שתף קטע נבחר

צילום: AP

מצרים: מובארק הטיל עוצר, הצבא ברחובות קהיר

עדי ראייה דיווחו על עימותים וקולות ירי במרכז קהיר זמן קצר לאחר שנכנס לתוקף העוצר שעליו הכריז הנשיא. ההפגנות נגד השלטון הגיעו היום לשיא - שני מפגינים נהרגו, מאות נפצעו, המשטרה נאלצה לסגת באלכסנדריה ובסואץ, ואל-בראדעי נשלח למעצר בית. ארה"ב: האזרחים הם שותפים, לא איום

נשיא מצרים, חוסני מובארק, הטיל אחר הצהריים (יום ו') עוצר צבאי על המדינה בניסיון לבלום את ההפגנות נגד השלטון, אך ללא הצלחה. הציבור מפר את העוצר בהמוניו, וזמן קצר לאחר שהעוצר נכנס לתוקף, הוצת מטה מפלגת השלטון בקהיר ועדי ראייה דיווחו על קולות ירי במרכז הבירה ועל עימותים בין מפגינים לכוחות הביטחון סמוך לפרלמנט. במקביל, הצבא התפרס ברחובות קהיר וסואץ לראשונה מאז פרוץ המהומות.

 

 

מוקדם יותר דווח כי שני מפגינים נהרגו בקהיר ובסואץ, וכי יריבו של הנשיא, מוחמד אל-בראדעי, נשלח למעצר בית. באלכסנדריה ובסואץ נאלצו שוטרים לסגת אחרי עימותים קשים עם אלפי מפגינים. בסך הכל נפצעו 410 בני אדם בהפגנות היום, חלקם מירי.

 

 

"בתחילה נרשמו הפגנות לא אלימות, אולם בהמשך הצטרפו מי שרצו לפגוע במדינה וברכוש הציבור", אמר קריין הטלוויזיה המצרית שהודיע על העוצר, שנכנס לתוקף בשעה 18:00, ויימשך עד 7:00 בבוקר. תחילה הטיל הנשיא עוצר על קהיר, אלכסנדריה וסואץ, אך בהמשך הרחיב אותו לכל המדינה.

 

רשת אל-ג'זירה דיווחה מוקדם יותר כי שני מפגינים נהרגו בהפגנות המחאה. במקביל, משטרה הוצבה

מחוץ לביתו של אל-בראדעי שבפרבר של קהיר, ואסרה עליו לצאת לאחר שהצטרף לעשרות אלפי מפגינים בבירה.

 

לפי הדיווח, מפגינה אחת נהרגה בקהיר. בסואץ, המפגינים נשאו את גופתו של גבר שלטענתם נורה למוות על-ידי המשטרה. "הם הרגו את אחי", זעק אחד המפגינים. לדבריהם, ההרוג הוא חמדה לביב, נהג בן 30.

 

 

 

עד ראייה דיווח לסוכנות הידיעות רויטרס כי המשטרה נסוגה ממרכז סואץ, לאחר שהופתעה על-ידי אלפי מפגינים שהעלו באש תחנת משטרה לאחר שגנבו מתוכה נשק. השוטרים ניסו ללא הצלחה לפזר את המפגינים, שהשליכו אבנים וצעקו לשים סוף לשלטון מובארק. הם השאירו מאחור לפחות שמונה משאיות. המפגינים ניפצו את השמשות, ניסו להפוך את אחת מהן ולבסוף הציתו אותן.

 

הפגנות ב-11 מתוך 28 מחוזות 

לפי אל-ג'זירה, כוחות הביטחון המצריים נסוגו גם ממרבית הרחובות של מרכז העיר אלכסנדריה שבצפון המדינה. על פי הדיווח, מפגינים שולטים באזורים נרחבים, אך לא ברור אם מדובר בצעד מתוכנן מצד כוחות הביטחון. עוד דווח כי כלי רכב צבאיים נעים ככל הנראה לכיוון מבני הרדיו והטלוויזיה הממשלתיים בקהיר.

