שתף קטע נבחר

  • דעות ומאמרים
זירת הקניות
צילום: אייל ברטוב

מעניין כמה דונמים יישרפו עד ט"ו בשבט הבא

דן חמיצר מעריך שהרבה יותר מידי דונמים ישחירו עד ראש השנה הבא לאילנות, ומקווה שעד אז יהיה מי שיירכז את הטיפול בנושא ושירחיק את כל הגופים שהתיימרו ונכשלו מלשמור על המרחבים הפתוחים שנותרו בארצנו

ט"ו בשבט 2011 הוא הזדמנות כואבת להעריך את מספר דונמים שעוד ישחירו משריפות עד לט"ו בשבט הבא. ניחוש קל: הרבה יותר מדי.

 

הצטרפו לעמוד הפייסבוק של ynet

 

מבקר המדינה העריך בדוחו המצמרר, שהכלבים ינבחו ושיירת המחדל, האטימות וחוסר האחריות השלטונית תעבור. אבל דבריו המייאשים נכתבו טרם אסון הכרמל, עובדה שעשויה הפעם דווקא כן לעצור במעט את השיירה שכה מוכרת לנו.

 

ואם אכן "השיירה" תיעצר, והכסף לשיקום מערך הכיבוי יימצא ואפילו יוזרם - נעמוד מול שאלות שכדאי כבר עתה לסמן להן את הפתרונות הנכונים. או שנמצא את עצמנו צופים שוב בתסריט מוכר שבו מאבקי יוקרה, כוח ושליטה בין הגופים בעלי האינטרס, ימסמסו את התקציבים לכיוונים שהכי נוחים להם והכי פחות יעילים עבורנו, כמובן.

 

כיבוי שריפות - אתגר אסטרטגי

נצא מהנחה אופטימית שכולם השתכנעו בדרך הקשה והכואבת שיש להכיר בכיבוי שריפות בישראל כאתגר אסטרטגי, שעלול לסכן לא פחות מפריצת גדר ביטחון בעזה או חדירת חולייה מג'נין. אם אכן זה הראש - הרי שהמטרה הראשונה והעליונה חייבת להיות הקמתו ומיסודו של מערך גילוי מתקדם של כל פריצת מוקד אש בכל מקום בארץ, והגעה מיידית לכיבויו בכלים היעילים ביותר.

 

מערך גילוי ארצי שכזה, ישען מן הסתם על כלי טייס בלתי מאוישים ומאובזרים במצלמות טרמיות וציוד שידור, שיעבירו תמונת מצב בזמן אמת למרכז שליטה מבצעי, בעל יכולת וסמכות להזניק את הכלי המתאים למקום הנדרש. שהרי, לו הייתה לחפ"ק בכרמל מפת אווירית עדכנית על התקדמות האש מרגע פרוץ השריפה - איש לא היה מאפשר לאוטובוס הסוהרים לנוע היישר אל תוך נתיב התאבדותו.

 

השאלה הראשונה היא מי יאפיין ,מי יקים ומי ישלוט במערך השליטה המרכזי הזה? אני מציע להתחיל בקביעה נחרצת מי לא ישלוט בו, והתשובה המתבקשת היא - כל אלה שעסקו בזה עד כה.

 

על שירותי הכבאות, בעלי היכולות והתשתיות העותומאניות, חבל להכביר במילים - לא יהיה ניתן להשית עליהם שום מערך מתקדם ומתוחכם, לפחות עד תום המילניום הבא. באשר למשרד הפנים - כבר למדנו שחובה להרחיק אותו מכל מוקד בעל חשיבות להמשכה של העשייה הציונית, ובוודאי להרחיקו מנושאי ביטחון אזרחי (זוכרים את המשטרה בתקופת כפיפותה למשרד הפנים?).

 

הקרן הקיימת ורשות שמורות הטבע ימשיכו, קרוב לודאי, להתקוטט ביניהם לנצח על אינטרסים, יוקרה, אזורי מחייה ונכסי טבע - רק חשוב שיעשו זאת הרחק ממרכז השליטה על הכיבוי.

 

בכלל, למי ששכח - במאי 1948 הפכנו למדינה ריבונית. כעת חפשו סיבה בוגרת אחת מדוע בדצמבר 2010 תלוי גורל הכרמל ויישוביו ביכולתה הכספית וברצונה הטוב של "הקרן המשותפת לכיבוי", שחלקה הגדול ממומן מכספי הקרן הקיימת לישראל, לתקצב שעות כוננות של מטוסי כיבוי, לקבוע את כמות הכבאיות וטיבן ולשלוט בגודלו של מלאי חומרים מעכבי בעירה שנמצא בארץ.

 

ואכן, השריפה הגדולה פרצה בימים ובשעות שהחלטה בירוקרטית של הקרן קבעה, שאין עוד מימון לשעות כוננות למטוסי הכיבוי, בתואנה שהחוזה הסתיים בסוף נובמבר.

 

"אין לנו מדינה ספייר"

בהיעדר ועדת חקירה, ספק אם תדעו שאסון הכרמל כיסה על עשרות שריפות שאירעו השנה לפניו ושחלקן איים ליצור קטסטרופות ביטחוניות, ששריפת הכרמל הייתה נראית כמדורת צופים לעומתן.

 

איש לא יספר לכם שכל הגורמים האמונים על כיבוי אש בישראל, קיבלו כבר בתחילת נובמבר מכתבי אזהרה וזעקה על שאזלו חומרי הכיבוי ומעכבי הבעירה בארץ.

 

גם לא תוכלו לקרוא בדפי ספר המבצעים של חברת הריסוס כים ניר, האחראית במקום כוחות הביטחון על כיבוי השריפות מהאוויר בישראל, את רישום מספר השעות שעברו מרגע פרוץ השריפה בכרמל ועד קבלת האישור להכנסת החברה לכוננות והזנקת ראשוני מטוסיה. ולהזכירכם, זה קורה במדינה שבה כל התקף לב זוכה להגעת אמבולנס תוך דקות.

 

אז מי ייתן ובט"ו בשבט הבא נתעורר למציאות שבה יפעל גורם בטחוני רציני ומקצועי אחד, שיירכז את כל הטיפול בשריפות הצפויות בטכנולוגיות המתקדמות ביותר ובציוד החדיש והיעיל ביותר, תוך הרחקת כל הגופים שהתיימרו ונכשלו מלשמור על מרחביה הפתוחים והנותרים של המכורה. או כפי שאמר איצ'ה ממבוש: "כי אין לנו מדינה ספייר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תוצאות השריפה בכרמל
צילום: רויטרס
מומלצים