שתף קטע נבחר

הערך הראשון שלי

עשור לוויקיפדיה: כשדובר ויקיפדיה העברית פגש את ויקיפדיה לראשונה, הוא היה משוכנע שזה סטארט-אפ שזמנו קצוב. היום הוא מתפייט על בת טיפוחיו, שגדלה להכיל 113 אלף ערכים בעברית תקנית. שיר אהבה לוויקפדיה

<< חרון IP: תחדישי שפה לאובר-גיקים

 

 

את העריכה הראשונה שלי בוויקיפדיה עשיתי רק לפני חמש שנים. הרגשתי צורך להוסיף מידע לערך קיים. ג'ימי ויילס, עשה זאת הרבה לפני, אתמול לפני עשר שנים. הוא הקים את ויקיפדיה, והיה הראשון לכתוב ערך - Hello World. שלום עולם. לרגע הוא לא שיער שהערך הזה, הוא תחילתה של מהפכה שתשנה את עולם הידע והתוכן. פרויקט קטן, שיהפוך למאגר הידע החופשי הגדול ביותר באינטרנט ולאתר האינטרנט החמישי בפופולריות שלו בעולם. בלי שאף חברה מסחרית תעמוד מאחוריו, בלי שאף אחד מכותבי הערכים יקבל שכר. בלי עורך ראשי ובלי שיקולים מסחריים.

 

לכל הכתבות בסדרה: הערכים הכי | האם ויקיפדיה הורסת את החינוך?

 

בואו לפייסבוק של ynet >>

 

באירוע העשור לוויקיפדיה שערכנו ביום שישי בישראל, פנה אלי אחד המשתתפים ואמר שלום. הוא סיפר לי שהוא לא עורך בוויקיפדיה. הוא מכיר את ויקיפדיה, ויודע שטכנית כל אחד יכול לערוך, אבל הוא פחד לעשות את הקליק הזה, חשב שרק למומחים ומשכילים מותר לכתוב בה. הוא אמר לי שכשיסתיים האירוע הוא מתכנן להגיע הביתה ולערוך כמה ערכים שהוא יודע שהוא יכול להרחיב. הוא ראה שהאנשים מסביבו באירוע, הם אנשים רגילים לחלוטין. צעירים, מבוגרים, נשים. אנשים שברחוב לא היה חושב שהם אלה שכתבו את האנציקלופדיה האינטרנטית. חלקם עונים על קריטריון המראה של ה"חנון", חלקם ממש לא. עכשיו הוא מרגיש בנוח ללכת ולנסות לערוך.

 

הסיפור שלו הוא הסיפור כמעט של כולנו. הכרתי את ויקיפדיה מהיום שעלתה לאוויר. ראיתי את הכתבות כשהיא נפתחה בשפה העברית, וכמו כולם חשבתי גם שזה עוד סיפור על סטארט אפ שמחר ייסגר. נו באמת. מי יישב לכתוב בחינם ערכים באנציקלופדיה? ועוד באנציקלופדיה שכל אחד יכול לערוך?

 

ובכלל, אנציקלופדיה זה מסוג הדברים שעל המדף, לא באתר שנראה כאילו הוקם על ידי הילד של השכן (ויקיפדיה היתה אז אחד הדברים הפחות מעוצבים באינטרנט, וגם היום היא לא בדיוק מלאה באלמנטים גרפיים). אבל השנים עברו. ויקיפדיה גדלה, ולא נעלמה לשום מקום. ויום אחד גם אני ניסיתי. לחצתי על "עריכה" בערך קיים והוספתי מידע.

וזה מה שעושים מדי יום כבר עשר שנים מאות אלפי עורכים ומתנדבים ברחבי העולם. כל אחד ותרומתו: אחד מתקן פסיק, השני כותב פסקה שלמה. 17 מיליון ערכים ב-260 שפות נכתבו בצורה הזאת. מאגר הידע החופשי הגדול ביותר באינטרנט, אתר האינטרנט החמישי בפופולריות שלו בעולם.

 

Small But Proud

יש לנו הישראלים, ודוברי השפה העברית במה להתגאות. בוויקיפדיה העברית, אמנם רק 113 אלף ערכים (לעומת 3 מיליון ערכים באנגלית), אך היא נחשבת לאחת הוויקיפדיות האיכותיות בעולם, עם קהילת כותבים יחסית קטנה, אך מגובשת ופעילה בעולם האונליין והאוף ליין.

 

היום ויקיפדיה היא כבר הרבה מעבר לאנציקלופדיה. היא תנועה בינלאומית של מאות אלפי עורכים ברחבי העולם, עשרות סניפים וקבוצות מקומיות הפועלות לקידום פרויקטים של תוכן חופשי. אנשים שלא רק עורכים בוויקיפדיה, אלא גם פועלים כדי ליצור שיתופי פעולה אקדמאים, מתנדבים שמתפרסים ברחבי העולם ונותנים הרצאות, יוזמות לשחרור תוכן ותמונות מארכיונים ומדינות. קבוצות עבודה ברחבי העולם שמבקשות לאפשר לכל אדם, בכל מקום, גישה לידע, באופן חופשי.

 

אנחנו מסתכלים על העשור שעבר, מחייכים וגאים בהצלחה ש-410 מיליון אנשים עושים בה שימוש מדי חודש. אך אנחנו גם מסתכלים לעשור הבא, ורוצים לדאוג שוויקיפדיה תישאר הלב הפועם של האינטרנט. החזון שלנו, של תנועת ויקימדיה, לשנת 2015 הוא להגיע למיליארד אנשים ברחבי העולם. אנחנו רוצים לעודד עוד עורכים - ובעיקר נשים - להצטרף. אנחנו יודעים שככל שיותר אנשים יקחו בפרויקט חלק, נרחיב את היקפה ואמינותה. אנחנו רוצים לקדם את ויקיפדיה בשפות פחות מדוברות, באזורים היותר קשים בעולם (הודו, ברזיל, אפריקה), במקומות שידע הוא דבר מאוד קשה להשגה.

 

העבודה בוויקיפדיה לא נגמרה, היא מתחילה כל יום מחדש. בעוד עדכון, בעוד מידע שאפשר להוסיף. ההיסטוריה ממשיכה להיכתב. ואתם יכולים לקחת בה חלק, אם רק תתחילו על כפתור "עריכה" בראש אחת הערכים שקרובים לליבכם.

 

איציק אדרי הוא דובר ויקימדיה ישראל

 

מדענים מזמרים ביוטיוב? >>

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אנציקלופדיה? שכל אחד יכול לערוך?
צילום: Yanivreg
מומלצים