שתף קטע נבחר

צילום: רון פלד

המו"מ נחשף: הרשות הציעה ויתורים ניכרים בי-ם

1,600 מסמכים פלסטיניים שהגיעו לידי רשת אל-ג'זירה חושפים את הסודות הכמוסים של המו"מ בין ישראל לפלסטינים במהלך העשור האחרון. בין היתר, נחשפים הוויתורים הסודיים שהוצעו על ידי הפלסטינים בנוגע לזכות השיבה של הפליטים לישראל. עריקאת: הצענו לישראל את "ירושלים הגדולה בהיסטוריה"

סודות המו"מ בין ישראל לפלסטינים נחשפים. הרשות הפלסטינית הסכימה לוותר כמעט על כל השכונות היהודיות בירושלים - כך עולה ממסמכים פלסטיניים שהודלפו ופורסמו הערב (יום א') ברשת אל-ג'זירה. מדובר בהדלפה הגדולה ביותר בהיסטוריה של מסמכים המתעדים את המשא ומתן בין ישראל לפלסטינים.

 

 

1,600 מסמכים פלסטיניים סודיים חושפים פרטים מדהימים מהשיחות בין ישראל לפלסטינים בעשור האחרון. בין היתר עולה כי הפלסטינים הסכימו לסיפוח ישראלי של כל השכונות היהודיות בבירה, מלבד שכונת הר חומה. לפי המסמכים, שנחשפו גם באתר הגרדיאן הבריטי תחת הכותרת "הגסיסה האיטית של תהליך השלום במזרח התיכון", הפלסטינים הציעו חילופי שטחים באזור ירושלים.


דצמבר 2007. אולמרט ולבני עם אבו מאזן ואבו עלא (צילום: AP)

 

המסמכים, שייחשפו במלואם בימים הקרובים, מראים בין היתר כיצד מנהיגי ישראל פנו בחשאי לאזרחים ערבים-ישראלים ותהו אם יסכימו לעבור למדינה הפלסטינית החדשה, לכשתוקם. בנוסף, מופיעים בהם הוויתורים הסודיים שהוצעו על ידי הנושאים והנותנים הפלסטינים, בין היתר בנוגע לזכות השיבה של הפליטים לישראל.

 

המסמכים חושפים גם את שיתוף הפעולה הצמוד והאינטימי בין כוחות הביטחון של ישראל לבין אלו של הרשות הפלסטינית. מזכרים אחרים, שדומים להם כבר פורסמו, מצביעים כי מנהיגי הרשות קיבלו מידע מוקדם לפני פתיחת מבצע "עופרת יצוקה" בעזה, בסוף 2008.

 

המסמכים, שמתעדים מאות שיחות בין המנהיגים הפלסטינים, הישראלים והאמריקנים, ביחד עם מיילים והצעות סודיות שהועלו במשא ומתן, הודלפו לערוץ הטלוויזיה הערבי "אל-ג'זירה". העיתון הבריטי "גרדיאן" שותף בסוד העניינים וקיבל חלק ניכר מהמסמכים.

  

חלק הארי של המסמכים כולל רשומות, פתקים ותמלילים של שיחות שתועדו על ידי בכירים ביחידת NSU – הצוות שהעניק את הגיבוי הטכני והמשפטי לצד הפלסטיני בעת המשא ומתן עם ישראל, וקיבל מימון ניכר מממשלת בריטניה. המסמכים חושפים פערים גדולים בין העמדה הפלסטינית הרשמית לבין עמדתם האישית של מנהלי המשא ומתן מהצד של הרשות.

 

הפלסטינים הסכימו לדון בהר הבית 

אחד המסמכים מעלה כי בפגישה שהתקיימה ב-15 ביוני 2008 בירושלים, הציע ראש צוות המשא ומתן הפלסטיני, אבו עלא, כי ישראל תספח את כל השכונות במזרח ירושלים, מלבד הר חומה. ישראל לא הסכימה לתת דבר בתמורה, למרות הוויתורים מרחיקי הלכת של הפלסטינים.

 

מזכירת המדינה האמריקנית, קונדוליזה רייס, אמרה בפתח הפגישה כי "הפגישה המשולשת האחרונה שלנו היתה מועילה מאד. פגישות אלה חשובות כדי להעריך את תהליך המשא ומתן. ארה"ב מעוניינת לראות מה ניתן לעשות כדי לסייע לשני הצדדים להשיג התקדמות בתהליך. אני סבורה כי ניתן להשיג הסכם עד לסוף השנה. הבנתי שהפעם נדבר על שלושה נושאים שחייבים לדון בהם – הגבולות, הביטחון והפליטים".

 

אבו עלא אמר כי אם תהיה פריצת דרך בנושא הגבולות, "שאר הסוגיות יהיו קלות יותר, שכן אם נגדיר את האדמה, הדבר יקבע את עתידנו". הוא ציין כי הפלסטינים דורשים חילופי שטחים בשיעור של 1:1 באותו הגודל ובאותה ה"איכות". "אנו מציעים חילופי שטחים בשיעור שלא יעלה על 1.9% מכלל השטח", הוא אמר.

 

הצעה היסטורית 

על ההצעה שישראל תקבל את כל השכונות היהודיות בבירה, פרט להר חומה, הוא אמר: "זוהי הפעם הראשונה בהיסטוריה בה אנו מציעים הצעה שכזאת. סירבנו לעשות כך בקמפ דיוויד". במהלך הפגישה הסכים סאיב עריקאת כי שכונת רמת שלמה בירושלים תישאר בידי ישראל. תוכניות הבנייה באותה שכונה עוררו סערה כשנתיים לאחר מכן, במהלך ביקורו של סגן נשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, בישראל.

 

לפי המסמכים, בינואר 2010 אמר עריקאת לשליח האמריקני ג'ורג' מיטשל כי הפלסטינים ניאותו לתת לישראל את "ירושלים הגדולה ביותר בהיסטוריה", והסכימו להשיב רק מספר סמלי של פליטים. כמו כן, הם הסכימו שהמדינה הפלסטינית תהיה מפורזת. "מה עוד אפשר לתת?", שאל עריקאת. כמו כן, נכתב כי הפלסטינים הסכימו לדון בהר הבית במסגרת המשא ומתן.


 הכותרת באתר הגרדיאן. תהליך השלום "גוסס לאט"

 

מהמסמכים עולה כי ב-2008 הביעו הפלסטינים נכונות לוותר על שטחים בגדה המערבית ובמזרח ירושלים, קרקע מפותחת שעליה ישבו המתנחלים בגושי ההתנחלויות בגדה,

ובתמורה לקבל קרקע לא מפותחת בצפון הבקעה, דרום הר חברון ומזרחית לרצועת עזה.

 

הפלסטינים הסכימו להשאיר בידי ישראל את הרובע היהודי בירושלים, תלפיות מזרח וגילה, וכן את הגבעה הצרפתית ופסגת זאב בצפון הבירה. סך הכל, הפלסטינים הסכימו לוותר על 6.8 אחוז מהגדה ולקבל 5.5 אחוז משטח ישראל באזורים המצויינים למעלה.

 

בראיון לרשת אל-ג'זירה סיפר עריקאת כי בפגישה בין אבו מאזן לאולמרט, ראש הממשלה לשעבר הציג לנשיא הפלסטיני את מפת ההסכם, אך סירב לתת לו עותק שלה. אבו מאזן נאלץ לשרבט את המפה על מפית, ואף הראה לנשיא האמריקני ג'ורג' בוש את המפית במהלך פגישה ביניהם.

 

מדברים על זה עכשיו בעמוד שלנו בפייסבוק. בואו להגיב

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הר חומה
צילום: AP
"מה עוד אפשר לתת?". עריקאת
צילום: כפיר סיון, ישראל סאן
מומלצים