שתף קטע נבחר

זירת הקניות

המירוץ הירוק של האוניברסיטאות היוקרתיות בעולם

אוניברסיטאות בארה"ב מתחרות ביניהן מי יותר ירוקה: בהארוורד הופכים פסולת אורגנית לקומפוסט, בברקלי הקצו 25 מיליון דולרים לפרוייקטים חסכניים באנרגיה, ובייל הפחיתו בעשרות אחוזים את גזי החממה. מדעי הדשא, פרק ראשון

האם האוניברסיטה שאליה נרשמתם היא מקום ידידותי לסביבה? האם היא מקפידה על מיחזור של ניירות, חיסכון חשמל בכיתות וייצור קומפוסט משאריות הכריכים של הסטודנטים? ומה כוללת תוכנית הלימודים למי שרוצה להתמחות בנושאי סביבה?

 

בישראל, כמו בישראל, רק לאחרונה נרשמה התעוררות אבל קשה לומר שמדובר בתחרות של ממש בין מוסדות הלימוד.  המודעות בחיתוליה, היוזמות בנושא ברובן נקודתיות והאופק? ירוק בהיר. מעבר לים, לעומת זאת, מתנהלת בשנים האחרונות תחרות של ממש בין מוסדות הלימוד היוקרתיים על התואר "מי יותר אקולוגי".

 

 

מה שהחל כסוג של טרנד לפני כמה שנים, הפך בגלגול הנוכחי למאמץ כלכלי ומחשבתי ניכר מצד מוסדות לימוד מובילים ומוכרים, שהבינו כי התנהלות סביבתית גם תתרום למוניטין וגם תמשוך סטודנטים.

 

התוצאה ניכרת היטב בשטח: אוניברסיטאות יוקרתיות דוגמת ברקלי, ייל והארוורד יוצאות כיום מגדרן כדי לצמצם את טביעת הרגל האקולוגית שלהן בכדור הארץ ובכולן גם ניתן למצוא תוכניות אקדמיות בתחומי הסביבה.

 

נוכח המודעות והביקוש ההולכים והגוברים לנושא, הפרינסטון ריוויו (The Princeton Review) - החברה הציבורית הגדולה בעולם בתחום ההכנה לבחינות הכניסה למוסדות אקדמיים - דירג לאחרונה את כל המוסדות המובילים בארצות הברית, על פי מידת מחויבותם לסביבה. התוצאות לפניכם.


 

אוניברסיטת הארוורד - חצי מהפסולת ממוחזרת

במקום הראשון במדד זכתה אוניברסיטת הארוורד היוקרתית. בחירה לא מפתיעה, בהתחשב בכך שמדובר במקום שבו יש כיום יותר בניינים ירוקים מאשר כל מוסד אקדמי אחר בעולם. נכון להיום קיימים בקמפוס של הארוורד 20 בניינים ירוקים אך כ-64 בניינים נוספים כבר נמצאים בתהליכי אישור לתו תקן ירוק. ומה עוד? 

 

זיהום: הארוורד התחייבה להפחית את גזי החממה אותם היא מייצרת ב-30% עד לשנת 2016. היא עושה זאת על ידי שימוש בפאנלים סולאריים, טורבינות רוח וביו דיזל - להארת הקמפוס, מתן הסעות בחינם לקמפוס, עידוד שימוש באופניים, מערכת לשיתוף כלי רכב (car pool) ותמחור שעתי של החנייה באוניברסיטה. המאמץ הזה הופך את השימוש בכלי רכב פרטיים ללא כדאי.

 

פסולת: בהארוורד ממחזרים 55% מכלל הפסולת שנוצרת בשטח האוניברסיטה. 100% מכלל הפסולת האורגנית הופכת בסוף התהליך לקומפוסט. 

 

תוכניות אקדמיות: הארוורד תומכת במרכז יזמות סביבתית - מרכז המאגד סטודנטים ומרצים מתחומים שונים באקדמיה, המשתפים פעולה לשם פתרון בעיות סביבתיות. במסגרת המרכז מתקיימים מחקרים וקורסים בתחומי הקיימות. כמו כן, האוניברסיטה מציעה תואר בלימודי סביבה ומספקת לבוגריה הכוונה לעבודות ירוקות.


 

אוניברסיטת ברקלי - חניה מאובטחת לאופניים 

ברקלי הקצתה 25 מיליון דולרים להכנסת פרוייקטים חסכניים באנרגיה לתחומה - בהם פרויקטים של אנרגיה מתחדשת, קידום תחבורה נקייה, ותקנים ירוקים לכל הבניינים בקמפוס. האוניברסיטה היוקרתית נחשבת גם למוסד שלוקח חלק פעיל במאבק בשינויי האקלים באמצעות הקמת קואליציה של סטודנטים, פקולטות ואנשי סגל המחויבים להפחתת גזי החממה באופן משמעותי עד 2014.

 

זיהום: בברקלי מונהג גם כן מערך חינמי של הסעות לקמפוס וגם שם יש תעריפים מוזלים לכלי רכב משותפים או מסחריות. כמו כן, האוניברסיטה מספקת חניה מאובטחת לרוכבי האופניים. 

 

מזון אורגני: כ-26% מכלל תקציב המזון בקמפוס מוקדש למזון שמקורו אורגני או מקומי.

 

אנרגיה: כ-65% מכלל האנרגיה שצורכת האוניברסיטה, מקורו באנרגיה מתחדשת ונקייה.

 

בנייה ירוקה: כל הבניה החדשה בקמפוס האוניברסיטה בקליפורניה מחויב לתקני בנייה ירוקה. כמו כן, המוסד מחויב לתוכנית להפחתת גזי חממה.

 

תוכניות אקדמיות: ברקלי מציעה תואר בלימודי סביבה ובנוסף, האוניברסיטה מספקת הדרכה בנושא עבודה ירוקה.


 


אוניברסיטת ייל: צמצמו ב-43 אחוזים את גזי החממה (צילום: AP)

 

אוניברסיטת ייל - ביו דיזל באוטובוסים

אוניברסיטת ייל הורידה בשנת 2010 את רמות פליטת גזי החממה שלה ב-43%. בייל גם השקיעו במקביל בהתייעלות אנרגטית והחלו לעשות שימוש באנרגיות נקיות יותר, דוגמת טורבינות רוח, פאנלים סולאריים, וביו-דיזל שמשמש להנעת כל מערך האוטובוסים של הקמפוס.

 

זיהום אוויר: ייל מאפשרת נסיעה חופשית באוטובוס לקמפוס, מגבילה את החניה לכלי הרכב הפרטיים ומעודדת מערך שיתוף רכבים.

 

אורגני: האוניברסיטה נחשבת למוסד אקדמי שמקפיד מאוד על עיקרון הקיימות, לפיו 40% מהמזון שנמכר לסטודנטים מיוצר בסביבת האוניברסיטה או ממקור אורגני. בנוסף, 90% מכלל חומרי הניקוי בשימוש האוניברסיטה הם חומרי ניקיון אקולוגיים.

 

תוכניות אקדמיות: קיים תואר בלימודי סביבה. בנוסף, באוניברסיטה פועל כוח משימה סביבתי, במסגרתו קבוצות אקדמאיים יוצרות יחדיו תרבות ברוח הקיימות בקמפוס ובקמפיינים בתחום המשפט הסביבתי.


 

אוניברסיטת וושינגטון - חיסכון של 50 מיליון דולר בחשמל

אוניברסיטת וושינגטוןן נחשבת למוסד ירוק מאוד, לא רק בשל הנוף שסביבה והעובדה שהיא מוקפת באחד היערות הגדולים בארצות הברית.

 

זיהום אוויר:  נכון להיום, האוניברסיטה מחזיקה בצי של 300 כלי רכב המונעים בביו דיזל, הידידותי לסביבה.  

 

פסולת: באוניברסיטה פועלות כיום תוכניות מחזור וקומפוסט הממחזרות כ-40% מהפסולת המיוצרת בשטח הקמפוס.

 

חיסכון באנרגיה: ברחבי האוניברסיטה הותקנו פאנלים סולאריים, הוחלפו 1,500 בתי שימוש ישנים בחסכניים והושם דגש על התייעלות וצמצום הצריכה. התוצאה: אוניברסיטת וושינגטון הצליחה בעשור האחרון לחסוך 50 מיליון דולר בהוצאות החשמל וכן 30 מיליון גלוני מים בשנה.

 

אוכל אורגני: למעלה מרבע מהאוכל המוגש בקמפוס הוא אורגני, מקורו מהסביבה הקרובה או נקנה מחברות החתומות על סחר הוגן.

 

תוכניות אקדמיות: בוושינגטון ניתן ללמוד תואר במדעי הסביבה. בנוסף, בקמפוס מתקיים מרכז קריירה ואירועים שבמרכזו סיוע לסטודנטים במציאת עבודות ירוקות.

 

ומה אצלנו? 

רינת צפאני, מנהלת מרכז ההדרכה של The Princeton Review בישראל, מספרת כי "בשנים האחרונות גילינו שהאוריינטציה הסביבתית של אוניברסיטאות משפיעה על החלטות המועמדים, והיא מהווה גורם שחשוב להם להיות מיודעים לגביו".

 

לדבריה, "בסקר האחרון, בו השתתפו 16 אלף איש, כרבע מהנשאלים ציינו כי הדירוג הירוק של האוניברסיטאות ישפיע על בחירתם". עם זאת, צפאני מדגישה כי "הנושא של קיימות אינו מוטמע בתודעה של סטודנטים ישראליים ושל מוסדות אקדמאיים ישראליים, רק מעטים רואים בו שיקול".

 

בפרק הבא: הירוק צובע גם את האוניברסיטאות בישראל 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
לא רק הדשא ירוק
צילום: ירון ברנר
חזקים בביו דיזל. ייל
צילום: איי פי
מומלצים