכו עד מהרה לכמה עשרות (ישנה מחלוקת לגבי המספר המדויק של המצוות שגויים מחויבים בהן, והדעות נעות בין 30-60).

     

    "הוא היה חלוץ לפני המחנה", אומר הרב שוורץ. "רצה לדעת בדיוק מה הם צריכים לקיים. הכנתי לו את הקיצור שולחן ערוך, והוא תרגם אותו. הוא פרסם את בני נוח בעולם, עשה כנסים, כתב מאמרים, ותרגם ספרים שכתבתי בנושא. אני חושב שיש לו חשיבות היסטורית בכך שהעלה את בני נוח על המפה. אני יודע שהיו שיצאו נגדו, אבל זה לא הרתיע אותו".

     

    ביקש הכרה רשמית

    הרב בורשטיין סבור כי גדלותו של ג'ונס היתה בהנעת הרבנים לדון בנושא: "הוא אמר – רבותיי, אני רוצה שתגידו לי מה עלי לעשות. מאחר והיה בו את השילוב המיוחד של ראש בשמים, אבל רגליים על הקרקע - הוא דרש דברים פרקטיים, שאיש לא דרש לפניו. למשל, בני נוח עזבו את הנצרות, ונשארו בלי טקסים ובלי תפילות. ג'ונס ביקש שנכין סידור מיוחד שהם יוכלו להתפלל בו, וטקסי לוויה וחתונה שיהיו מיוחדים לבני נוח. הכנתי לו סידור מיוחד, שהרב אליהו עבר עליו ואישר אותו. הסברנו מה נחשב לסממן נוצרי בטקסי נישואים, ולכן הוא אסור. ג'ונס הפך את זה מתופעה של בודדים, להתארגנות".  

     

    אבל וונדל ג'ונס לא הסתפק בשולחן ערוך ובסידור, וביקש הכרה רשמית. לפני כחמש שנים הגיע לארץ לטקס מיוחד בפני בית דין יהודי, על מנת להצהיר - כפי שדורשת ההלכה - שהוא מקבל על עצמו עול מצוות. "מאחר ועל פי ההלכה צריכה קבלתן של מצוות בני נוח להיערך בפני בית דין יהודי - ערכנו לו ולקבוצה שהתלוותה אליו, טקס שבראשו עמד הרב אוירבך", מתאר פרופ' הלל וייס, דובר הסנהדרין המתחדשת. "ג'ונס הצהיר על מחויבותו למצוות בני נוח בקול גברי ורועם, בפנים סמוקות כשעל ראשו מגבעת רחבת שוליים. האיש הזה היה אגדה. התרשמתי שהוא מבין את העניין ורואה בו שליחות. שהוא רוצה לשנות את האנושות. הוא הבין שהקב"ה ברא את הגויים, כי גם להם יש שליחות".

     

    "ג'ונס לא היה רק אחד המכוננים של תנועת בני נוח, כי אם האיש שתרומתו תהיה מכרעת בדור הבא בהתפשטות התופעה", אומר דב שטיין, מזכיר הסנהדרין המתחדשת. ובועז קלי מחב"ד, ראש ארגון "שבע לשבעים" שעוסק בשבע מצוות בני נוח – מוסיף כי "הרבי מלובביץ' אמר שהוא עוסק בפעולה חשובה ביותר. הנושא של שבע מצוות בני נוח קשור לגאולה, כאשר גם גויים יעבדו את ה'. ג'ונס התחבר לעניין הזה".

     

    התגרש מאשתו היהודיה

     "הרבה סיפורים מסתובבים על וונדל ג'ונס",אומר הרב בורשטיין. "אחד מאלה שאני מכיר, הוא על כך שתרם כליה לבנו, ובניתוח התברר שיש לו כליה מיותרת. היו לו שלוש".


