שתף קטע נבחר

בעולם מזדהים עם תוניסיה: "זה סופם של עריצים"

בירדן, מצרים וברשות הפלסטינית הפגינו אלפי אנשים להזדהות עם ההתקוממות העממית במדינה הצפון אפריקנית. המפגינים בקהיר הזהירו: "מצבנו הכלכלי גרוע לא פחות מזה של תוניסיה". במרסיי קראו מאות מפגינים: "בן עלי רוצח, צרפת שותפה לפשע"

אלפי בני אדם ברחבי העולם יצאו בסוף השבוע להפגנות הזדהות עם ההתקוממות העממית בתוניסיה. מאות מפגינים בשגרירות תוניסיה בקהיר חגגו היום את הדחתו של הנשיא התוניסאי זין עבדין בן-עלי ובריחתו אתמול מהמדינה שנחשבה בשנים האחרונות כ"אי של שקט" בצפון אפריקה.

 

 

המפגינים בקהיר ביקשו גם להזהיר שהמצב במצרים אינו שונה מהותית מבחינה כלכלית וחברתית מזה של תוניסיה. רשת הטלוויזיה הערבית "אל-ג'זירה" דיווחה כי כוחות ביטחון מצריים פרושים באזור הפגנות ההזדהות כדי למנוע מהן לגלוש לפסים אלימים.

 

צפו: העם התוניסאי אומר את דברו
 

גם בשגרירות תוניסיה בירדן נערכה אתמול הפגנה דומה בהשתתפות 5,000 בני אדם במה שהוגדר כ"יום של זעם" במחאה על מחירי המזון המאמירים ושיעור האבטלה הגבוה. "העם התוניסאי אמר את דברו", אמר לרשת אל-ג'זירה אחד המפגינים המקומיים.

 

כתב אל-ג'זירה בירדן דיווח כי בממלכה הירדנית יש כבר חוגי אופוזיציה שמדברים על צורך ב"תוניסיזציה" - כלומר, הפיכת רצון העם לתמורות פוליטיות ו"להפלת ממשלות ועריצים". עם זאת, לפי הדיווח, האופוזיציה לא השתתפה באירועים אמש וייתכן שהיא תשתתף מחר בעצרת הזדהות עם המחאה העממית בתוניסיה. הסיסמה המרכזית של אנשי האופוזיציה בירדן היא: "רפורמות עכשיו, ולא ירדן תיגרר למהומות דומות לאלה של תוניסיה".

 

במקביל, הליגה הערבית פירסמה את תגובתה הרשמית להדחתו של הנשיא בן עלי. הליגה קראה לתנועות הפוליטיות והמפלגות בתוניסיה לנהוג באחדות, אך גם מסרה כי "יש לכבד את רצונו של העם התוניסאי".  

 

צילום: AP

 

גם בצד הפלסטיני קיבלו בשמחה את ההתקוממות בתוניסיה. תנועת אש"ף הודיעה כי היא מברכת את הדחתו של הנשיא התוניסאי, ומסרה כי ההתקוממות העממית במדינה הצפון אפריקנית מהווה "מקור השראה לשאר העולם הערבי".

אש"ף פירסמה הודעה ובה היא משבחת את "האומץ חסר תקדים" ו"ההקרבה ההירואית" שהפגינו התוניסאים כדי להשיג את דרישותיהם.

 

היום הפגינו עשרות פלסטינים ברמאללה בסמוך לנציגות התוניסאית בעיר, כדי להפגין סולידריות עם העם התוניסאי. גם ברצועת עזה קיבלו ארגון החמאס והג'יהאד האיסאלמי בברכה את ההתקוממות העממית במדינה הצפון אפריקנית.

 

"אנו מברכים את העם התוניסאי על התקוממותו כנגד המשטר העריץ", אמר לסוכנות הידיעות הצרפתית דאוד שיהאב, דובר הג'יהאד האיסלאמי בעזה. "זוהי הוכחה לכך שהמוני האנשים בעולם הערבי יכולים לעשות שינוי, להשיג חירות ולצאת נגד חוסר צדק ועריצות".

 

ההזדהות עם ההתקוממות העממית בתוניסיה לא היתה רק מנת חלקם של אלפים בעולם הערבי והיא באה לידי ביטוי גם באירופה. בבריסל הפגינו מאות תוניסאים מול מטה האיחוד האירופי וקראו: "עכשיו תוניסיה, מחר חוף השנהב!". גם בצרפת נערכו הפגנות דומות - בפריז, מרסיי וליון. מאות מפגינים במרסיי הניפו שלטים תחת הכותרת: "בן עלי רוצח, צרפת שותפה לדבר עבירה". גם בבירת איטליה, רומא, נצפה מחזה דומה ומאות חגגו את הדחתו של נשיא תוניסיה.

 

"משפחת הנשיא המודח מסתתרת ביורודיסני בפריז"

ובתוניסיה עצמה, הנשיא אמנם נמלט מהמדינה ומצא מקלט בסעודיה ובני משפחתו מצאו מקלט לפי כמה דיווחים במתחם יורודיסני בפריז, אבל הכאוס טרם הסתיים. כ-60 בני אדם נהרגו במהלך ניסיון בריחה מכלא אל-מונסתיר במזרח המדינה. חלק מההרוגים נספו מאש שפרצה בבית הסוהר ואחרים, כך על-פי הדיווחים, נורו למוות בעת שניסו להימלט מהמקום. 



רוצים עבודה! תוניסיה (צילום: AP)

 

עד ראייה סיפר לסוכנות הידיעות רויטרס: "אני רואה את כלא אל-מונסתיר עולה באש. יש שם עשרות אנשים מתים. עשרות אסירים אחרים הצליחו להימלט. כל הכלא עולה בלהבות. הכל". שני עדי ראייה נוספים אישרו לסוכנות הידיעות כי שריפה גדולה פרצה בכלא.

 

עשרות בני אדם נוספים נהרגו בניסיון בריחה קולקטיבי מכלא אל-מהדיה שבדרום המדינה, והתקוממות פרצה גם בכלר בנזרת שבצפון המדינה. עדיין לא ברור מה בדיוק מה קרה בשני בתי הסוהר, אך משניהם מדווח על פריצת אש. ייתכן כי התקריות נובעות מעימותים בין אסירים לסוהרים שעדיין סרים למרותו של הנשיא המודח בן עלי.

 

בוזזים מכל הבא ליד

התקריות האלימות בשבועיים האחרונים, נמשכות גם בתוניס ועל-פי הדיווחים היוצאים מבירת תוניסה כנופיות מתפרעות בעיר, בוזזות ומעלות באש בתי עסק הנמצאים בבעלותו של הנשיא המודח.

 

יו"ר הפרלמנט התוניסאי, פואד אל-מבזע, הושבע אחר הצהריים כממלא מקומו הזמני של נשיא תוניסיה. בנאום פומבי ראשון מאז נטל את סמכויות השלטון הטיל אל-מבזע על ראש הממשלה, מוחמד אל-ר'נושי, את האחריות להקמת ממשלה חדשה ולקיום בחירות בתוך 60 יום, בהתאם לחוקה.

 

הגורם העיקרי למהומות האחרונות בתוניסיה, שנחשבה עד כה ל"אי של שקט" בצפון אפריקה, הוא המצב הכלכלי הקשה בו שרויה המדינה. שיעור האבטלה בתוניסיה גבוה (14%) וצעירים רבים מתוסכלים משום שאינם מוצאים מקום עבודה. סיבה נוספת לזעם של אזרחים רבים היא היד הקשה שמפעילות רשויות המדינה נגד גילויי ביקורת על השלטון - בתקשורת הכתובה והאלקטרונית. 

 

ההפגנות נגד השלטונות בתוניסיה החלו לפני כחודש לאחר שבוגר אוניברסיטה מובטל הצית את עצמו לאחר שהמשטרה החרימה ממנו פירות וירקות שמכר ללא רישיון. באחת ההפגנות נורה אדם מאש המשטרה, ובאירוע אחר מפגין חישמל את עצמו למוות. בשבועות האחרונים החלה המחאה להתפשט בכל רחבי המדינה ואף לאלג'יריה השכנה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סולידריות עם העם התוניסאי. הפגנת הזדהות בליון
צילום: AFP
נמלט לסעודיה. נשיא תוניסיה בן עלי
צילום: AP
בירדן מזהירים מ"תוניסיזציה" בממלכה
צילום: AP
הנשיא הזמני. יו"ר הפרלמנט פואד אל-מבזע
צילום: AP
מומלצים