שתף קטע נבחר

ויקיליקס: חברות ב-30 מדינות עוזרות לאיראן

תחקיר עיתון נורבגי שמתבסס על המסמכים המודלפים חושף: טהרן פועלת באמצעות יותר מ-350 חברות ביותר מ-30 מדינות כדי להשיג טכנולוגיה לתוכנית הגרעין - לפני שתתמוטט כלכלית

איראן ממשיכה בהצגות, אבל החוטים שבהם היא מושכת מאחורי הקלעים נחשפים:  איראן קושרת קשרים ביותר מ-30 מדינות כדי להשיג טכנולוגיה, ציוד וחומרי גלם לצורך פיתוח נשק גרעיני. כך נחשף בעשרות מסמכים אמריקניים שדלפו לאתר "ויקיליקס", ופורסמו היום (א') בתחקיר של עיתון נורבגי.

 

 

לפי הדיווח ב"אפטנפוסטן", יותר מ-350 חברות וארגונים איראניים היו מעורבים במרדף אחר הטכנולוגיה הגרעינית והידע לייצור טילים בליסטיים, בשנים 2006 ל-2010. "במשך שנים, איראן פעלה באופן שיטתי לקנות את החלקים, הציוד

והטכנולוגיה הדרושה לפיתוח כלי נשק כאלו, תוך הפרה של הסנקציות שהטילה מועצת הביטחון של האו"ם על תוכניתה הגרעינית ותוכנית הטילים שלה", נטען בעיתון.

 

"אפטנפוסטן" טוען שברשותו כל המברקים האמריקניים שהודלפו לאתר - ורק חלק קטן מהם פורסם בינתיים. בסך הכל יש בידי "ויקיליקס" כ-250 אלף מסמכים מסווגים, וכעת הם נחשפים בהדרגה.

 

העיתון דיווח כי איראן ניסתה כמה פעמים בשנים 2008 ו-2009 לרכוש אורניום, מחשבים ומערכות בקרה הנחוצות להפעלת כורים גרעיניים. היא ניסתה גם לרכוש צנטריפוגות (סרכזות) להעשרת אורניום, מכונות טחינה וחומרים שיכולים להגדיל את הטווח של טילים איראניים.

 

העיתון ציטט מקורות שלפיהם איראן נמצאת במירוץ לפיתוח הנשק האטומי לפני שכלכלתה, שגם כך נמצאת בשקיעה, תתמוטט בשל הסנקציות הבינלאומיות הנוקשות. "יש תחרות בין הפצצה לבין הקריסה הכלכלית", ציין מומחה צרפתי באחד המסמכים.

 

במברקים נטען כי לאיראן כמעט אזל מלאי האורניום, החומר שיש להעשירו כדי לייצר נשק גרעיני, ולכן טהרן אולצה לחפש את

החומר מחוץ לגבולותיה. "האספקה המקומית המוגבלת למעשה לא מאפשרת לעמוד ביעדי הצריכה הנוכחיים והעתידיים", נטען במסמך של מחלקת המדינה מפברואר 2009.

 

מזכירת המדינה האמריקנית, הילרי קלינטון, אמרה בשבוע שעבר שהסנקציות השפיעו משמעותית על איראן, מה שמעניק למעצמות עוד זמן לגרום לרפובליקה האיסלאמית לשנות כיוון. בשבוע הבא אמורות להיערך באיסטנבול שוב שיחות על אפשרות לעסקה להעברת אורניום מאיראן להעשרה במדינות אחרות, וקבלת מוטות דלק גרעיני מוכנים לשימוש אזרחי.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אחמדינג'אד. יותר מ-30 מדינות
צילום: רויטרס
הכור הגרעיני בבושהר. הוא דווקא "חוקי"
צילום: רויטרס
מומלצים