שתף קטע נבחר

אומת האינטרנט מגיבה להפגנות במצרים

ההפיכה בתוניסיה, ההפגנות בלבנון וכעת המהומות במצרים: מדריך למהפיכת הפייסבוק, מורה דרך למהפיכת הטוויטר

 ביוני אשתקד מת המצרי חאלד סעיד. מצרים הרשמית טענה שסעיד נחנק למוות כשניסה לבלוע שקית עם סם, אולם תמונה קשה הזמינה ברשת, של פניו המושחתים באלימות, מספרת סיפור אחר. לפי הסיפור הזה, סעיד עונה למוות על ידי שוטרים שעצרו אותו בנסיון למנוע ממנו לפרסם באינטרנט תיעוד שלהם גונבים שלל מעסקת סמים. אלפים הצטרפו אז ליוזמה שעלתה בפייסבוק לקיים מחאה שקטה נגד האלימות המשטרתית.

 

בואו להגיב בעמוד הפייסבוק של ynet

 

יש הרואים במותו של סעיד את אבקת השריפה, ובהפיכה בתוניסיה את הגפרור, שהדליקו את המהומות הנרחבות שפרצו ביום שלישי (25.1) במצרים. תוניסיה מספקת לא רק חיזוק והשראה, אלא גם דוגמה לשימוש באינטרנט להתארגנות נגד שלטון מושחת. והשלטון, במצרים כמו בתוניסיה, מנסה למנוע את השימוש הזה.

 


המהומות בקהיר על גדת הנילוס

 

"אנחנו יכולים לאשר שטוויטר נחסם במצרים בסביבות 8 בבוקר שעון פסיפי. הדבר משפיע הן על טוויטר.קום והן על אפליקציות", דווח בחשבון יחסי הציבור הבינלאומיים של טוויטר, @twitterglobalpr, אתמול בצהריים. ומיד אחר כך: "לגבי החסימה במצרים: אנחנו מאמינים ששיח פתוח של החלפת מידע ודעות תורם לחברות ועוזר לממשלות לתקשר טוב יותר עם אנשיהן". "ממשלה שמפחדת מטוויטר לא ראויה להישאר בשלטון", כתב abdulrahman, שמציג את עצמו בחשבון הטוויטר שלו, @abo_mazen, כפיזיקאי וחובב טכנולוגיה. לפי דיווח ב-Fast Company, המצרים שיתקו גם תאים סלולריים. אולם יש כאלה שמצליחים לעקוף את המכשולים ולעדכן, אם לא את חבריהם אזי לפחות את שאר העולם.

 

טוויטר מאפשר לרכז ציוצים בנושא מסויים על ידי תיוגם ב"האשתגיות". בין האשתגיות של המהומות במצרים נמצאות #egypt (מצרים), #cairo (קהיר) ו- #Jan25 (התאריך שבו הוכרז "יום הזעם" והמהומות החלו). אחד המצייצים ממצרים הוא עיתונאי CNN בן וודמן. "(העיתון) אל-אהראם כולל כתבת שער על 'שוקולד ופרחים' למשטרה ב'יום המשטרה'. מוזר, האבנים הללו לא נראו כמו פרחים", דיווח, וסיפר כי ביומון העצמאי אל-מסרי אל-יום, לעומת זאת, "כותרת ראשית של מילה אחת אדומה מעל תמונה ענקית של הפגנת ה-#Jan25 'אזהרה'" (התחביר עילג גם במקור באנגלית).

 

בשלישי פרסם @abo_mazen תמונה מההפגנה בכיכר תחריר בקהיר, ואתמול כתב (בערבית): "זו ההגדרה של התקשורת החדשה: התמונה שפרסמתי אתמול - ראו אותה עד עכשיו יותר מ-50 אלף איש". במהלך כתיבת שורות אלה עלה מספר הצפיות בתמונה מ-2000, לכמעט 56 אלף. מחמוד אל-נאחאס, ארכיטקט ומעצב פנים, פירסם שלשום בטוויטפיק תמונות מהפגנה באל-מחלה אל-כברה, שאחת מהן מציגה שוטרים בקסדות בתוך המון המפגינים, ותחתיה ההסבר: "כאשר כיתרנו את (כוחות) הביטחון המרכזי באמצע". התמונה זכתה ללמעלה מעשרת אלפים צפיות.

 

cairowitness העלה באתר ustream פיד של מצלמת רשת שהוצבה בקהיר, אולם כעת השידור החי לא עובד, אולי בגלל חסימה של השלטונות המצריים, ובמקומו אפשר לראות שידור חוזר של החומר שהוקלט. משתמש יוטיוב MFMAegy העלה סרטון שבו נראה מפגין עוצר בגופו רכב משטרתי לפיזור הפגנות, בתמונה שמהדהדת באופן בלתי נמנע את תמונת המפגין הסיני מול הטנקים בטיאננמן. ועוד לפני ההפגנות, בתחילת החודש, העלה mmoshirah ליוטיוב שיר מחאה נגד הממשל.

 

"אנונימוס", שם כולל להתארגנויות אד-הוק של האקרים ופעילי רשת, שפעיליו ארגנו בעבר מתקפות מקוונות נגד תומכי סיינטולוגיה, מתנגדי פיראטיות במוזיקה וגופים שפעלו נגד וויקיליקס, ולאחרונה נגד אתרי ממשל תוניסאים שניסו לצנזר את המחאה, הקים עכשיו את "Operation: Egypt" לסיוע למחאה המצרית. "אתמול היינו כולנו תוניסאים; היום כולנו מצרים. מחר כולנו נהיה חופשיים!", נכתב בדף הפייסבוק שלהם, שמספק גם טיפים לעקיפת חסימות האתרים.

 

עוד דפי פייסבוק שמעדכנים מהאירועים הם "כולנו חאלד סעיד" (באנגלית) ו"25 בינואר, יום המהפכה נגד השחיתות, עוני אבטלה" (בערבית), המשמש בין השאר לתיאום הפגנות. עמוד "השהידים של סואץ במהפכה המצרית" מעדכן על הנעשה בסואץ, וטוען כי יש כבר 7 הרוגים במהומות. אתמול נכתב שם: "סואץ - עיר עם "היסטוריה" של שהידים וקורבנות אבל הפעם היריות לא מגיעות מן היהודים". בין התגובות: "יותר גרוע מהיהודים!" ו"אין הבדל בין היהודים לממשלה המצרית, אלה ואלה כובשים".

 

למחאה, כמקובל אצל אומת האינטרנט, יש גם צד קליל: חשבון הטוויטר המזויף של הנשיא חוסני מובארק (באנגלית), שמציג את עצמו בשורת הביוגרפיה במילים "אני הבעלים של מדינה קטנה בשם מצרים". בתגובה לציוץ שדיווח על פתיחת החשבון המזויף כתב מובארק: "הייתי מקים אותו מוקדם יותר, אבל הייתי עסוק מדי בצפייה באנשים שמריעים לי ברחובות קהיר".

 

תודה לאורי סבח על הסיוע בהכנת הכתבה

 

בקרו בעמוד הפייסבוק של העין השביעית >> 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים