שתף קטע נבחר

המעצמות מאוכזבות מאיראן: 'תנאיה לא מקובלים'

בתום סבב השיחות בין נציגי המעצמות לרפובליקה האיסלאמית בטורקיה הביעה שרת החוץ האירופית אכזבה ואמרה שלא מתוכננות פגישות נוספות: "התנאים המוקדמים בלתי מקובלים". האיראנים סירבו להדק את הפיקוח הבינלאומי, התעקשו לדון בגרעין הישראלי ודחו הצעה לפגישה עם נציגי ארה"ב

אחרי שטוני בלייר הפציר בבריטניה להתכונן לעימות עם טהרן, גם שרת החוץ האירופית מחריפה את הרטוריקה כלפי הרפובליקה האיסלאמית: עם תום סבב השיחות באיסטנבול בין שש המעצמות לנציגי איראן, אמרה בצהריים (שבת) קתרין אשטון כי המעצמות מאוכזבות מהעמדה שהציגה טהרן. לדבריה, התנאים המוקדמים שהציבה הרפובליקה האיסלאמית במהלך שני ימי השיחות - הפסקת הסנקציות נגדה והמשך העשרת האורניום על אדמתה - הם "בלתי מקובלים".

 

 

אשטון אמרה כי האיראנים דחו את ההצעות להדק את הפיקוח של האו"ם על פעילותה הגרעינית, או לחדש את המגעים על הסכם חילופי אורניום שבמסגרתו איראן תעביר אורניום לחו"ל ותקבל בתמורה דלק גרעיני לכור המחקר בטהרן.

 

"קיווינו לדיון מפורט ומועיל על הרעיונות הללו, אבל נהיה ברור שהצד האיראני לא מוכן לזה אלא אם כן נקבל תנאים מוקדמים הקשורים להעשרה ולסנקציות. אבל התנאים הללו הם לא הדרך להמשיך", אמרה אשטון.


אשטון וג'לילי בפגישה בשנה שעברה (צילום: רויטרס)

 

אשטון עמדה בראש המשלחות של ארה"ב, בריטניה, צרפת, רוסיה וסין לשיחות בטורקיה, אשר נועדו לשכנע את טהרן לוותר על העשרת האורניום. ראש צוות המשא ומתן האיראני, סעיד ג'לילי, אמר עם תום השיחות כי על הקהילה הבינלאומית לכבד את זכותה של איראן להעשיר אורניום. עוזרו מסר כי יהיו עוד שיחות בין הצדדים, אבל עדיין לא ברור מתי והיכן.

 

אשטון, לעומת זאת, אמרה במסיבת עיתונאים שכינסה עם תום השיחות כי לא מתוכננות פגישות נוספות, אך הדלת עדיין פתוחה. "התהליך יכול להימשך, אם איראן תחליט להגיב באופן חיובי", הסבירה. היא הדגישה כי "הכרחי שאיראן תוכיח שתוכנית הגרעין שלה נועדה למטרות שלום".

 

ישראל ועיראק במקום נתנז 

במהלך סבב השיחות האיראנים שבו וטענו כי פעילות הגרעין של ארצם לא עומדת למשא ומתן, והתעקשו לעסוק בסוגיות אחרון כגון פירוק הנשק הגרעיני בעולם, תוכנית הגרעין של ישראל, והדאגות של טהרן לגבי בסיסים של צבא ארה"ב בעיראק ובמקומות אחרים. איראן גם הודיעה במהלך היום כי דחתה הצעה לפגישה דו-צדדית עם נציגי ארה"ב, בטענה שהמהלך לא הכרחי במסגרת השיחות הרב-צדדיות באיסטנבול. 

 

במהלך השיחות באיסטנבול טען עוזרו של ג'לילי, אבולפאזי זוהרבנד, כי "למרבה הצער, לצד השני

אין אג'נדה ברורה או משכנעת לשיחות, והם פשוט רוצים לקיים שיחות". דיפלומט מערבי אמר כי המעצמות קיוו לגלות סימנים המעידים על כך שטהרן מוכנה למשא ומתן רציני הפעם. 

 

על רקע השיחות בטורקיה, פרסמה אמש הפדרציה של המדענים האמריקניים (FAS) דו"ח שלפיו לאיראן ישנה יכולת טכנולוגית לפתח נשק גרעיני, וכי אין עיכוב בפעילותה הגרעינית. הדברים מנוגדים להערכה האמריקנית, שלפיה תוכנית הגרעין של הרפובליקה האיסלאמית סובלת מעיכובים ודחיות.

 

"חישובים המתבססים על מידע של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית מראים כי איראן הגבירה את פעילות ההעשרה שלה בשנה האחרונה", אמרו החוקרים, "בניגוד להצהרות של גורמים אמריקניים רשמיים ומומחים רבים, ברור שאיראן לא מאטה את הקצב".

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
מאוכזבת. אשטון
צילום: AFP
"לא מתפשר". ג'לילי
צילום: AFP
מומלצים