שתף קטע נבחר

יולדות למען יולדות

"היולדת הרבה פעמים מרגישה מבודדת בתקופה הראשונה שלאחר הלידה. יש אחוזים די גבוהים של דיכאון אחרי לידה, ומקרים לא פשוטים אחרים, אז ברגע שמגיעה מתנדבת שמדברת ויוצרת קשר, היולדת מרגישה שהיא לא לבד". ארגון "שפרה ופועה" מציג סולידריות נשית מיוחדת

בארבע השנים האחרונות, פועל ברעננה ארגון "שפרה ופועה" של נשים המתנדבות לסייע לנשים אחרי לידה במתן ארוחות, עזרה ותמיכה פיזית ומוראלית. הארגון הוקם על ידי הרבנית סימה שדמי, מנהלת בית חב"ד ברעננה, לאחר לידת בנה התשיעי. "אני אשה מאוד פעלתנית" מספרת שדמי "אבל אחרי לידת הבן התשיעי הייתי מאוד חלשה. שכבתי במיטה בלי יכולת פיזית לתפקד. כמה חברות ראו את מצבי ודאגו להביא לי ארוחת בוקר מידי יום, ובשבת שלחו לי ארוחה. כל כך התרגשתי שאמרתי לבעלי: אחרי שאני אתאושש אני רוצה להקים דבר כזה שכל רעננה תרגיש את הוואו שאני הרגשתי".

 

שדמי רואה חשיבות מיוחדת בעזרה לנשים אחרי לידה: "אמנם אין הרבה נשים שיולדות תשעה ילדים” היא אומרת בחיוך, “אך כל לידה זה התמודדות. נשים אחרי לידה הן מאוד רגישות, וגם נשים חזקות ומבוססות צריכות את הפינה החמה ואת תשומת הלב. היולדת הרבה פעמים מרגישה מבודדת בתקופה הראשונה שלאחר הלידה. יש אחוזים די גבוהים של דיכאון אחרי לידה, ומקרים לא פשוטים אחרים, אז ברגע שמגיעה מתנדבת שמדברת ויוצרת קשר, היולדת מרגישה שהיא לא לבד. כך אנו מאתרים לפעמים מקומות נוספים שצריכים עזרה".

 

הארגון דואג לספק לכל יולדת מידי יום במשך שבועיים, ארוחת בוקר מלאה הכוללת פשטידות מיוחדות, סלטים, לחמניות מקמח מלא ומטבלים. כמו כן, כל משפחה של יולדת מקבלת במשך חודש שלם, שתי ארוחות שבת אותן מכינות מתנדבות הארגון. העזרה הפיזית היא משמעותית לכשעצמה, אבל לדבריהן מה שחשוב, מרגש ותומך ביולדות זה בעיקר התמיכה הרגשית: "יש לנו מקרים של נשים מאוד עשירות שלכאורה לא צריכות אותנו בכלל. הן הרי יכולות להזמין כל בוקר ארוחה לעצמן", מספרת שדמי "אבל כשמתנדבת שלנו נכנסת לוילה מפוארת עם מגש האוכל, הרבה פעמים היולדת אומרת לה בהתרגשות: וואו, חיכיתי לך. כאן מאוד בולט הקטע הרגשי, שחושבים עליך, שאת לא לבד".

 

"כדי שהיא לא תיפול, ואיתה כל הבית"

המתנדבות מאתרות גם מקרים בהם נדרשת תמיכה מיוחדת, חלקם מקרי רווחה של ממש, כמו מקרה של אם חד הורית שבעלה עזב אותה מיד לאחר לידת הילד הרביעי. מתנדבות הארגון נחלצו לעזרתה גם בארגון בגדים, מוצצים, בקבוקים, עזרה לחגים וסיוע בעבודות הבית. לשדמי עוד דוגמאות רבות של כמעט הצלת נפשות: "היתה מישהי עם דכאון קשה לאחר לידה שלא הצליחה לתפקד באופן רגיל. מתנדבות הארגון הגיעו אליה יום יום במשך ארבעה חודשים עם ארוחות, ונשארו לשבת ולשוחח איתה, כדי שהיא לא תיפול ואיתה כל הבית. במשך כל אותם חודשים דאגנו גם למנקה שהגיעה פעמיים בשבוע, ובייביסטר שהגיעה מידי יום אחרי הצהריים כדי לטפל בילדים הקטנים".


