שתף קטע נבחר

מכת חשמל: מה עובר על הסוהו התל אביבי?

גן החשמל, אזור שסומן בעבר כמתחם אופנה מוביל ושיקי, מתקשה כבר שנים להתרומם ולממש את הפוטנציאל שלו. האם מדובר במשבר אמצע הדרך או בקריסה? תלוי את מי שואלים

נראה שכולם כבר יודעים את הפרטים, אבל מתביישים לומר בקול רם – משהו לא טוב עובר על מתחם גן החשמל בתל אביב. אז נכון, הזונות ממין זכר עוד לא חזרו לגינת השרון (הנרקומנים, דרך אגב, כן), אבל מצבן של החנויות במתחם בשנה האחרונה רחוק מלהזהיר.

 

אם בשיאו של המתחם, לפני ארבע או חמש שנים, כל חלקו המזרחי של רחוב מקווה ישראל ורחובות הרכבת, לבונטין וברזילי היו עמוסים בחנויות מעצבים, התרגשות ראשונית ולקוחות -  היום המצב קצת שונה.

 

את פניהם של באי המתחם שמגיעים מרחוב ברזילי, מקדמת שורת חנויות שממתינות מזה זמן לשוכר שיגאל אותן משיממונן המאביק. החלל רחב הידיים, ששימש כמועדון ברזילי ואחר כך כחנות הדגל של ארצי יפרח עד לנסיעתו לפריז, נסגרה בקול ענות חלושה וכן כל החנויות שהיו ברחבה הקטנה שבפינת מקווה ישראל.

 

ההמשך אינו מזהיר בהרבה: בכמה שוטטויות בין חנויות המתחם בשבועות האחרונים חזר שוב ושוב, וכמעט ללא יוצא מן הכלל (הבוטיק היחיד שהיה יוצא דופן בהקשר זה והראה תכונה של ממש היה "פראו בלאו" של פיליפ והלנה בלאונשטיין), מראם של חללים וחנויות ריקות מלקוחות, אפילו בצהריו של יום יפה ושמשי .

 

בואו להיות חברים שלנו גם בעמוד הפייסבוק

 


קרין, מוכרת בחנות של יעל מניה בגן החשמל (צילום: רעות אבישר)

 

רכישה בולמוסית של בניינים

את התמונה העגמומית משלימה רכישה כמעט בולמוסית של בניינים במתחם על ידי חברות נדל"ן שהשכילו לראות את הפוטנציאל הכלכלי הגלום במתחם המתפתח, אך מאלצות את המעצבים ששוכרים חנויות בתחתיתו לסגור את חנויותיהם עם תחילת שיפוצי הבניינים.

 

בשנה החולפת סגרה שירלי איציק, בעלת המותג רובי סטאר, את חנותה ברחוב לבונטין (ופתחה תחתיה חנות בשוק הפשפשים - ר.מ). איציק היא לא היחידה לעזוב. בית הפניקס שברחוב הרכבת מיועד להריסה לטובת בית דירות שייבנה במקומו, מה שיחייב את שלל חנויות המעצבים (בין השאר: שיין, מנדינקה, שרון ברונשר, TES) שבתחתיתו להתפנות לפני תחילת העבודה. סופה של תקופה? לא ברור.

 

נאית רוזנפלד הייתה הראשונה לסגור את חנותה, כבר לפני שלוש  שנים. בראיונות היא סיפרה שהחנות פשוט לא הייתה משתלמת. מי שהצטרפה אליה לאחרונה היא אילנה ברונשטיין, בעלת המותג אילוצ'קה, שסגרה לאחרונה את חנותה שבמתחם אחרי שחברת נדל"ן רכשה את הבניין בו הייתה ממוקמת החנות.

 

"פתחתי את החנות במתחם לפני ארבע שנים, כשהיה באזז מסביב לאזור, אבל המתחם נשאר פשוט בועתי, 'תל אביבי', ולא מספיק נגיש לקהל הרחב. גם כשכבר היו מגיעים לקוחות מחוץ לעיר, הם לא הבינו מה הסיפור ושאלו 'איפה המתחם'. הם ציפו למשהו רציף ואחיד שדומה יותר לדיזנגוף ושינקין", נזכרת ברונשטיין.

 

"הכל היה נורא רומנטי ומקסים בהתחלה, אבל לא הצליח ממש לעבוד עסקית. זה לא אזור עם יותר מדי עוברי אורח ואין מספיק תנועה ברחובות ובקיצור - המתחם פשוט לא התרומם. כשמוסיפים לכל הסיפור את מחירי השכירות שקפצו לסכומים לא הגיוניים והכפילו ואף שילשו את עצמם, זה פשוט כבר לא היה משתלם כלכלית להחזיק חנות".