     

    ג'ונס חותם על התחייבות לשמור את מצוות בני נוח, עבור הרבנות הראשית

     

    אך על אף המחמאות שקיבל ג'ונס על פעילותו למען הפצת שבע מצוות בני נוח, הוא, בכלל, רצה להיות יהודי. "אחרי שבנו ובתו שמעו את הרצאותיו בשבח היהדות, הם התגיירו וכיום הם דתיים", מספר הרב בורשטיין. "אני אמרתי לו שאסור לו להתגייר, וכך אמרו לו גם רבנים אחרים; שהוא נולד גוי, ומה שהוא יכול לעשות כבן נוח, הוא פי-100 ממה שיעשה כיהודי. המון יהודים חזרו בתשובה אחרי ששמעו את הרצאותיו. לאחר מות אשתו, הוא נישא ליהודיה שפגש בארץ במהלך חפירות ארכיאולוגיות. הסברתי לו שאסור לו להיות נשוי ליהודיה, והוא הבין את זה. הוא הסביר לה שליהודיה אסורה לחיות עם גוי, והתגרש ממנה".

     

    הרב בורשטיין מספר כי ג'ונס היה שגריר נהדר לישראל: "כשהיו כאן מלחמות, הוא ארגן כנסי תמיכה בישראל, ומשלחות לארץ. הוא היה פטריוט מאוד גדול. הוא הסביר לבני הקהילה שלו, שייעודם איננו להתגייר, כי אם להביא לכך שעוד גוי יקיים את שבע מצוות בני נוח. ההרצאות שנשא בעד היהודים, הקימו לו לא מעט מתנגדים. אני התרשמתי מכך שלמרות שרדפו אותו ארגונים כגון יהודים למען ישו, הוא לא נרתע".

     

    ג'ונס, אינדיאנה ג'ונס

    כתוצאה מדבקותו המופלאה ביהדות, גילה ג'ונס עניין רב בכלי המקדש האבודים. מסוף שנות ה-60' הגיע לארץ מספר רב של פעמים, על מנת לערוך חפירות ארכיאולוגיות באזור מדבר יהודה וים המלח. הוא הסתמך על מגילת הנחושת שנמצאה במדבר יהודה, ובה הופיעה רשימה של כלי כסף וזהב תוך אזכור למקומות בהם הוחבאו. את ארון הברית הוא לא מצא, אבל גילה כמויות גדולות של אבקה, אותה ייחס לקטורת.


    "היתה לו יכולת רב חושית". וונדל ג'ונס עם גדעון חרלפ, בביקור בהר הבית

     

    אישיותו הכריזמטית וחיפושיו הנלהבים אחר אוצרות קדומים, היוו השראה לדמותו של אינדיאנה ג'ונס בסדרת הסרטים הידועה. "מאחר וראה בבית המקדש מקום תפילה לכל העמים, היה לו בו עניין גדול", מסביר הרב בורשטיין.

     

    "טיילתי איתו במקומות רבים - חלקם הזויים", מספר גדעון חרל"פ, אדריכל המתמחה בתכנון ירושלים, וחבר של ג'ונס. "אלה היו תמיד סיורים מיוחדים, מאחר והוא היה איש מקסים בעל אישיות שלא תיאמן. כשטיילתי איתו בהר הבית, הוא התלהב כמו ילד. הוא הראה לי דברים שעשרים שנה אני מטפל בהם, ולא ידעתי. הוא יכול היה להגיד מאיפה הגיעו הכותרות של העמודים, ומאיזו ארץ הביאו את השיש. היתה לו יכולת רב חושית. הכריזמה שלו נבעה מהשכנוע הפנימי שהיה בו, ומהידע הרב תחומי העצום שהיה לו".

     

    ג'ונס, שנפטר בגיל 80 מסרטן, נקבר לבקשתו בישראל לפני שבוע, בחלקה סודית בצפון הארץ, סמוך למגדל, המיועדת לבני נוח בלבד. "על אף שילדיו יהודים, הם אמורים לנהוג בטקסי האבלות של בני נוח", מסביר הרב בורשטיין, "כך שרשמית אין להם מנהגי אבלות. אבל התרנו לבנו להגיד עליו קדיש, כי מנקודת מבטנו מדובר בחסיד אומות העולם".
  •  

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    החל מהפכה. וונדל ג'ונס
    הרב בורשטיין, נציג הרבנות הראשית, בכנס בני נוח. מתרגם (מימין) הרב יהושע פרידמן
    מומלצים