שתף קטע נבחר

דיווח: גרמניה ידעה ב-1952 שאייכמן בארגנטינה

ה"בילד", שפועל לחשיפת מסמכי מודיעין סודיים על "ארכיטקט השואה", טוען שיש הוכחה לפיהן גרמניה הסתירה מידע על מקום המסתור של אייכמן. שמונה שנים אחר כך הוא נחטף ע"י המוסד

הסודות נחשפים: שירותי הביון של גרמניה המערבית (ה- BND) ידעו כבר ב-1952 כי אדולף אייכמן, מבכירי המשטר הנאצי ומאדריכלי "הפתרון הסופי", מסתתר בבואנוס איירס שבארגנטינה. כך דיווח אתמול (שבת) העיתון הגרמני "בילד", על סמך מסמכים מסווגים מאותה עת.

 

הצטרפו לעמוד הפייסבוק של ynet

 

עוד נמסר בדיווח כי סוכנות הביון האמריקנית (ה-CIA) מסרה כבר ב-1958 לשירותי הביון של גרמניה המערבית כי אייכמן מתגורר בארגנטינה מאז שנמלט מאירופה ב-1950. אייכמן, שהיה ראש המחלקה היהודית בגסטפו ופיקח על השמדת היהודים בשואה, נחטף על ידי המוסד ב-1960 מארגנטינה והוצא להורג בישראל שנתיים אחר כך.

 

באחרונה פורסם כי גרמניה מסתירה את "תיק אייכמן" למרות שבית משפט הורה על חשיפה מלאה של אלפי מסמכים על קורותיו של הבכיר הנאצי בין 1945 ל-1960. באפריל הורה בית המשפט בלייפציג על BND למסור את 3,400 המסמכים לידי העיתונאית העצמאית גבריאל ובר, שטענה כי אלף מסמכים

 כלל לא הגיעו לידיה וכי חלק גדול מהפסקאות הושחר. "מבין 2,400 דפים, אולי מאה מעניינים", אמרה ובר. לדבריה, המסמכים החסרים מכילים מידע קריטי על השנים שלפני לכידת אייכמן. לשכתה של הקנצלרית אנגלה מרקל, הממונה על BND, התעקשה אז כי חלק מהמסמכים חייבים להישאר סודיים.

 

הפרסום האחרון בפרשה מתבסס על מסמכים ששוחררו על ידי ה-CIA בשנת 2006, לפיהם סוכנות הביון האמריקנית הודיעה ב-1958 לגרמניה המערבית כי "ישנם דיווחים מ-1952 שאייכמן מתגורר בארגנטינה". כמו כן, העיתון הגרמני הודיע כי הצליח להשיג מסמך מתוך "תיק אייכמן", משנת 1952, ובו רמיזות כי BND ידע כבר אז על מקום מסתורו וזהותו הבדויה של מי שנחשב ל"ארכיטקט השואה".


משפט אייכמן. זוהה כבר ב-1952? (צילום ארכיון: לע"מ)

 

סגן נשיא ארגון ניצולי השואה וצאצאיהם בארצות הברית, אלן שטיינברג, אמר כי "מטריד למדי ששתי סוכנויות הביון ידעו על מיקומו של אייכמן כמעט עשור לפני שהוא הובא למשפט צדק בירושלים".

 שירותי הביון של גרמניה סירבו להגיב על הפרסומים בנושא כבר כמה פעמים. עם זאת, בדיונים משפטיים בנושא נטען כי פרסומו המלא של "תיק אייכמן" יסכן את עבודת חייו של גורם מודיעיני, וכן יזיק להמשך היחסים עם מדינה כלשהי, שסוכנות המודיעין שלה היא המקור לרוב המידע שבתיק.

 

"הכתובת ידועה לעורך מגזין בגרמנית"

לא ברור אילו מסמכים מופיעים ב"תיק אייכמן" המלא, אבל לפי הערכות מומחים, הם עשויים להטיל מעט אור על האופן שבו נמלט אייכמן מאירופה תחת שם בדוי לארגנטינה, שם חי בזהות בדויה זמן רב. כמו כן, ככל הנראה, המסמכים מעידים על האופן שבו סוכני מוסד ישראלים התחקו אחר עקבותיו, לכדו אותו, חטפו אותו והביאו אותו לכלא הישראלי.

 אלן שטיינברג הוסיף ואמר כי "יש חשש שהמסמכים מעידים על גורמים שסייעו לנאצים להימלט ולחיות בזהויות בדויות".

 

המילים המדויקות שמביא "בילד", מתוך מסמך שנמצא ב"תיק אייכמן" הן: "א' לא במצרים, אלא חי בזהות בדויה תחת השם קלמנס בארגנטינה. כתובתו המדויקת של א' ידועה לעורך הראשי של המגזין בשפה הגרמנית 'הדרך' שיוצא לאור בארגנטינה". במסמך ששחרר ה-CIA לפני חמש שנים, ושנכתב אחרי המסמך שמפרסם המגזין הגרמני, הופיעו פרטים דומים, אם כי מפורט שהוא חי בבואנוס איירס, וכי שמו הבדוי הוא קלמנס.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אדולף אייכמן. פיקח על ביצוע "הפתרון הסופי"
צילום: איי אף פי
משפט אייכמן בירושלים. שירותי הביון סירבו להגיב
צילום: לע"מ
המסמכים עשויים לחשוף האופן בו אותר ע"י המוסד
מומלצים