 

מאידך, רון כהן, מתווך בסוכנות התיווך גג פור יו, טוען כי מדובר ב"ירידה לצורך עלייה" בתפוסה המסחרית במתחם, ושעם האכלוס הצפוי של הבניינים החדשים בשכונה, יחזור הסומק ללחיי הגן וכמובן שגם לחנויות. "יש שינוי לטובה במה שקורה במתחם גן החשמל. הרבה קבוצות רכישה ופרויקטים יזמיים נמצאים בשלבים מתקדמים של בנייה והמתחם עצמו רק בהתפתחות, ובעצם מתקדם כל הזמן הלאה. האזור גם מקודם כַּסוהו של תל אביב על ידי העירייה. השינוי ניכר במיוחד בתחום הדירות", הוא אומר.

 

"לפני כמה שנים, כשהייתי מציע לאנשים נכסים באזור, הייתי מקבל תגובות שליליות. עכשיו גן החשמל הפך לאזורים היותר מקסימים בדרום תל אביב. אנשים קופצים על כל דירה שהתפנתה, והמחירים משתווים למרכז תל אביב. גם מחירי השכירות של החנויות עלו מההתפתחות של האזור כנגזרת מהעלייה בתדמית של האזור. עם זאת, מבחינה מסחרית, האזור לא נכנס לתודעה כל כך ולכן השוכרים במקום נתקלים בקשיים כעת. אך נראה שזהו שלב ביניים, ולאחר שהבניינים החדשים יאוכלסו - השכונה תיוולד מחדש".

 

גן החשמל - סיפורה של שכונה

סיפורו של גן החשמל הוא בעצם סיפורן של שכונות בעייתיות בערים קוסמופוליטיות, שנולדו מחדש כמתחמים או סתם כשכונה שנכון להסתובב בה. מה שקורה מהנקודה שבה אותו אזור אכן הופך למגניב הוא כבר סיפור אחר. שינקין הפך לסוג של קניון פתוח ושוק הפשפשים התיפייף עד כדי קיטש.

 

האם זה מה שקורה עכשיו בגן החשמל? הכל התחיל אי שם בתחילת העשור הקודם. השכונה מסביב לגינת השרון נחשבה למפוקפקת ומוזנחת והגן עצמו היה מוקד לזנות הומוסקסואלית ומרבץ לנרקומנים. בשעות היום פעלו במקום מיני עסקים ובתי מלאכה קטנים לצד משרדים. לפתע, עם התחדשות שדרות רוטשילד, החל טפטוף של דם צעיר וחדש לשכונה:

 

המעצבת נאית רוזנפלד פתחה חנות ברחוב מקווה ישראל, עידית ברק לדליקטסן פתחה חנות ברחוב ברזילי וחגי אבירם פתח את הבר לבונטין ברחוב לבונטין. במקביל, החלה עיריית תל אביב בשיפוץ גן החשמל וההתרחשות הזו הובילה בהדרגה לזרימה של עוד מעצבים לשכונה, ולפתיחת מקומות בילוי חדשים ובראשם בית הקפה לאביט שהפך במהרה למקום המפגש של תושבי השכונה החדשים.

 

והכל בגלל התחנה (אבל יש גם תקווה)

אם כל זה לא מספיק, לאחרונה נוצר הרושם שהצלחתו של מתחם התחנה, מעין מרכז מסחרי מלאכותי, שצמח כהרף עין משום מקום בא על חשבון גן החשמל. אבל האם יש עוד תקווה לגן החשמל? המעצבת נופר גלפז שנמצאת במתחם מאז 2004, חושבת שהשמועות על מותו של הגן מוקדמות (ומוגזמות) בהחלט.

 

"אני לא חושבת שלקוחות שאוהבות את החנויות בשכונה נוטשות אותה, הן ממשיכות להגיע. התחנה פונה לקהל אחר לגמרי, היא לא באה במקום מתחם גן החשמל. בכל התחום היה חורף קשה (או יותר נכון – היעדר חורף, שהקשה על מכירות קולקציות החורף השונות – ר.מ) ולא נראה לי שצריך לייחד את אי היציבות לגן החשמל", היא אומרת.

 

"למקום יש את הקסם שלו, יש גם תהליך של התבססות והחנויות הופכות ליותר מוקפדות. נכון, יש עלייה במחירי שכר הדירה אבל גם מסתובבת פה אוכלוסייה בורגנית יותר. בסופו של דבר, אני אופטימית לגבי המשך הדרך במתחם". אנחנו, בכל אופן, מקווים לטוב.

 

עוד כתבות בערוץ האופנה באתר לאשה

מדור מכירות סוף השבוע שלנו - הבזאר

מחושך לאור - הפקת אופנה

 


 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פראו בלאו. החנות שלה עמוסה דווקא
צילום: מיכאלו
נופר גלפז. לא עוזבת
צילום: אמנון שוורץ
אנג'לי. נשארים במתחם
צילום: סטודיו יורם אשהיים
רובי סטאר. נסגרה
שרון ברונשר. סופה של תקופה?
צילום: ערן תורג'מן
מנדינקה. תתפנה בקרוב
צילום: יחסי ציבור
לאשה בפייסבוק
מומלצים