שתף קטע נבחר

"עסק שיימנע מלרכוש מחברות בשטחים - יוחרם"

ועדת הכלכלה קראה לממשלה לפעול נגד חברות ישראליות שיבנו בעיר החדשה מצפון לרמאללה, ושנכנעו לחרם נגד מוצרים מהשטחים. ח"כ שאמה: "לא נאפשר לחברות כחול לבן לפעול בשחור ירוק". ח"כ אלדד: "מי שבונה ברוואבי, לא יבנה בת"א"

ועדת הכלכלה קראה היום (ב') לממשלה לעצור מיד את התופעה שבה חברות ישראליות משתפות פעולה עם החרם הפלסטיני על מוצרים ישראלים ביהודה ושומרון, מזרח ירושלים ורמת הגולן. יו"ר הוועדה, חבר הכנסת כרמל שאמה-הכהן, מתכוון לפנות ליועמ"ש כדי לבחון כיצד ניתן לעצור את החרם הזה מצד חברות ישראליות.

 

 

ח"כ שאמה יזם דיון מיוחד בעקבות הפרסומים על החברות הישראליות המתכוונות לקחת חלק בבניית העיר הפלסטינית החדשה, רוואבי, המתוכננת להבנות מצפון לרמאללה. לפי הפרסומים חברות אלה הסכימו לדרישה הפלסטינית שלא לרכוש שירותים ומוצרים ישראליים מהשטחים וממזרח ירושלים.

 

"לפני שהמנופים של החברות יתחילו לבנות את רוואבי, מנופי ועדת הכלכלה יהפכו את המהלך למאוד לא משתלם", אמר ח"כ שאמה הכהן. הוועדה דרשה מהמנהל האזרחי לחשוף את שמות החברות שנכנעו לתנאי הפלסטינים וקראה לממשלה לגבש מדיניות שלטונית ברורה מול משתפי הפעולה הישראלים עם החרם הפלסטיני.  

 

החלטת הוועדה קובעת כי "ההידרדרות הנוכחית היא תוצאה של וואקום שלטוני בכל הנוגע לתגובת הממשלה לחרם הפלסטיני". הוועדה דרשה כי הממשלה תדון ותחליט כבר בישיבתה הקרובה על צעדי התגובה הכלכליים שתנקוט כלפי הרשות הפלסטינית כל עוד נמשכת מדיניות החרם על המוצרים הישראלים. זאת, כשהחרם מתפשט לשווקי אירופה ומדביק מרכזי קניות שאינם מבדילים בין תוצרת ישראלית מהשטחים לתוצרת ישראל בכלל והחרם הוא גורף.

 

הוועדה אף חזרה על קריאה של 48 ח"כים שחתמו על הצהרה הקוראת לממשלה להמנע מכל התקשרות עסקית עם החברות שנכנעו לחרם הפלסטיני.

 

שיתוף פעולה כבסיס לנורמליזציה

ראש אגף כלכלה ומחקר במשרד לשיתוף פעולה אזורי, עדי אשכנזי, אמר כי עמדת המשרד בראשות המשנה לראש הממשלה, השר סילבן שלום, היא לפרסם את שם החברות לידיעת כל הציבור ובעיקר למנוע מהן להתמודד במכרזים ממשלתיים. השר שלום ביקש עוד בשבוע שעבר להעלות את הנושא לישיבת הממשלה, באומרו: "החברות שחתמו על החוזים הופכות להיות משתפות פעולה במסע הדה-לגיטימציה שמנהלת הרשות הפלסטינית נגד מדינת ישראל. ומדיניות הממשלה צריכה להיות כלפי חברות אלה - אפס סבלנות".

 

נציג משרד התמ"ת, גבי בר, אמר בדיון היום, כי היועץ המשפטי של משרדו סבור כי לממשלה אין אפשרות להתערב ולדרוש מהחברות לחשוף את החוזים.

 

חברי הכנסת אריאל אלדד (האיחוד הלאומי) ויו"ר מועצת יש"ע, דני דיין, דרשו מהחברות הישראליות שקיפות. אלדד הדגיש, כי "מי שבונה את רוואבי, צריך להבין שהוא לא יבנה את תל אביב" והוסיף: "כל חברה שמתקשרת בחוזה פוליטית צריכה לדעת שיכו אותה בכיסה. הוא הזכיר כי ארה"ב היא זו שחיסלה את החרם הערבי על ישראל עם החוק שחוקקה לפיו מי שמחרים את ישראל לא יוכל להתקשר בחוזים על הממשל האמריקני וזה מה שישראל צריכה לעשות לחברות הישראליות שנכנעות לחרם הפלסטיני".

 

ח"כ ישראל חסון (קדימה) טען לעומת זה כי "מותר לרשות הפלסטינית להיאבק במה שנראה לה כמאבק מדיני בדרך כלכלית. הדבר דומה לתנאי המחייב את החברות הבונות הבה"דים להעדיף מוצרים מתוצרת הנגב".

 

ח"כ שאמה הכהן השיב לחסון: "לא ניתן להסכים עם התנאי שלך, מאחר שדין רמת הגולן הוא כדין תל אביב". חסון הבהיר כי הטיפול במצב צריך להיעשות ברמת הממשלה ולא באמצעות לחץ על החברות.  

 

לסיכום, אמר ח"כ שאמה הכהן: "לא נאפשר לחברות כחול לבן לפעול בשחור ירוק" ועם זאת הוא רואה בחיוב את שיתוף הפעולה הכלכלי בין הרשות לבין מדינת ישראל כבסיס לנורמליזציה במקום להתעסק בהטלת חרם הדדי.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אתר ההקמה של העיר החדשה רוואבי
צילום: AFP
מומלצים