שתף קטע נבחר

גושן עוזב את רשות ני"ע - לפני שסיים את עבודתו

פרופ' גושן, יו"ר רשות ניירות ערך שהודיע על פרישתו, עשה נפלאות בתפקידו, אבל הוא שכח לטפל בכמה נושאים מהותיים: זליגת מידע הפנים, שכר הבכירים והריכוזיות במשק. ליורשיו נותרו משימות רבות בדרך לשוק הון נקי ויעיל באמת

לאחר שלוש שנים בלבד, שנתיים לפני השלמת תקופת כהונתו, הודיע אתמול פרופ' זוהר גושן לשר האוצר, על פרישתו מתפקיד יו"ר רשות ניירות ערך (ני"ע). הרגולציה ברשות ני"ע זכתה לעדנה בתקופת כהונתו – בית משפט כלכלי, חקירות נוסח פסגות, קביעת כללי דיווח ושמאות, הגברת אחריות דירקטורים ונושאי משרה, הפגנת אחריות והחלטיות במקרים כמו תנובה-מבטח שמיר, קנסות, אחריות תאגידית ועוד. גושן ללא ספק היה יו"ר אפקטיבי מקודמיו.

 

צירוף מקרים?
יהודה נסרדישי וזוהר גושן הודיעו על פרישתם / אביטל להב
יו"ר רשות ניירות ערך, פרופ' זוהר גושן, ומנהל רשות המסים, יהודה נסרדישי, הודיעו לשר האוצר, בנפרד, על סיום תפקידם. נסרדישי יעזוב לאחר ארבע שנים וגושן לאחר שלוש. שטייניץ על נסרדישי: "השיב את הביטחון הפנימי לעובדי הרשות"
לכתבה המלאה

 

ואולם, גושן משאיר אחריו מספר נושאים שטוב היה לו היה מטפל גם בהם. נושא זליגת מידע הפנים השוטף למשל הוא שורש כל רע שלא קיבל תשומת לב מספקת.

 

יום ביומו כמעשה שבשגרה מזנקות מניות מסוימות בעשרות אחוזים (ביומד, גז) במחזור כספי גדול, ויומיים לאחר מכן מגיעה הודעה על רכישת שטח קידוח או עסקה בדרך. מי שקנה ראשון מוכר למתלהבים ומפיק רווח מהיר. תופעה מגונה שפוגעת בתקינות וביושר המסחר ומתקיימת כמעט באין מפריע.

 

רשות ני"ע טיפלה תוך סיקור רחב בסוחרים ובברוקרים בפסגות שהפיקו רווחי ענק ממסחר בנוסטרו (תיקי השקעות של הברוקרים עצמם) ואולם "הגנבים הקטנים" לכאורה במידע הפנים לא קיבלו טיפול שורש.

 

מחלקת החקירות של הרשות התמחתה בשנותיו של גושן בהיבטים משפטיים-חוקיים מגוונים תחום התמחותו ועיסוקו של היו"ר. משום מה, ייתכן שבשל היעדר תקנים וזמן, נושאי התביעות הייצוגיות, שכר הבכירים, איחוד חקירות הרגולטורים השונים בממשל, לא זכו לטיפול יסודי מקיף. פה ושם שמענו מלמולים וחצאי כותרות על ריכוזיות במשק, בעלי עניין ושכר מוגזם ועידוד תביעות ייצוגיות - הכל בגדר בוא נדבר וניראה כמתעניינים. המעשים בשטח לא היו מרשימים וספק אם נתנו תחושת הרתעה של ממש.

 

מבנה הרשות השתנה

גושן מצא רשות ני"ע שחייבת ניעור וארגון והוא עשה מקצה שיפורים מרשים. לצד האוזן הקשבת שמצא אצל שטייניץ, הודק הקשר השוטף עם הבורסה וראשיה אסתר לבנון וסם ברונפלד, נטוו קשרים בינלאומיים עם רשויות בחו"ל, הקשר עם הכנסת והאוצר התפתח והפך לישיר ומהיר מבעבר וניתנו יותר סמכויות למחלקות וממונים בהשוואה לעבר.

  

מתן הסמכויות למנהלים ברשות לא הביא אותם לחשיפה אישית מספקת - מהלך שהיה גורם לציבור להבין שקיימת יותר עבודת צוות ברשות מכפי שנדמה. למסתכל מהצד נראה היה שעם כל הכבוד לסגל הרשות, לסגור עניינים אפשר רק עם גושן.

 

יורשים חיוורים?

גושן משאיר אחריו חלל ריק. קודמיו היו עורכי דין, יועצים ומנהלים משוק ההון, והוא איש אקדמיה בעל יוקרה. המועמדים שהוזכרו להחליפו, דורית סלינג'ר וראובן קובנט, מעט חיוורים מבחינת הכשרתם בהשוואה לפרופסור למשפטים רב התהילה. הם גם היו קשורים לעולם העסקים במישרין - סלינג'ר במדרוג וקובנט בדן אנד ברדסטריט - בעוד שגושן בא כפרופסור מוביל בתחומו ללא קשרים עסקיים קודמים.

 

גושן לא השכיל, למרות שידע בברור שיפרוש, לבנות מועמד ראוי מתוך הרשות. לחילופין, להביע תמיכה ברורה במועמד חיצוני דוגמת ידין ענתבי, המפקח על הביטוח לשעבר, שמצא בימים אלה את מקומו בעסקים. פספוס מיותר.

 

הכותבת היא מרצה למימון במרכז ללימודים אקדמיים אור יהודה

 

לעמוד הפייסבוק של ynet כלכלה וצרכנות 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ד"ר דפנה פפר
צילום: המרכז ללימודים אקדמיים אור יהודה
מומלצים