שתף קטע נבחר

תוניסיה חוגגת: "השתחררנו מהכלא אחרי 23 שנה"

האלימות לא שככה, ברחובות ניכר כאוס, אבל המוני אנשים קרעו תמונות של הנשיא המודח בן עלי. "נמשיך במרי, הרחוב אמר את דברו", אמר אח של מפגין שנהרג. מדריך המטיילים הישראלים שנמלטו סיפר ל-ynet: "ראינו בנקים שרופים, אוטובוסים דולקים. בכל מקום אמרו לנו 'פה נהרגו עשרה, פה שמונה'"

גם לאחר הדחתו של נשיא תוניסיה, נמשכו אמש (שבת) חילופי אש בין כוחות ביטחון וכנופיות של צעירים חמושים הנאמנים לנשיא המודח לבין מתפרעים המכלים את זעמם במבנים המזוהים עם שלטונו של זין עבדין בן-עלי. בסוף השבוע תם עידן במדינה, אחרי התקוממות עממית חסרת תקדים בעולם הערבי, והשליט המושמץ נמלט לסעודיה.

 

 

סמוך למשרד הפנים בעיר הבירה תוניס התפרשו אמש צלפים ופתחו באש חיה לעבר מפגינים. חילופי אש אירעו גם סמוך לכיכר המרכזית בעיר. רשת הטלוויזיה "אל-ג'זירה" דיווחה כי מפקד המשמר הנשיאותי, עלי אל-סריאטי, נעצר. כמו כן

נמשכים הדיווחים על ביזה, הצתת חנויות ובתי עסק.

 

לצד גילויי האלימות, יש כאלה שמצאו זמן לחגוג את השחרור משלטונו של בן עלי. ה"דיילי טלגרף" הבריטי דיווח כי המוני אנשים קרעו תמונות דיוקן של הנשיא המודח מחוץ למשרדי המפלגה השלטת במדינה, במרכז תוניס. "אנחנו שמחים להיות חופשיים לאחר 23 שנה בכלא", סיפר לעיתון הבריטי פאהמי בוראווי, תושב מקומי ששתה קפה ב"קפה מוצרט", אחד מבתי העסק היחידים בעיר שנפתחו אתמול מחדש.

 

"נמשיך במרי האזרחי ברחובות הערים, עד שהמשטר יפנה את מקומו. הרחוב אמר את דברו", אמר פאדל בל טאחר, שאחיו היה בין עשרות האנשים שנהרגו בהתנגשויות עם כוחות הביטחון המקומיים בימים האחרונים.

 

צילום: AP

 

בן-עלי, ששלט במדינה ביד רמה מאז שעלה לשלטון בהפיכה ב-1987, נאלץ לברוח שלשום מתוניסיה אחרי שבועות של עימותים בין כוחות הביטחון לבין מפגינים שדרשו ממנו להתפטר על רקע יוקר המחייה, האבטלה הגואה וההגבלות על חופש הביטוי. העימותים, שבהם נהרגו עשרות בני אדם, גלשו בשלושת הימים האחרונים גם לרחובות הבירה תוניס, וביום שישי נרשמו שם הפגנות שכמותן לא ידעה תוניסיה תחת שלטונו הדיקטטורי. הייתה זו הדחה נדירה של מנהיג ערבי בהתקוממות עממית.

 

הישראלים חולצו: "כל פעם שראינו עשן, עקפנו"

רשת החדשות הערבית אל-ג'זירה דיווחה כי גיסו של הנשיא המודח נהרג במהומות במדינה. לא נמסרו פרטים על נסיבות מותו של אחיה הצעיר של לילה טרבלסי, אשתו של בן עלי. הרוגים נוספים ביממה האחרונה נרשמו במהלך ניסיון בריחה

מכלא אל-מונתסיר במזרח תוניסיה. 57 אסירים נהרגו, חלקם מאש שפרצה בבית הסוהר. אסירים אחרים נורו על פי הדיווחים למוות בעת שניסו להימלט מהמקום.

 

הכאוס בתוניסיה והאלימות הגואה הובילו שלא במפתיע לבריחה המונית של זרים מהמדינה, בהם גם תיירים מישראל. מנחם עבאדי, מדריך טיולי ג'יפים ותיק, הגיע בשבוע שעבר לתוניס בטיול מאורגן של חברת נסיעות ישראלית ביחד עם 20 מטיילים ותיקים נוספים. "היו חדשות על מהומות למיניהן, אמרו שהן מתרחשות בצפון, אז ירדנו עם הג'יפים דרומה ואכן היומיים הראשונים היו בסדר", סיפר עבאדי ל-ynet.


הקבוצה הישראלית בתוניסיה. "היינו חייבים להמשיך" (צילום: רפי דיין)

 

"ביום שלישי בצהריים הגענו לעיר טוזר בדרום תוניסיה. הגענו למלון בצהריים ואז הזהירו אותנו: 'אל תצאו מהמלון, יש מהומות'", סיפר. "נשארנו שם עד הערב ותכננו לצאת בבוקר. גם בבוקר לא נתנו לנו לצאת, אבל היינו חייבים להמשיך.

הצלחנו להתחמק ויצאנו לאזור הדיונות בדרום". מרגע זה, החליטה הקבוצה הישראלית לנסות ולמצוא דרך החוצה מהמדינה. הם החליטו בתיאום עם אנשי משרד החוץ לעשות זאת דרך האי ג'רבה בדרום, לשם הגיעו.

 

עבאדי תיאר: "לאורך כל הדרך ראינו סימנים של המהומות. כל פעם שראינו עשן ואש ביצענו עקיפה מסביב. למזלנו היינו עם ג'יפים כך שאפשר היה לזוז ולהסתובב בכל הכיוונים. ראינו בנקים שרופים ואוטובוסים דולקים, ובכל מקום שאליו הגענו אמרו לנו 'פה נהרגו עשרה אנשים', 'פה נהרגו שמונה'".

 

המדריך הישראלי הסביר כי הוא מכיר אירועים מסוג אלה וכי מדובר ברגעים של "להיות או לחדול". "החבר'ה שם לא בדיוק יודעים לתפקד, הם קודם יורים ורק אחר כך שואלים, ולכן עשינו מה שאפשר כדי להפגין רוגע ולא להיכנס לקו האש. ברגע שהגענו לג'רבה, עלינו לטיסה ויצאנו מהמקום. בסך הכל היה לנו הרבה מזל ואפשר לומר שגם חוויה. אחרי הכל, כמה אנשים הצליחו בימי חייהם לעבור דבר כזה?".


אשת הנשיא המודח בן-עלי ובתו. הוברחו החוצה מבעוד מועד (צילום: AFP)

 

הקבוצה הישראלית הגיעה אתמול בערב לפרנקפורט שבגרמניה, כדי להעביר שם את הלילה. "אחרי יומיים ללא שינה ומקלחת, אני מקווה לנוח היום בבית המלון ולצאת מחר בחזרה ארצה בשלום", סיכם מדריך הטיולים.

 

"להעמיד את הנשיא לדין"

הפגנות תמיכה בתוניסאים נערכו בסוף השבוע במוקדים רבים ברחבי העולם. תוניסאים החיים בארה"ב סיפרו אתמול כי הם מלאי תקווה בעקבות השינויים הפוליטיים האחרונים בארץ מולדתם, אך מבקשים לשמור על זהירות. "אני מאושרת לחלוטין", סיפרה נור שידאס מסיאטל לסוכנות הידיעות רויטרס. "חייתי שנים כה רבות בתוניסיה תחת משטר דיקטטורי. הלוואי ויכולתי להיות שם עכשיו".

 

בארלינגטון, וירג'יניה, חגגו בעלי מסעדת "שה מאנל" - שמחשיבה את עצמה למסעדה התוניסאית הראשונה בארה"ב - את

הדחתו מהשלטון של בן עלי. "נראה שהדברים הולכים בכיוון הנכון", סיפר אחד הסועדים במסעדה, האקים בן אליה, והוסיף: "אבל אנו התוניסאים לא נהיה מאושרים עד אשר בן עלי ומשפחתו יועמדו לדין בגין פשעים נגד האנושות". לטענתו, הנשיא המודח ואנשיו אחראים לטבח המוני של אזרחים בשנים האחרונות, שהרתיע אנשים רבים מלצאת כנגד הממשלה.

 

אתמול בצהריים הודיעה מועצת החוקה של תוניסיה כי יש לערוך בחירות בתוך 60 יום. בנוסף הושבע יושב ראש הפרלמנט - ולא ראש הממשלה שהכריז שלשום כי הוא המנהיג - למחליפו של הנשיא בן-עלי, עד לקיום הבחירות. ראש הממשלה, מוחמד רנושי, פנה אתמול אל העם, וביקש לחדול ממעשי הביזה: "אנשים צריכים להתאגד יחדיו, בקבוצת של ארבעה או חמישה, כדי להגן על השכונה שלהם, בגלל שכיחידים הם לא יוכלו להתנגד", אמר. 

 

בהכנת הידיעה השתתפו רונן מדזיני ומגלי סקידלסקי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"פושע מלחמה". בן עלי
צילום: AP
ההמון הזועם. הישראלים סיפרו על חוויה
צילום: AP
מומלצים