שתף קטע נבחר

התמ"ת נתן מענקים של 3 מיליארד ש' לתעשייה

מנתוני משרד התמ"ת עולה כי סיוע המדינה ב-2010 הביא באופן ישיר להעסקת 28 אלף עובדים. כ-740 מיליון שקלים קיבלה אינטל וכ-150 מיליון קיבלה טאואר. מנכ"ל התמ"ת: אלף בני מיעוטים וכ-700 חרדים זכו בתעסוקה הודות לסיוע

משרד התמ"ת העביר בשנת 2010 סיוע לתעשייה ולהיי טק בהיקף של כ-3 מיליארד שקלים, כ-1.6 מליארד שקלים לתכניות המחקר והפיתוח המסובסדות של המדען הראשי וכ-1.5 מיליארד שקלים נוספים במסגרת הסיוע הישיר והעקיף של מרכז ההשקעות בתעשייה. כך עולה מנתונים שהציגו היום שר התמ"ת בנימין בן אליעזר במסיבת עיתונאים בתל אביב. מהנתונים עולה כי הסיוע הביא באופן ישיר להעסקתם של כ-28 אלף עובדים.

  

 

מנהל מרכז ההשקעות, חזי צאיג, ציין כי המרכז העביר השנה מענקים בהיקף של כ-740 מיליון שקלים, שסייעו לענקית התכנה אינטל בהקמת מפעלה החדש בקרית גת, 150 מיליון שקלים שסייעו לטאואר בהקמת מפעל חדש במגדל העמק, 506 מיליון שקלים במסגרת מענקים לחברות תעשייה נוספות, רובן בנגב ובגליל ו-166 מיליון שקלים שהועברו למפעלים במסגרת המסלול לעידוד התעסוקה, רובם כסיוע בהעסקת עובדים ערבים וחרדים.

 

מהנתונים שהציג צאיג עולה כי אינטל תעסיק כ-3,000 עובדים חדשים במפעל החדש שהקימה בזכות סיוע של התמ"ת; טאואר תעסיק כ-1,430 עובדים, תוך התחייבות שכ-10% מהם יהיו בני מיעוטים; המפעלים שקיבלו מענקים יעסיקו 3,600 עובדים נוספים ואילו 179 החברות שהצטרפו אשתקד למסלול התעסוקה יעסיקו כבר השנה 4,137 עובדים חדשים בשכר ממוצע של כ-6,000 שקלים בחודש.

 

קדמי: "צריך להמשיך"

על 179 החברות הללו נמנות פינציה בנגב שגייסה 134 עובדים חדשים, חברת סטאר פלאס מאלון תבור שגייסה 120 עובדים; משחטת עוף עוז שגייסה כ-100 עובדים; חברת רביב רכב, שגייסה כ-200 עובדים; חברת המתכת חרט הגליל, שגייסה 72 עובדים חרדים; חברת ההיי טק מטריקס שגייסה 120 עובדים חרדים; חברת התוכנה גליל סופטוור, שגייסה 75 עובדים ערבים. מנכ"ל התמ"ת שרון קדמי אמר ש"הפעילות של מרכז ההשקעות הביאה ליצירת מקומות עבודה לכ-1,000 בני מיעוטים ולכ-700 חרדים, רובם גברים, רק השנה. זה הרבה אבל זה כלום, צריך להמשיך".

 

לדברי צאיג: "אם חברות כמו אינטל וטאואר לא היו מחליטות להקים את המפעל הבא בארץ הן היו עלולות שלא להקים בארץ גם את המפעלים הבאים ולהיפך: ההחלטה להקים בארץ מפעל תסייע להן גם בהחלטה על הקמת המפעל הבא".

  

המדען הראשי, אבי חסון, אישר השנה 1,230 תוכניות מחקר ופיתוח, בהיקף של 1.6 מיליארד שקלים. תוכניות המו"פ הביאו להעסקתם של 15,000 עובדים חדשים, רובם אנשי היי טק במשכורות גבוהות. מספר החברות החדשות שהוקמו בזכות סיוע של המדען זינק ב-137%, השקעות המו"פ בפריפריה גדלו ב-120% ואילו השקעות המו"פ בתעשייה המסורתית גדלו ב-180% והסתכמו ב-200 מיליון שקלים. לדברי חסון: "זה הרבה מאוד כסף אבל זה ממש לא מספיק".

  

"תנו לאבי עוד מיליארד שקלים ותוך 72 שעות הוא ימצא מה לעשות איתם. אבל אנחנו מבינים את מגבלות התקציב ודווקא מופתעים בעצמנו מההישג שלנו בהגדלת התקציב שלו. לגבי מרכז ההשקעות המצב הוא שונה: אין לנו שום מגבלה תקציבית וכל חברה שתוכיח לנו שהיא באמת זקוקה לסיוע תקבל אותו", אמר קדמי.

  

לדברי קדמי, "הכלכלה הישראלית חיה על זמן שאול, המספרים היפים שאנחנו מנופפים בהם של הצמיחה והתעסוקה יישארו איתנו לחצי עשור עד עשור. אחר כך, אם לא נתמודד עם האתגרים שמונחים לפתחנו, נמצא את עצמנו בבעיה רצינית. שיעור ההשתתפות הנמוך של ערבים וחרדים בעבודה עלול להוביל לקטסטרופה, זה בון טון לדבר על זה עכשיו וטוב שכך, אבל צריך גם לעשות".

 

לדבריו, "גם ההידלדלות במספר המהנדסים וההנדסאים, המוחות שהביאו אותנו לאן שהגענו היא מסוכנת. יש כמה מהנדסים בהודו שהם לא פחות טובים מהמהנדסים שלנו וצריך לחזק את כושר התחרות שלנו איתם. גם העמדה שלנו מול השווקים המתעוררים באסיה, בדרום אמריקה ובאפריקה צריכה להתחזק. היינו תלויים יותר מדי בעולם המערבי והתעוררנו מאוחר מדי לשנות את זה. אני מקווה מאוד שהפעילות שלנו תמשך בקצב ובעוצמה הקיימים כדי להתמודד עם האתגרים הללו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שר התמ"ת, בן אליעזר
צילום: אסף שילה, ישראל סאן
מומלצים