שתף קטע נבחר

יהודי תוניסיה התפללו תחת אבטחה: "לא חוששים"

בקהילה היהודית מספרים שהטלטלה הפוליטית לא פגעה ביחסים הטובים עם השכנים המוסלמים. אתמול הם כבר יצאו להתפלל בבית הכנסת, אבל דאגה מהעתיד עדיין קיימת, ושמירה הוצבה על בית חב"ד. פעיל בהתקוממות ל-ynet: "שישראל תעזור לנו"

השטח בתוניסיה ממשיך לבעור אחרי הדחת הנשיא, וזרם התיירים שנמלטים מהכאוס השורר שם רק הולך ומתחזק, אבל חברי הקהילה היהודית הקטנה במדינה אינם חוששים, לפחות בינתיים. כ-2,000 יהודים חיים כיום בתוניסיה, רובם הגדול בבירה תוניס. למרות שבחוץ שוררת אווירה אלימה, הסבירו חברי הקהילה כי היחסים עם השכנים המוסלמים טובים, וההתרחשויות במדינה משפיעות על מצבם בדיוק כפי שהן משפיעות על יתר האוכלוסייה.

 

 

לצד הניסיון לשדר עסקים כרגיל, היו בכל זאת יהודים שחששו להתראיין בנושא או להזדהות בשמם. "החנויות פתוחות והכל בסדר", ניסה להרגיע רב בית הכנסת הגדול בבירה תוניס וראש בית חב"ד שם, בנימין חטאב. "עד עכשיו הכל היה בסדר ואנחנו לא חוששים". הרב חטאב סיפר כי מאז פרוץ המהומות, מסתגרים חברי הקהילה בבתיהם משעות אחר הצהריים ועד הבוקר שלמחרת. הפעילות בבית הספר היהודי, שבו לומדים כאלף תלמידים, הושבתה כמו בכל מוסדות החינוך במדינה, לנוכח הסכנה האורבת ברחובות.

 

"היכו אנשים ברחובות, וחמושים הסתובבו עם סכינים וכלי נשק", סיפר הרב. הוצבה שמירה על בית חב"ד ובית הכנסת. אתמול התפללנו שם עם מניין והכל היה בסדר. אני חושב שהעובדה שאנשים באו להתפלל מוכיחה שלא חוששים".


תלמידים במוסדות הקהילה היהודית בתוניס (צילום: אתר חב"ד COL) 

 

מי שלמרות ההידרדרות במצב נהנים משלווה כמעט מוחלטת הם חברי הקהילה היהודית עתיקת היומין בג'רבה. "שקט פה כרגע. אני יושב לשתות עם חברים בבית קפה", סיפר חי כמוס, אחד מחברי הקהילה. עם זאת, הוא ציין כי למרות היותם מרוחקים ממוקדי ההתרחשויות, "כולם מדברים על מה שהיה, ובעיקר על מה שיהיה".

 

כמוס, נשוי ואב לכמה ילדים, סיפר כי אינו חושש לשלומם של בני משפחתו. "עכשיו אין פחד. אמנם הכול סגור, אבל אנשים מטיילים ברחוב, מדברים ולא מתחבאים. בכל מקרה, גם בזמן שהיו מהומות הן התרחשו במוקדים מסוימים ובטח שלא בג'רבה. הרבה יותר רגוע כאן". כמו אחיו בתוניס, סיפר כי היהודים, כמו כולם, מוטרדים מהעתיד לבוא. "כולם לחוצים כאן, יהודים ולא יהודים. אנחנו לא יודעים מה יקרה בהמשך, ומחכים לראות מה יוליד יום".


אבטחה הדוקה סביב בית הכנסת היהודי בתוניס (צילום: אתר חב"ד COL)

 

בניגוד לפרופיל הנמוך שעליו שומרים חברי הקהילה היהודית והרגיעה היחסית שממנה הם נהנים, תיארו אלו שנמצאים במוקדי הסערה תמונת מצב עגומה הרבה יותר. סוהיל פתוח הוא פעיל זכויות אדם שלקח חלק בהתקוממות להדחת זין אל-עאבדין בן עלי, ושוחח עם ynet ממש מלב הבירה התוניסאית - במרחק של כ-500 מטרים בלבד מהפרלמנט בתוניס.

 

דיווחים על אונס, מחסור במצרכים

"מסוכן כאן מאוד. יורים על העוברים והשבים גם בזמן שאנחנו מדברים", הוא סיפר. פתוח, עורך דין במקצועו, תיאר בזעזוע כי "זורמות תלונות על אונס נשים וגברים, וניתנה הוראה לשרוף את בתיהם של מתנגדי השלטון. מורגש מחסור רציני מאוד במזון, בדלק ובמצרכים חיוניים נוספים. הכספומטים התרוקנו ממזומנים ואין אפשרות למשוך כסף. ברחובות מורגש פחד גדול, וזה התפשט גם לכפרים".

 

פתוח ציין כי על אף שכלי התקשורת המקומיים התנגדו לשלטון הרודנות שהנהיג בן עלי, מתקשים שם עדיין למתוח ביקורת נוקבת עליו ועל יתר ראשי ההנהגה. "לעומתם, אנחנו, המתנגדים, לא מפחדים. הנשיא המודח עדיין מנסה לתפקד וגם ברגעים אלו הוא ממשיך לעסוק בשחיתות. לפני שהוא ברח, הוא העביר חמישה מיליון אירו למדינות שונות כדי להבטיח את עתידו. אני, כמו כל יתר מתנגדי המשטר, נתונים למעקב. אנחנו יודעים שמאזינים לשיחות הטלפון שלנו ושבודקים גם מה קורה בבתים שלנו. התומכים של בן עלי שילמו כסף לאנשים כדי שישרפו עסקים ששייכים לתומכי האופוזיציה".

 

החשש כי את החלל השלטוני יתפסו גורמים איסלאמיים מורגש, אם כי לא באופן קיצוני. "הפחד הזה אכן קיים", הודה פתוח. "אבל לפחות בינתיים לא ראינו התערבות כלשהי של הגורמים האלה במה שקורה. הדבר האחרון שאזרחי תוניסיה רוצים הוא לעבור ממשטר דיקטטורי למשטר של שריעה. אני קורא לכל המדינות החופשיות, ובכללן גם לישראל, לעזור לאנשי תוניסיה להילחם במשטר המושחת כאן למען החופש שלהם. האינטרס שלנו היה ונשאר לכונן משטר דמוקרטי נקי כפיים". הוא חתם את השיחה כשאמר ש"שמחתי מאוד לשתף את אזרחי ישראל במתרחש כאן".

השתתפה בהכנת הידיעה: רחל קדרס

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הרב חטאב. "לא חוששים"
צילום: אתר חב"ד COL
אלימות ברחוב. בתי אנשי האופוזיציה נשרפים
צילום: AP
מומלצים