שתף קטע נבחר

בנק ישראל מכריז מלחמה על הספקולנטים

בנק ישראל מחריף את מאבקו נגד סוחרי מטבע החוץ: החל מהיום כל אזרח מחו"ל שיבצע עסקאות קצרות טווח בסכום מצטבר של 10 מיליון שקל ומעלה ליום יהיה מחויב לדווח על כך. מטרת המהלך: זיהוי של סוחרים "מסוכנים"

המטרה - להגן על השקל: בנק ישראל מכריז מלחמה על הספקולנטים – סוחרי מטבע חוץ מהארץ מחו"ל אשר מבקשים לנצל את הריבית הגבוהה יחסית בישראל כדי לגרוף רווחים מהירים בעסקאות קצרות טווח של רכישת שקלים. הבנק פרסם היום (ד') הנחיות חדשות שיאפשרו לו לעקוב יותר מקרוב אחר המתרחש בשוק המט"ח ולזהות סוחרים המבצעים עסקאות "מהירות" – כלומר, קונים שקלים ומוכרים אותם במהירות לאחר כמה ימים.

 

  • הצטרפו לעמוד הפייסבוק של ynet

 

לאחר יישום ההנחיות, כל אזרח מחו"ל שיבצע עסקה קצרת טווח (רכישת אג"ח ממשלתי קצר טווח או מק"מ) בסכום מצטבר של 10 מיליון שקלים ומעלה ליום, יהיה מחויב לדווח על כך לבנק ישראל. כמו כן, כל אזרח מהארץ או מחו"ל שיבצע עסקה בנגזרות מט"ח (עסקת החלף או עסקת פורוורד) בהיקף מצטבר של 10 מיליון דולר ומעלה ליום יהיה מחויב גם כן בדיווח לבנק.

 

חובת הדיווח תחול, הן על הגורם הרוכש והן על הבנק שדרכו הוא ביצע את העסקה. הדיווח יאפשר לבנק ישראל לדעת מי הם הרוכשים, ממי הם רוכשים, באיזה היקף הם רוכשים, מה היא יתרת הכסף המצטברת שבה הם מחזיקים ומה היא תדירות הרכישות והמכירות שלהם.

 

גורם בבנק מסר ל-ynet כי מדובר ב"כסף חם". כלומר, כסף שמתרוצץ בשוק המט"ח ומשפיע בצורה חריפה ולא פרופורציונלית על שער השקל.

 

ברוש: מצפה מנתניהו לנקוט בצעדים

בבנק מוטרדים מהעלייה החדה שחלה לאחרונה בסכומי הכסף שרוכשים גורמים זרים בשוק הישראלי. הבנק טרם הודיע אם ואלו צעדים יינקטו כדי למנוע את פעולתם של הספקולנטים בשוק, אך נראה כרגע שטרם נאמרה המילה האחרונה בנושא וייתכן שישקלו צעדים נוספים להגבלת פעולתם של הספקולנטים שזהותם תיחשף בעקבות המהלך שעליו הוכרז היום.

 

עליית השקל מטרידה את בנק ישראל כיוון שהיא פוגעת ברווחי הייצואנים שמרוויחים את כספם במטבע חוץ (בעיקר אירו ודולר) והוצאותיהם נמדדות בשקלים. התחזקות השקל קשורה אמנם להעלאות הריבית שביצע הבנק בשנה האחרונה, אך לא פחות מכך לפעילות של אותם סוחרים זריזים, שרוכשים כמויות גדולות של כסף ישראלי, מתוך הנחה שהשקל ימשיך להתחזק וניתן יהיה למכור את הכסף הזה במהירות ולגרוף רווחים.

 

נשיא התאחדות התעשיינים שרגא ברוש אמר בתגובה כי מצב הדולר מדאיג מאד את כל הייצואנים. "אני שמח שנגיד בנק ישראל ממשיך בצעדיו הנחושים לעצור את פעילות הספקולנטים שפוגעת בבטן הרכה של הפעילות המשקית", אמר ברוש. "אני מצפה שראש הממשלה ימלא את התחייבותו לכנס באופן מיידי את השולחן העגול ולנקוט בצעדים מיידיים לחיזוק שער הדולר. בהקשר זה יוזכר כי התאחדות התעשיינים וחבר הכנסת אמנון כהן הגישו שתי הצעות חוק, האחת להטלת היטל על פעילות ספקולנטים והשנייה לחייב מוסדיים להגדיל את השקעתם בחו"ל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
האח הגדול סטנלי פישר
צילום: גיל יוחנן
מומלצים