שתף קטע נבחר

לפעוט יש דלקת אוזניים? תנו אנטיביוטיקה מייד

ההמלצות בשנים האחרונות קובעות כי יש להמתין 48 שעות עד תחילת הטיפול בדלקות אוזניים. מחקר אמריקני גילה כי ילדים שטופלו מייד באנטיביוטיקה, ללא המתנה, החלימו מהר יותר וסבלו פחות מסיבוכים

הורים, אל תמתינו עם האנטיביוטיקה: בניגוד להמלצות קודמות שקבעו כי יש להמתין יומיים לפני הטיפול בדלקות אוזניים, קובע מחקר חדש כי אצל ילדים עד גיל שנתיים עדיף להתחיל בטיפול מייד כדי להוביל להחלמה מהירה יותר. המחקר החדש פורסם בגיליון האחרון של כתב העת New England.

 

 

דלקת אוזן תיכונה (Acute Otitis Media) היא האבחנה השכיחה ביותר שבשלה נרשמת אנטיביוטיקה לילדים. כ-60% מהפעוטות ומהילדים סובלים מדלקות אוזניים, הנגרמות לרוב על ידי שלושה חיידקים עיקריים: סטרפטוקוקוס פנאומוניה, מורקסלה קטראליס או המופילוס אינפלואנזה. דלקות האוזניים מלוות בעליית חום, כאבים עזים, תיאבון ירוד וחולשה.

  

טיפול באנטיביוטיקה - החלמה מהירה יותר

צוות המחקר בראשות ד"ר אלחנדרו הוברמן, ראש חטיבת הילדים בבית החולים בפיטסבורג, בדק 291 ילדים בגילאי שישה עד 24 חודשים. הילדים חולקו לשתי

קבוצות: הילדים בקבוצה אחת - קבוצת הבקרה - אובחנו כסובלים מדלקות אוזניים אך לא טופלו באנטיביוטיקה, והילדים בקבוצה השנייה טופלו באנטיביוטיקה אמוקסיצילין-קלבולונט (הנמכרת בארץ תחת השם "אוגמנטין"). כל הילדים טופלו במשך עשרה ימים.

 

החוקרים מצאו כי הילדים שטופלו באנטיביוטיקה מייד החלימו מהר יותר וסבלו מפחות סיבוכים בימים הראשונים למחלה. במהלך הימים הרביעי והחמישי למחלה, 23% מהילדים שלא טופלו באנטיביוטיקה לא החלימו והמשיכו לסבול מתסמיני המחלה ובהם חום, כאבי אוזניים והפרשה מוגלתית מהאוזן; זאת, לעומת ארבעה אחוזים בלבד מהילדים בקבוצה שטופלה אנטיביוטית. בימים העשירי וה-12 למחלה, 51% מהילדים בקבוצת הבקרה שלא טופלה המשיכו לסבול מהמחלה, לעומת 16% בלבד מהילדים שטופלו באנטיביוטיקה מיד עם תחילת המחלה.

 

ממצאים דומים התקבלו במחקר מקביל שהתבצע בפינלנד: טיפול אנטיביוטי מיידי בדלקת אוזניים הביא לירידה של 62% בשיעור כישלונות הטיפול ולירידה של 81% בצורך בטיפול מורכב בשל סיבוכי המחלה.

 

ד"ר הוברמן העיר: "בהתבסס על תוצאות המחקר, קיימת עדות מוצקה לכך שיש לטפל באנטיביוטיקה בילדים מתחת לגיל שנתיים כבר עם תחילת המחלה, בלי קשר לחומרתה. זאת בניגוד להמלצות הקודמות שהציעו להמתין עם הטיפול ולעקוב אחר הילדים. אנו מניחים כי תוצאות המחקר יביאו לשינוי ההנחיות המקובלות כיום".

 

גישת ה"נחכה ונראה"

מחקרים קודמים טענו כי במקרים רבים מאובחנת הדלקת בטעות בשל

הימצאות נוזלים באוזן שאינם מזוהמים. נמצא כי רופאים התייחסו לנוזל כאל דלקת ורשמו לילד אנטיביוטיקה, שלא השפיעה כלל על הנוזלים ורק תרמה להתפתחות עמידות חיידקים לאנטיביוטיקה.

 

מסיבה זו פותחה בשנים האחרונות גישת "נחכה ונראה", שלפיה אם ילד בגיל שישה חודשים ומעלה אינו סובל מכאבים עזים, חום גופו אינו עולה על 39 מעלות והוא אינו סובל ממחלה כרונית או ממום בפנים - יש להמתין 48 שעות עד תחילת הטיפול האנטיביוטי.

 

"בדיקת אוזן לילד חולה היא בדיקה מורכבת" אומר ל-ynet ד"ר צחי גרוסמן, מזכ"ל האיגוד הישראלי לרפואת ילדים, "תנאי הבדיקה שהכתיבו החוקרים במחקרים הללו שונים באופן מהותי מתנאי הבדיקה כפי שהיא קורית במציאות היומיומית אצל רופאי ילדים. לכן מסקנות החוקרים שטיפול אנטיביוטי מיידי מומלץ שגויות ומטעות את הציבור. שניים מתוך שלושה ילדים עם דלקת אוזן תיכונה יחלימו ללא טיפול אנטיביוטי, וממצא זה הוכח גם המחקרים הללו.

האיגוד הישראלי לרפואת ילדים , כמו גופים אחרים מכובדים בעולם, עומד מאחורי ההמלצה הקיימת לנסות להשהות את הטיפול האנטיביוטי בדלקת אוזניים, שכן במרבית המקרים הילד יחלים ללא צורך בטיפול מיותר".

 


 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Index Open
טיפול מהיר בילד החולה
צילום: Index Open
מומלצים