"הן ממש נתנו לי תחושה שאני זו שעושה להן טובה".

 

מספר הנשים שקיבלו עזרה עד היום עומד על 300 יולדות. נשים שילדו מספרות לחברותיהן שפונות גם הן לקבל עזרה, וחלקן אף מצטרפות למעגל ההתנדבות של הארגון. אחת המתנדבות היא רחלי סרבי, פסיכולוגית ומאמנת אישית במקצועה, שילדה תאומים פגים לפני שנתיים וקיבלה עזרה מהארגון במשך כמעט חודשיים, כל זמן שהתאומים היו בפגיה. "במשך החודשיים הללו הייתי רוב הזמן בבית החולים", מספרת סרבי. "הגעתי הביתה רק בשביל לישון. בהתחלה הרגשתי לא נוח לקבל עזרה, אבל סימה הציבה בפני עובדה - אנחנו נבוא ואת תקבלי. זה מאוד עזר לי לקבל כל יום ארוחת בוקר לפני היציאה לפגייה, וארוחת שבת לכל המשפחה. זו היתה חוויה מאוד מאוד מרגשת, והדרך שהמתנדבות עשו את זה היתה בכזו צניעות, עם חיוך ושמחה, שהן ממש נתנו לי תחושה שאני זו שעושה להן טובה".

 

כבר בשלב מאוד מוקדם רחלי קיבלה החלטה לתרום בחזרה ברגע שתוכל, וכיום היא תורמת בתחום הידע שלה; תמיכה נפשית לנשים בהריון וליולדות. "נפגשתי עם נשים במשבר שממש לא יכלו לתפקד, כל אחת מסיבותיה. בתהליך של הריון, למרות שהוא נורא משמח יש המון משברים. נשים חוות את התהליך הזה בדרכים מאוד שונות, ואצל חלקן זו חוויה קשה מכורח הנסיבות, האישיות, העבר והעדר תמיכה. אנשים לא כל כך מודעים לקושי העצום ולצורך בתמיכה נפשית שיכול להיות בתהליך של הריון ולידה. האפשרות לתרום במקום שנתרמתי בו כל כך הרבה נותן לי הרגשה נפלאה".

 

אחד הדברים הייחודיים ביותר לפרויקט "שפרה ופועה", והוא בולט במיוחד על רקע החברה השסועה שלנו, הוא המימד הקהילתי שלו. מדובר בפרויקט חוצה מגזרים. היולדות והמתנדבות באות מרקעים סוציו-אקנומיים שונים, עולות חדשות וותיקות, דתיות וחילוניות. לכולן משותף דבר אחד - חוויית הלידה והרצון לעזור לנשים אחרות. "נוצרים קשרים מאוד יפים בין נשים מרקעים שונים שאף פעם לא היה ביניהן קשר", אומרת שדמי "יש כאן קהילה שלמה שנרתמת לספק לחבריה תמיכה פיזית ורגשית. אני מאמינה שזה יכול להיות דגם מעניין גם לערים נוספות".

 

  • הארגון זקוק למתנדבות להסעת ארוחות, לבישול ארוחות, ולסיוע בעבודות בית קלות כמו קיפול כביסה או בייביסיטר. כמו כן, דרושות נשים למתן תמיכה נפשית טלפונית או פרונטלית לנשים בשלבים שונים של הריון או אחרי לידה. ניתן ליצור קשר עם בית חב"ד 09-7486338 או לפנות לגלית 054-6600423.
  •  ב- 2.2.11 יתקיים ארוע התרמה שכל הכנסותיו קודש לפעילות הארגון. לפרטים נוספים לחצו כאן.
  • עמותת רוח טובה מחברת בין אנשים הרוצים להתנדב וארגונים הזקוקים לעזרת מתנדבים. העמותה מתאימה התנדבות לפי תחומים, שעות נוחות ואיזור מגורים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Index Open
" כל לידה היא התמודדות"
צילום: Index Open
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים