שתף קטע נבחר
צילום: index open

תאכלו ירוקים ותהיו חזקים

מדור שני צמחוני עושה מחווה לפופאי, או יותר נכון - לתרד שאהב לאכול. אורנה סמלסון מציעה המון מתכונים שיוכיחו לספקנים שתרד זה גם טעים, לא רק בריא. מה למשל? מרק, פאייה, סלט ורביולי תרד בפסטו תרד

אנשים שמעדיפים לא לשלב את התרד בתפריט שלהם, קשורים, לרוב, לזיכרונות ילדות של אוכל שהם לא אוהבים (בין שאר מאכלים הלא אהובים שהולעטו עלינו, והותירו בנו זיכרון חזק) ולפופאי הבריון, שהיה שותה פחית תרד (זה היה מיץ תרד או תרד טחון? שניהם לא נשמעים מעוררי תיאבון). אבל מיתוס הברזל בתרד של פופאי הופרך לא מכבר. כמו שאר הירקות הירוקים התרד אכן עשיר בברזל, אך לא יותר מאחיו הירוקים האחרים. הוא דל בקלוריות (כ-23 קלוריות ל-100 גרם לירק מבושל), ומלבד הברזל עשיר גם בסידן ובחומצה פולית.

 

הצטרפו לעמוד של ynet בפייסבוק

 

תרד הוא בסך הכל עלה, כמו עלי בייבי או חסה, וכשיודעים איך להשתמש בו הוא משתלב בארוחה מבלי להפוך למרכיב דומיננטי מדי ומוסיף טעם והרבה בריאות. לפני שניגש למתכונים הטבעוניים, נעשה קצת סדר בסוגי התרד שניתן לרכוש ומה אפשר לעשות איתם:

  • תרד ניו זילנדי - עליו גדולים ועבים, פחות מתאימים לאכילה מיידית ויותר מתאימים לבישול.
  • תרד טורקי - עלי תרד בייבי. עלים קטנים ודקים, המתאימים לסלטים ולאכילה מיידית.
  • תרד ארוז בשקיות - בדרך-כלל הכלאה בין הזנים. עליו בינוניים, וגם הם מתאימים בעיקר לבישול. ישנן גם אריזות של תרד קפוא למיניהן, אבל למה לקנות קפוא כשיש טרי?


עלי תרד (צילום: ירון ברנר) 

  

מרק תרד, מנגולד וחומוס

מרק חמצמץ ומחמם לימי החורף הגשומים. הלימון מוסיף ארומה ושילובו עם התרד מעלה את הערך התזונתי של המנה, שכן הברזל בתרד נספג טוב יותר הודות לוויטמין C שבלימון

 

המרכיבים (ל-4 מנות):

2 כפיות שמן זית

1 בצל קצוץ

2 שיני שום פרוסות

1 כפית זרעי כמון שלמים או כמון טחון

1 תפוח אדמה גדול (או שניים קטנים) - קלוף וחתוך לריבועים

1 כף חוויאג' למרק (תחליף מעולה לאבקות המרק)

1/2 1 כפיות מלח

1/2 5 כוסות מים

1 כוס גרגירי חומוס - שהושרו ללילה או ל-24 שעות

1/2 כוס גריסי פנינה

200 גרם עלי תרד

200 גרם עלי מנגולד

מיץ מ-1/2 לימון

 

אופן ההכנה:

  1. בסיר קרמי, שמים שמן זית, יחד עם הבצל, שיני השום וזרעי הכמון ומטגנים כ-3 דקות.
  2. מוסיפים את תפוח האדמה, מתבלים בחוויאג' למרק ובמלח ומערבבים היטב.
  3. מוסיפים מים ומביאים לרתיחה.
  4. מוסיפים גריסי פנינה וחומוס. כשרותח, מבשלים על אש בינונית כ-20 דקות.
  5. מפרידים את עלי התרד והמנגולד מהגבעולים, שוטפים ומבשלים עם חצי כוס מים כ-4 דקות בסיר מכוסה, עד שהעלים מאבדים מקשיחותם ונובלים. חותכים גס את העלים.
  6. לאחר 20 דקות, מוסיפים לסיר את התרד, המנגולד ומיץ הלימון ומערבבים היטב.
  7. מביאים לרתיחה, מעבירים לאש קטנה ל-10 דקות נוספות דקות ומכבים.


מרק תרד (צילום: ירון ברנר)

 

פאייה אורז מלא עם תרד ופולי סויה

כשהייתי בספרד לפאייה הצמחונית היה טעם זהה ודלוח ובכמה מסעדות בהן ביקרתי התעקשתי לגלות מה סוד הפאייה ולא מצאתי. הפאייה הזאת, לעומתם, מלאה בטעם

 

המרכיבים (ל-4 מנות):

4 עגבניות גדולות

200 גרם עלי תרד

2 כפיות שמן זית

1 בצל גדול קצוץ

2 שיני שום פרוסות

1 פלפל חריף קצוץ

2 כפות צנוברים

1 כפית מלח

1 כף פפריקה

1 כפית חוויאג' למרק

1/2 1 כוסות אורז מלא עגול

3 כוסות מים

1 כוס פולי סויה טריים, שהוצאו מקליפותיהם, הידועים כ"אדממה"

 

אופן ההכנה:
  1. חורצים X באחורי העגבניות וחולטים במים רותחים. מקלפים וקוצצים דק.
  2. במחבת עמוקה ורחבה (או סוטאז') מחממים שמן זית ומטגנים את הבצל עד שישחים מעט.
  3. מוסיפים שום, פלפל חריף וצנוברים ומטגנים עוד 2 דקות.
  4. מוסיפים את העגבניות הקצוצות, פפריקה, חוויאג' למרק ומלח ומערבבים כ-3 דקות.
  5. מוסיפים אורז ומערבבים היטב.
  6. מוסיפים מים וכשהם רותחים, מנמיכים לאש קטנה לעוד כ-20 דקות.
  7. מפרידים את עלי התרד מהגבעולים, שוטפים ומבשלים עם חצי כוס מים כ-5 דקות, עד שהעלים מאבדים מקשיחותם ונובלים. מסננים וקוצצים דק.
  8. מוסיפים את התרד ואת פולי הסויה ומבשלים 10 דקות נוספות.
  9. מומלץ לחכות עוד 10 דקות עם מכסה סגור. לפני ההגשה, ניתן לסחוט חצי לימון על הפאייה, כמו שהספרדים אוהבים.

 

סלט עלי תרד, אבוקדו, תפוז ואגוזים

את הסלט המרענן, הפשוט והטעים להפליא הזה, אני מכינה בכל הזדמנות שיש את כל המצרכים בבית

 

המרכיבים (ל-4 מנות):

עלי תרד קטנים

200 גרם עלי בייבי / חסה

1 אבוקדו

1 תפוז

1 כוס אגוזי מלך

מיץ מתפוז 1

1/2 כפית מלח

 

אופן ההכנה:

  1. חותכים לקוביות את התפוז, האבוקדו והאגוזים (אם כי הסלט טעים גם כשהאגוזים שלמים).
  2. מערבבים את כל הרכיבים.


סלט תרד (צילום: ירון ברנר) 

 

פסטה מקמח מלא ותרד

להכנת המתכון הבא יש צורך במכונת פסטה ביתית. המכונה הפשוטה ביותר תספיק להכנת פסטה ביתית טרייה, טעימה וקלה להכנה. אם אין לכם מכונה, תוכלו להסתפק בפסטה/רביולי קנויים ולעבור למתכון הרוטב שבהמשך

 

המרכיבים (ל-5 מנות):

50 גרם תרד

כ-2/3 כוס (150 מ"ל) מים

1/2 2 כוסות קמח מלא

1/2 כפית מלח

 

אופן ההכנה:
  1. מבשלים את התרד בחצי כוס מים. מסננים וסוחטים היטב את התרד, ושומרים בצד את הנוזל המסונן.
  2. מוסיפים מים לנוזל המסונן עד לכמות הרשומה במתכון (150 מ"ל), מוסיפים את הקמח והתרד, מערבבים ולשים כ-10 דקות ליצירת בצק.
  3. עוטפים את הבצק בשקית ונותנים לו לנוח 30 דקות.
  4. משטחים בכל פעם מעט מהבצק על משטח מקומח ומעבירים במכונת הפסטה לרידוד. מתחילים ברמה 1 וממשיכים מעלה לפי רמת הרידוד הרצויה (אני מגיעה לרמה 4 עבור הרביולי).
  5. אם מכינים פסטה - ניתן להתחיל להעביר במכשיר ליצירת פסטה.
  6. אם מכינים רביולי - שמים מילוי (הצעת מילוי במתכון הבא), מכסים וחותכים עם חותכן רביולי.
  7. מרתיחים מים, וכשהמים רותחים מכניסים את הפסטה ל- 3-4 דקות. אם מכינים רביולי, להרתיח עד שהם צפים.
  8. אם לא מבשלים מיד אחרי ההכנה, יש להשאיר את הרביולי על משטח מקומח קלות. אני אוהבת להכניס לקופסה מקומחת בקמח תירס (לא פולנטה).

 

מילוי תרד טופו לרביולי

500 גרם תרד

250 גרם טופו

1 שן שום

1/2 כפית מלח

מעט מיץ לימון

 

אופן ההכנה: 

  1. מפרידים את עלי התרד מהגבעולים, שוטפים ומבשלים עם חצי כוס מים כ-5 דקות, עד שהעלים מאבדים מקשיחותם ונובלים. מסננים היטב.
  2. שמים במעבד מזון את התרד, הטופו ואת שן השום. אם אין מעבד מזון, קוצצים היטב או מועכים ומערבבים היטב.
  3. טועמים ובודקים אם יש צורך בעוד מלח או מיץ לימון.


רביולי ממולא בתרד (צילום: index open) 

 

רוטב "פסטו" תרד וטופו

אפשרות אחת היא להגיש את הרביולי/פסטה עם רוטב הבשמל שקדים שהצעתי בטור הקודם שפרסמתי. אפשרות אחרת, אם אתם רוצים להמשיך עם מוטיב התרד, היא ללכת על המתכון הבא לרוטב "פסטו" תרד וטופו. הקודמת.כשהשתמשתי ברוטב הזה לניוקי בארוחה משפחתית, אף אחד לא חשד שזה לא הפסטו המוכר

 

המרכיבים:

500 גרם תרד

150 גרם טופו

1 כף שטוחה מלח

2 שיני שום

1/2 כוס חלב סויה

1 כף שמרי בירה

1 כפית מיץ לימון

 

אופן ההכנה: 

  1. מפרידים את עלי התרד מהגבעולים, שוטפים ומבשלים עם חצי כוס מים כ-5 דקות, עד שהעלים מאבדים מקשיחותם ונובלים. מסננים היטב.
  2. שמים במעבד מזון את התרד, הטופו ואת שן השום. אם אין מעבד מזון, ניתן לקצוץ היטב או למעוך ולערבב היטב.
  3. מעבירים את המחית למחבת, מוסיפים את יתר הרכיבים ומערבבים הטב.

 

• באדיבות אהימסה - מטבח טבעוני בריאותי

• בשיתוף אתר הצמחונות הישראלי

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
צילום: ירון ברנר
צילום: ירון ברנר
מומלצים