שתף קטע נבחר

הצצה: בתים של חרדים

במטבח תמצאו שני תנורים, בחדרי הילדים מסתתרות כמה מיטות, וכיורים לנטילת ידיים פזורים ברחבי הבית. אדריכליות חרדיות מציגות את כל הטרנדים החמים בעולם עיצוב הפנים החרדי. וגם: איפה מחביאים את הבריכות הפרטיות בבני ברק

משהו טוב קורה בשנים האחרונות לבית החרדי: המודעות לעיצוב וההכרה בחשיבותו של תכנון נכון, הולידו מהפכת עיצוב שקטה. בתי בני ברק וירושלים נחשפים למטבחי יוקרה ונגרות מתוחכמת.

 

 

אם תהיתם מה שמים בסלון במקום הטלוויזיה; כיצד מצליח העשירון העליון חובש הכיפה להשתכשך בבריכה ולשמור על צניעות, ומדוע חולמים בסתם יום של חול על "מטבח פסח" - קבלו תמונת מצב של הבית החרדי העדכני, כפי שמשרטטות שלוש אדריכליות חרדיות.

 

חדר ילדים מודולרי

תשכחו מכל מה שידעתם על סטנדרט עיצובי. הבית החרדי מתנהל לפי כללי משחק אחרים לגמרי, ועוד לא השחלנו מילה וחצי מילה על כיורים כפולים ושעוני שבת. אורח החיים השונה מכתיב, כך מסתבר, כללי עיצוב משלו.

 

כבר בפתח דירתה של האדריכלית רבקה פדר בבני ברק, אפשר לגלות שהילדים הם חלק מהעיצוב. לדלת הפלדלת הסטנדרטית הוסיפה פדר חור הצצה נוסף, הממוקם בגובה נמוך, ומיועד לטובת הילדים שרוצים לדעת אם מותר לפתוח את הדלת.


מיטה הנפתחת לשלוש מיטות (עיצוב: גאולה וקסברגר)

 

פדר החלה את דרכה המקצועית בעיצוב בית פרטי בהרצליה ומשרדים במגדלי בסר, אך עד מהרה נשאבה לסצנת העיצוב המקומית, בבני ברק. תחת מנורת וינטג' שגילתה בביתו של לקוח חובב הסגנון המודרני, היא מציגה תוכניות שונות לחדרי ילדים במגזר. את המכנה המשותף לרובם לא קשה לפספס: ניסיון לדחוס כמה שיותר מיטות בחלל אחד. מיטות קומתיים, לצד מיטה נפתחת לשלושה וארבעה ילדים - והכול בהתאם לדרישות הלקוח ונתוני המשפחה.

 

בכנס אדריכליות של המגזר משתפת יהודית שובקס את חברותיה למקצוע - בהתמודדות שלה עם אילוץ המרחב. שובקס בחרה לגייס פתרונות נגרות מתקדמים: ארון הבגדים מאכלס בתוכו ספריית מדפים, ושולחן הכתיבה נכנס לחלל נסתר, כדי לפנות מקום למיטות הנפתחות. אך לצד התכנון והחישוב של כל סנטימטר, לא מזניחים את הצד העיצובי. "זה לא נראה כמו במגזינים, עם מיטה בודדת בחלל ענק, ובקצה המרוחק - שולחן כתיבה גדול וחסר שימוש", היא אומרת. "אבל איזה בית ישראלי נראה ככה באמת?"

 

"בבית החרדי, החלוקה בין חדרי הילדים היא לרוב מגדרית", מסבירה גאולה וקסברגר, אדריכלית ירושלמית וחרדית, "מה שמאפשר 'להשתולל' עם העיצוב בלי הפרעה". לדבריה, הבנות מעדיפות מדפים פתוחים להצגת אוספים, ופלטת הצבעים נעה סביב גווני הוורוד והסגול. הבנים לעומתן, מעדיפים ארונות סגורים וחלל נקי. וקסברגר לא טורחת לבזבז שטח על שולחנות כתיבה: "גם ככה כולם מעדיפים לעשות שיעורים ביחד בסלון, אז חבל על המקום".

 

מערכת במקום טלוויזיה

כל סלון חרדי באשר הוא, מכיל שני פרטי חובה: ארון הספרים היהודי, ושולחן אוכל גדול שסביבו מתנהלים החיים בבית. "אם יש מקום נוסף", אומרת וקסברגר, "אפשר לדבר גם על פינת ישיבה".

 

אך אפילו הספרייה הפכה כיום לתורה עיצובית בפני עצמה: "פעם זה היה ארון עץ סטנדרטי עמוס לעייפה בספרים, ובמרכזו ויטרינה מלאה בכלי יודאיקה מכסף. היום זה סיפור אחר. רבים מהלקוחות החרדים עברו להשתמש בגבס". כך עברו החנוכיות להתגורר עם גביעי הקידוש והכלי ל"מים אחרונים", בתוך נישות מעוצבות עם תאורה דרמטית. לדברי וקסברג, הספרייה עוברת לחדר פנימי, המוגדר "כחדר לימוד".


ספרייה ופריטי יודאיקה - בנישות מגבס. צילום: רחלי (עיצוב: יהודית שובקס)

 

ואם חשבתם שכל הבתים החרדיים נראים אותו דבר - הרי שוקסברגר תשמח להעמיד אתכם על טעותכם: "בבית ליטאי לא נראה כמעט ארונות זכוכית שיגנו על הספרים. לעומת זאת, בבית החסידי - בנוסף לזכוכית, יבקשו לרוב גם פיתוחי עץ ומראה אירופי עשיר של עץ מגולף".

 

הסלון, או בשמו החרדי "חדר האורחים", הוא החדר הפעיל ביותר בבית, למרות שלא תמצאו שם טלוויזיה. במקומה מונחת אחר כבוד מערכת משוכללת עם מיטב המוזיקה החסידית (או שירי ילדים, תלוי באיזו שעה קפצתם לביקור).


החיים מתנהלים סביב השולחן הגדול. צילום: רחלי (עיצוב: יהודית שובקס)

 

הפרטיות, טוענת פדר, היא ערך חשוב בבית החרדי. מעצבת חרדית צריכה לחשוב כיצד לתכנן מראה מרווח ופתוח, ובמקביל לשמור על צינעה: "אני מציעה כאופציה סגירה בצורה מתוחכמת באמצעות זוויות והפניות, או סגירה קלה שלא נראית לעין במצב רגיל, כזו שמסוות בתוך קיר, לדוגמה, ותאפשר פרטיות לצד תחושת מרחב כשהסלון לא בשימוש". כך, כאשר בעל הבית לומד תורה - גם הרעשניים שבילדים יתהלכו לפני המחיצה הסגורה על קצות האצבעות.

 

חבר למקרר

תכנון המטבח נגזר אף הוא מהנוכחות המתמדת של "האנשים הקטנים" בסביבה. שובקס מספרת שההחלטה היכן למקם את התנור או את המגירה עם הסכינים, היא תמיד הרחק מהישג ידם של הילדים. "אצל המשפחה החרדית המטבח נמצא בשימוש תמידי", היא אומרת "הגיוני שהקטן שרוצה להיות צמוד לאמא, ימצא את עצמו מבלה שם הרבה".

 

"עיצוב המטבח החרדי הוא משימה מורכבת", מוסיפה פדר. דרישות הסטנדרט של הלקוחה עומדות על מטבח שמכיל לפחות שתי מערכות כלים מלאות - לחלבי ולבשרי, ובמידת הצורך גם ארונות אכסון לפסח. את התנור עם שני התאים מחליפים פעמים רבות שני תנורים, ואל תאמרו מדיח - אלא מדיחים. במשפחות גדולות דואגים לצרף גם למקרר חבר נוסף, או לכל הפחות דיפ-פריז. "זה פריט סטנדרט במשפחות ברוכות ילדים", פדר מצביעה על המקפיא שלה.


שיש חלבי, שיש בשרי ויש גם פרווה (עיצוב: רבקה פדר)

 

החומרות בנושא בשר וחלב מכתיבות עיצוב משלהן. "יש כאלה שכיור כפול לא מספק אותם ברמת הכשרות", חושפת פדר. "הם צריכים שני כיורים מרוחקים זה מזה. לפעמים אפילו הכיריים כפולים, בשל נושא הכשרות. וכמובן, יש מרחב שיש 'חלבי' ומרחב 'בשרי', וכל זה במטבח שגודלו, לרוב, סטנדרטי ומטה".

 

שובקס מספרת גם על שיש "פרווה" שמבקשות הלקוחות, בעיקר לצורך הכנת חלות ועוגות: "אני יוצרת משטח מוגבה ליד התנור, לטובת אפייה נטו, וכך משלבים משחק גבהים מעניין לטובת ההקפדה בנושא הכשרות". שובקס אומרת כי בשל השימוש האינטנסיבי במטבח - הוא ממקום במרבית הבתים החרדיים בנפרד משאר הבית, "גם אם מדובר בדלפק דקורטיבי, שמשאיר תחושת מרחב אפילו בחללים העמוסים של הבית".

 

כאן שוחים בכיף

הגם שמרבית הלקוחות החרדיים מבקשים לנצל את השטח בצורה מירבית ופרקטית, הרי שחלקם משאירים מקום לשדרוגים עיצוביים. הכיור לנטילת ידיים שהפך לסמלו של בית שומר מצוות, זכה בשנים האחרונות לשלל גרסאות. הלקוחות של פדר כבר מזמן לא מסתפקים בכיור אחד, ובבתים רבים אפשר לגלות גם ארבע פינות נטילת ידיים, מפוזרות ברחבי הבית לצד פינות האירוח והשינה. שובקס מצידה, מתכננת במידת הצורך גם כיור נטילת ידיים מוקטן, לטובת הדיירים הקטנים.

 

ומה עם ג'קוזי או בריכה? "החלומות של הלקוחות החרדים מתרכזים סביב מטבח פסח", מגלה פדר. אך גם הג'קוזי והבריכה לא נזנחים לגמרי מעולם הפנטזיות החרדי. הג'קוזי חודר יותר ויותר לבתים בהם יש מקום ליחידת הורים מוגדלת, בסוויטות מרווחות התפרסות על קומה שלימה - וכן, יש בתים כאלה בבני ברק.


בבתים הפרטיים מסתירים את הבריכות (עיצוב: רבקה פדר)

 

וקסברגר מספרת כי בווילה שתכננה לאחרונה באלעד, ביקש בעל הבית ליצור, בנוסף לג'קוזי, אווירת ספא בחדר השינה. גם מקומן של בריכות השחייה לא נפקד. בספירה חפוזה שעורכת מולי פדר, מתגלות כלאחר יד חמש בריכות שמעטרות בתים ברחבי בני ברק. "רובן על הגג",

היא מגלה, "אבל גם בווילות יש כאלו. זה לא סטנדרט, אבל זה יותר נפוץ ממה שחושבים. ישנן בריכות הממוקמת במרתף, ובאלו שבחוץ דואגים לפתרונות קירוי, לטובת פרטיות מקסימלית למתרחצים".

 

העשירון העליון במגזר החרדי דואג להשאיר מקום למעלית פנימית ולמרתף יינות, ואף למקווה ביתי. על דבר אחד כולן מסכימות: הטאץ' האחרון בעיצוב הבית החרדי - הוא ללא ספק הרכיב האנושי: המשפחה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
החסידים מבקשים ספריות מעץ וזכוכית (עיצוב: גאולה וקסברגר)
צילום: רחלי
אפילו ארבעה כיורים לנטילת ידיים (עיצוב: רבקה פדר)
מומלצים