שתף קטע נבחר
צילום: אלבטרוס

מה חושב הציבור על תמלוגי הגז? תלוי מי שואל

משרד האוצר ערך סקר דעות על מסקנות ועדת ששינסקי ומצא ש-80% תומכים בהעלאת המסים על רווחי הגז מ-31% ל-62%. יזמי הגז הזמינו סקר משלהם מד"ר מינה צמח וגילו ש-45% מהציבור תומכים בעוד ש-45% מתנגדים. מבולבלים? כנראה שהכל תלוי בניסוח השאלות ובמי שעומד מאחוריהן

המאבק על תמלוגי הגז , שניטש בחודשים האחרונים בין היזמים הפרטיים למשרד האוצר, מגיע אט אט לשיאו וכעת נכנס נשק חדש לזירה - הסקרים. בתגובה לסקרים שפרסם משרד האוצר, לפיהם 80% מהציבור תומכים בהגדלת אחוזי המס שמשלמים היזמים לקופת המדינה, מפרסמות היום (ג') חברות הקידוח סקר שערכה למענם ד"ר מינה צמח, לפיו הציבור חלוק בדעותיו.

 

 

"הסקר של האוצר היה מגמתי", אמר הבוקר ל-ynet גורם בחברות הקידוח. "גם אני, אם היו שואלים אותי 'האם אתה חושב שנכון לקחת מהעשירים כסף ולתת אותו למדינה', הייתי משיב בוודאי שזה צודק ונכון - זה לא מלמד מה הן הדעות האמיתיות של ציבור בנוגע לתמלוגי הגז. יש לשאול גם כמה אנשים באמת יודעים מה הן המסקנות ומה ההשלכות שלהן".

 

הסקר שהזמין משרד האוצר, מחברת כלים שלובים, התבסס על נתונים שנאספו בחודשיים האחרונים מ-509 משיבים ועסק בשתי שאלות: האם אתם מכירים את עבודתה של ועדת ששינסקי? והאם אתם סבורים שמסקנותיה הסופיות צודקות?

 

התוצאות הראו ש-61% מהציבור שמעו על עבודת הוועדה. מתוך אלה שהביעו דעה, 81% סברו שמסקנות הוועדה צודקות או מרוככות מדי ונוטות לטובת חברות הקידוח. רק 19% טענו שהמסקנות לא מוצדקות ופוגעות בזכויותיהם של היזמים.

 

מתוך כלל הנשאלים, אלה שידעו במה עסקה הוועדה ואלה שלא ידעו, 62.6% תמכו או חשבו שהמסקנות מרוככות מדי ו-10.9% התנגדו להעלאת התמלוגים. 26.5% מהנשאלים לא הביעו דעה או טענו שהם אינם יודעים במה מדובר.

 

רק 50% יודעים במה עסקה הוועדה

הסקר שערכה מינה צמח עבור חברות הגז, נערך ב-48 השעות האחרונות בקרב 436 נסקרים, והעלה ש-70% מהציבור שמעו על ועדת ששינסקי אך רק 50% יודעים באמת במה עסקה.

 

כמו כן, נתבקשו הנסקרים לדרג, מהי לדעתם התרומה החשובה ביותר מפיתוח משק הגז הטבעי הישראלי? בין התשובות שניתנו היו, חיזוק הכלכלה הישראלית, ביטול התלות במדינות זרות לסיפוק צורכי אנרגיה, מעבר לאנרגיה נקייה והשקעה נוספת בביטחון או בחינוך.

 

על פי תוצאות הסקר של מינה צמח, 31% סבורים שהתרומה החשובה ביותר של גילויי הגז למדינת ישראל היא פיתוח העצמאות האנרגטית ורק 24% סבורים שחיזוק הכלכלה היא התרומה החשובה ביותר.

 

יזמי הגז נתלים בנתונים אלה, מכיוון שלאורך כל תקופת עבודתה של הוועדה, הם טענו כי העלאת התמלוגים למדינה תפגע ביכולתם להפיק גז במהירות ותביא לכך שיותר חלקים במשק יסתמכו על גז מיובא ממצרים.

 

כשנשאלו הנסקרים של מינה צמח מה חשוב יותר - העלאת תמלוגי המדינה, או פיתוח העצמאות האנרגטית? - השיבו 66% שהעצמאות האנרגטית חשובה להם יותר. עם זאת, 49% טענו כי העצמאות בייצור חשמל חשובה יותר, אך הם אינם מקבלים את טענת חברות הקידוח - כי העלאת תמלוגי המדינה תפגע ביכולתה של מדינת ישראל להפיק את הגז.

 

שאלה של ניסוח

בסקר שנערך עבור משרד האוצר, נשאלו הנסקרים אם הם תומכים "בהעלאת המיסוי על חברות הגז והנפט לטובת כלל הציבור?". רובם השיבו, כמובן, שהם בעד.

 

בסקר שנערך עבור יזמי הגז נשאלו הנסקרים, "האם אתם תומכים בהחלטה להעלות רטרואקטיבית את המיסים לחברות הגז הטבעי הישראליות ל-62%?". לשאלה זו, השיבו רק 45% שהם תומכים. 45% אמרו שלדעתם העלאת המיסוי רטרואקטיבית אינה הוגנת "ומציגה את מדינת ישראל כמדינת עולם שלישי".

 

כנראה שהכל טמון באופן שבו מנסחים את השאלה. שר האוצר ומנהלי חברות הקידוח מתווכחים רבות סביב השימוש במילה "רטרואקטיביות" ביחס להמלצות הוועדה.

 

היזמים הפרטיים טוענים שכל שינוי במדיניות המיסוי ביחס למאגרים שהפוטנציאל המסחרי שלהם התגלה לפני הקמת הוועדה, כמו ים-תטיס שכבר מפיק גז ומאגר "תמר" שאמור לספק את צורכי החשמל של מדינת ישראל, הוא שינוי רטרואקטיבי ומהווה נסיגה של מדינת ישראל מהתחייבויותיה כלפי המשקיעים.

 

במשרד האוצר, עם זאת, פוסלים את השימוש במונח זה וטוענים כי הנושא נבדק מול גורמים משפטיים וחוות דעתם היא שאין מדובר בביטול הסכמים כלל וכלל. כשנחקק חוק הגז והנפט, ב-1952, ובו נקבע גודל התמלוגים והמסים שמשולמים למדינה בענף הקידוח - עמד מס החברות על 50%. מאז, אומרים באוצר, מס החברות ירד ל-25% כך שכל התנאים השתנו, גם לטובת היזמים וגם נגדם.     

 

מי שמעוניין בסקר שלא הוזמן מטעם אחד מהצדדים, יכול לעיין במסקנות של סקר שערך מכון גיאוקרטוגרפיה לפני כשנה ובו בולט נתון מעניין אחד: מתוך 500 הנשאלים כמעט כל אזרח רביעי (24%) סבור, כי על הממשלה להלאים את משאבי הגז, ואילו רק 14% סבורים כי על היזמים ליהנות בעיקר מרווחים. עם זאת, 60% מהנשאלים השיבו כי הם לא מאמינים שמדינת ישראל תדע לעשות שימוש צודק ונכון ברווחי הגז - אם אכן יגיעו לקופת המדינה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פרופ' שינסקי מגיש לראש הממשלה את המלצות הוועדה
צילום: משה מילנר, לשכת העיתונות הממשלתית
יו"ר דלק אנרגיה, יורם טורבוביץ'
צילום: גיל יוחנן
מומלצים