שתף קטע נבחר

שבט טראבין נודד ועוזב את עומר: "הלחץ הכריע"

תושבי השבט אמרו שלום לשכנים היהודים ועברו למקום החדש ליד רהט. "ראיתי שאני עומד מול מדינה שלמה", סיפר אחד התושבים. שש משפחות עדיין מסרבות להתפנות

סוף לעימותים בין אנשי שבט טראבין לתושבי עומר? בחודשים האחרונים, בעקבות משא-ומתן אינטנסיבי בין מועצת עומר ורשות הבדואים ומנהל מקרקעי ישראל לתושבי שבט הטראבין, עברו עשרות משפחות ליישוב החדש שהוקם סמוך לרהט. שש משפחות עדיין מסרבות להתפנות מבתיהם הישנים, ליד עומר.

 

 

בשנים האחרונות מערכת היחסים בין שבט טראבין לתושבי עומר היתה סוערת. השיא היה במרס 2009, אז הוצת מטוסו הפרטי של ראש מועצת עומר, פיני בדש. בנוסף קבלנים שבנו באתר בנייה בעומר קיבלו איומים, כיוון שמדובר היה בשטח עליו ישבו פעם

 בני שבט טראבין. נגד ארבעה בדואים הוגשו כתבי אישום חמורים, לאחר שנגרמו נזקים לרכוש בגובה של יותר משני מיליון שקלים.

 

לאחרונה הסכימו רוב אנשי שבט טראבין לעבור למקום החדש. הסמל של היישוב, כיפת המסגד, נעלם לאחר שהתושבים העתיקו אותו לטראבין החדשה. עבאד אלבסד, בן 40, הוא בין האחרונים שהחליטו לעזוב את המקום. לדבריו, הוא חתם על ההסכם בלב כבד. "אני רציתי להישאר בעומר, אבל היו עלינו לחצים כבדים והחלטתי לוותר", הוא אמר.

 

אלבסד הוסיף, כי האירועים האחרונים הובילו אותו לחתום על הסכם המעבר. "היו לחצים של המשטרה ושל מנהל מקרקעי ישראל. במשך שנים נלחמתי בבית המשפט, אבל ראיתי שאני עומד מול מדינה שלמה. אני לא יכולתי להתמודד עם זה והחלטנו לעזוב את השטח. כל משפחה עשתה את השיקול שלה. זה היה מעבר עצוב מאוד, אבל לא יכולנו להמשיך להתעמת עם המדינה".

 

"הבטיחו תעסוקה, אבל אנשים מובטלים"

עודה טראבין, שכל חייו התגורר בשכנות לעומר, אמר שמיריבים הפכו אנשי עומר לחברים. לפני כשנתיים הוא עבר ליישוב החדש, לאחר שחתם על הסכם. כיום הם מתגוררים בשטח החקלאי של השכונה החדשה שתקום. "אנחנו עדיין נמצאים בשלבי תכנון של הבתים ונמצאים בבית זמני. אני שמתי מאחורי את כל הסכסוך בין טראבין ועומר. לא היה קל לחתום על הסכם וניהלנו מאבק קשה, כדי לקבל את הזכויות המגיעות לנו. אנחנו שילמנו מחיר יקר, מחיר היסטורי, אבל לא רצינו להמשיך את המאבק הזה דור ועוד דור ועוד דור. יש רגעים בהם צריך לחתוך. היום היריבים שלנו הפכו לחברים".

 

על הסכסוך בין עומר לטראבין, הוא לא רוצה להרחיב. "אני לא יודע אם זה הזמן לנתח את אירועי העבר. עומר היתה לידינו ממש, וככל שעומר התרחבה הפכנו להיות גוש אחד, הפכנו להיות מובלעת בתוך עומר. עומר עם הווילות מול הצריפים שלנו. האמת, חשבתי לעצמי שאולי נגור בעומר, אבל אני אדם מציאותי. אחרי הכל אני יכול לומר - זה בלתי אפשרי".

 

המדינה פיצתה את אנשי השבט, שעברו למקום החדש. בטראבין החדשה ניתן להבחין בבתים מפוארים,  שבנו חלק מהתושבים מכספי הפיצויים מהמדינה, אך ניתן להבחין גם בשלדי מבנים ולידם אוהלים, לאחר שהכסף לבנייה נגמר באמצע.

 

האם הם מרוצים ביישוב החדש? "אין לנו שם שום דבר. הבטיחו לנו תעסוקה אבל אנשים מובטלים", אמר אחד התושבים. בשבוע האחרון פרץ עימות בין התושבים לבין שוטרים, לאחר שכוח משטרה שהגיע למקום הותקף באבנים. הכוח הגיע לבית ספר יסודי, שם נעצר מנהל בית הספר שעל פי החשד היה מעורב בתקיפת השוטרים. שמונה בני-אדם נעצרו, ובעבור תושבי המקום הדבר הוא רק עדות נוספת ליחס המזלזל לו הם זוכים." עד עכשיו לא החזרתי את בני לבית הספר. עברנו ממעברה, למעברה אחרת", סיפר אחד התושבים.

 

מי שיכול לקחת לעצמו קרדיט להצלחת המשא ומתן הוא בדש, שהביע שביעות רצון מהעובדה כי סיום הפרשה קרוב. "את החלק

 העיקרי סיימנו. נכון להיום, מתוך כ-800 משפחות שעברו, רק לשתי משפחות בוצע צו הריסה בכוח", אמר. "אנחנו נמצאים במצב בו כשש משפחות עדיין לא חתמו והם מסרבים לעבור. אני מאמין שבסופו של תהליך, תוך שבועיים, יישארו אולי שניים שניאלץ לבצע הריסה בכוח".

 

אילן ישורון, סמנכ"ל רשות הבדואים, אמר שפתרון עבור כל אנשי השבט - קרוב: "יש לנו הסכמים עם כולם, כולל הקבוצה המרכזית האחרונה שהתנגדה, שניהלו הליכים משפטיים בשלוש שנים האחרונות. תוך עשרה ימים, כל הקבוצות האלה אמורות להתפנות ולעבור לטארבין החדשה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקום אליו עברו רוב בני השבט. ארכיון
צילום: הרצל יוסף
המטוס השרוף של פיני בדש
מומלצים