שתף קטע נבחר

צירי ביטחון שוטף של צה"ל חשופים ב-Waze

מילואימניקים שמתוסכלים מטכנולוגיות הניווט הלוקות בחסר של צה"ל משתמשים בתוכנת הניווט החברתית Waze, אשר ממפה ומשתפת מידע מסווג על תנועת הכוחות - ואף על מבצעים מסווגים

<< עוד באתר חורים ברשת: נקמת האינטרנט בפשקוויל! 

 

ראש השב"כ, יובל דיסקין, התריע בשנה שעברה שאפליקציות אייפון שמספקות לאויב מודיעין הן סכנה לביטחון הלאומי. אך לא האפליקציות הן הסכנה אלא המשתמשים בהן. האויב לא זקוק לאפליקציית מפות בנוסח Google Earth, כשמידע רגיש דולף לרשת באדיבותם של לא אחרים מאשר חיילי צה"ל (מילואימניקים ברובם) והופך זמין לכל זוג עיניים סקרניות.

 

הצטרפו לעמוד של ynet בפייסבוק

 

ניתאי פרץ גילה שמשתמשים ישראלים ב-Waze, רשת חברתית לניווט בכבישים, חושפים מידע מסווג אודות תנועות כוחות הצבא ושמותיהם המסווגים של צירי אימונים וביטחון שוטף.

 

למפות את הבסיס הסודי

Waze היא תוכנת GPS חינמית עם לא מעט משתמשים בישראל. האפליקציה הניידת הזו משמשת בעלי סמרטפונים לצורך ניווט חכם בדרכים על בסיס דיווחי התנועה של משתמשי האפליקציה. בין המשתמשים באפליקציה קבוצות עם שמות כמו "נפגעי מחלף פולג בבוקר", המתעדכנים אודות עומסי התנועה בעת היציאה לעבודה.

 

הנהג הישראלי משתמש באפליקציה החברתית הזו לצורך ניווט למקומות לא מוכרים, וכאשר הוא עוטה מדים, מסתבר שהוא נעזר בתוכנה גם לצורך ניווט לבסיסים הנידחים של צה"ל.

 

אחת מהיכולות של Waze מאפשרת למשתמשים לסמן דרכים חדשות כאשר אלה אינן מופיעות על המפה. סימון הדרך מתבצע באופן אוטומטי. לוויין ה-GPS המאתר את מיקום המכונית על פני הדרך החדשה והאפליקציה מוסיפה את התוואי החדש למפות הזמינות לכל המשתמשים.

 

משתמשים אחדים נעזרים בתוכנה על מנת לסמן צירים בשטחי האימונים וסמוך לגדר הגבול. חלקם קוראים לצירים במפות בשמם הצבאי, על פי מפות הקוד.

 

צופים ברכבי צה"ל בזמן אמת

הנוחות בשירות כזה מובנת, בהתחשב בציוד הניווט המיושן שניתן למילואימניקים, אומר ניתאי פרץ, מילואמניק בעצמו, "אף אחד לא רוצה לסיים ניווט רכוב עם שחר בכפר פלשתיני ליד חברון במקום באזור חצרים, אך התוצאה היא דליפת מידע רגיש הגלוי לכל משתמשי התוכנה, או למי שגולש למפה באתר האינטרנט של Waze".

 

מי שצופה במפות אלה חשוף לנתיבים של רכבים בצירים אלה בזמן אמת, באופן העלול להעיד על קיומו של תרגיל או סיור, כאשר זה סמוך לגבול. לא נפרט מטעמי ביטחון שדה, אך נציין כי בהצלבה עם אמצעים מודיענים אחרים ניתן להיעזר במידע כזה לצורך גילוי דפוסי פעולה ותכניות עתידיות של צה”ל, וההשלכות על ביטחון השדה עלולות להיות חמורות.

 

ניתן לראות במפה המטושטשת כיצד תמימות של משתמשים ברשת חברתית והנוחות באפליקציות בטלפונים החכמים עלולות לגרום לדליפת מידע צבאי מבצעי.

 

 

חשיפה חמורה

אפי פוקס, רס"ן ומפקד סוללת תותחנים במיל’, עיין במפות וציין שרובן הן של צירים בשטחי אש בדרום. "אמנם, שמות הצירים מופיעים בשילוט בשטח עצמו, אך בהחלט מדובר בתקלת ביטחון שדה החושפת את המידע לקהל רחב. מאוד מתאים למילואימיניקים לעשות את זה בשביל לנווט בקלות במהלך תרגילים. הבחנתי במסלולים באזור פיקוד צפון סמוך לגבול, שחשיפתם נראית חמורה אף יותר".

 

פוקס מציין כי הפרות ביטחון שדה על ידי מילואמיניקים אינן נדירות, אם כי ההפצה ברשת חברתית כמו Waze מרחיבה משמעותית את הסכנות. "מילואימניקים נעזרים בג’יפים צבאיים, במחשבים פרטיים, ובאמצעי ניווט פרטיים במהלך המילואים, כדי לשפר את הביצועים של הכלים המיושנים והעדר היכולת של צהל להתמודד עם מה שיש לנו בשוק האזרחי. אי אפשר לעצור מילואימיניק מהעתקת מפת קוד למחשב או לנייד שלו, גם אם אינו מבין שבאמצעות Waze המידע דולף לרשת בזמן אמת".

 

תגובת דובר צה"ל

"בצה"ל קיימת פקודה בנושא, האוסרת שימוש בטלפונים סלולריים למעט ('ורד הרים') במהלך אימונים, פעילות מבצעית ודיונים מסווגים".

 

האם צה"ל צריך להתערב ולמנוע דליפות של מפות לבסיסים ברשת? ספרו לנו בטוקבקים

 

עוד באתר חורים ברשת: איך נראה החלל דרך חצי מיליון מסכי HD? >>

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אפליקציית Waze. רק חסרים אורות ניאון מהבהבים מסביב לבסיסים
מומלצים