 

עשרות אלפי מפגינים יצאו היום לרחובות מצרים, יידו אבנים וקראו לשים סוף לשלטון מובארק. הם התעמתו עם שוטרים, שבתגובה ירו כדורי גומי ופיזרו גז מדמיע ומים לעבר המפגינים. מדובר בהפגנות האלימות ביותר מאז שעלה חוסני מובארק לשלטון לפני שלושים שנה. גורמים ביטחוניים מסרו כי התקיימו הפגנות בלפחות 11 מ-28 המחוזות במדינה. 


מפגינים בקהיר. "הורסים מדינה בשביל אדם אחד" (צילום: AP)

 

זמן קצר לאחר שהעוצר נכנס לתוקף, שידרה רשת אל-ג'זירה צילומים שבהם נראה מטה מפלגת השלטון המצרית בקהיר עולה באש. עדי ראייה דיווחו כי במהלך היום הוצתו והותקפו משרדים של המפלגה גם בערים נוספות.

 

בינתיים, מחלקת המדינה האמריקנית פרסמה הודעה שלפיה יש צורך ברפורמה במצרים כדי לשמור על רווחת המדינה. בוושינגטון קראו למצרים להתייחס לאזרחים כשותפים, ולא כאיום. "האירועים במצרים מדאיגים", אמר דובר מחלקת המדינה, פיליפ קראולי, "יש לכבד את הזכויות הבסיסיות, להימנע מאלימות ולאפשר תקשורת פתוחה". גם שר החוץ הבריטי, וויליאם הייג, פרסם הודעה שלא תמצא חן בעיני מובארק. הוא טען כי למפגינים יש סיבה להיות לא מרוצים, והאיץ בכל הצדדים להפגין איפוק. 

 

ההפגנות במצרים החלו כבר ביום שלישי, במחאה על העוני, האבטלה ומחירי המזון המאמירים, אך היום הן הגיעו לשיא, כאשר המוקד האלים ביותר היה בסואץ. בהפגנות נפגע בין היתר אחד ממנהיגי האופוזיציה, ראש תנועת "אל-רד" הליברלית, איימן נור, לאחר שאבן פגעה בראשו. 

 

מפגין: "רוצה עתיד יותר טוב" 

"הם רוצים להרוס את כל המדינה בשביל להשאיר אדם אחד בשלטון", צעק אחד המפגינים, בזמן שנמלט מהמשטרה. מפגין אחר אמר: "הגיע הזמן שהממשלה תשתנה. אני רוצה עתיד יותר טוב עבורי ועבור משפחתי כאשר אתחתן".


 

העימותים במצרים. עשרות נפצעו (צילום: רויטרס)

 

בקהיר, התלוננו המפגינים על האלימות כלפיהם וקראו לצבא להתערב. "איפה הצבא? בואו לראות

מה המשטרה עושה לנו. אנחנו רוצים את הצבא, אנחנו רוצים את הצבא", צעקו מפגינים במרכז הבירה המצרית, זמן קצר לאחר שהמשטרה פיזרה גז מדמיע לעברם. בתוך כך, העיתון הצרפתי "לה פיגארו" דיווח כי ארבעה עיתונאים צרפתים נעצרו הבוקר במצרים ושוחררו מאוחר יותר. 

 

בקהיר האינטרנט עדיין מנותק, אך בכמה ערים קטנות יותר אפשר לגלוש ברשת מאז שעות הבוקר. הרשתות הסלולריות, לעומת זאת, כמעט ולא פועלות. ככל הנראה מדובר בצעד שנקטה הממשלה כדי לשבש את פעילות מפגיני האופוזיציה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הטיל עוצר. מובארק
צילום: AFP
שוטרים מחוץ לבית. אל-בראדעי
צילום: AFP
מפגינים בקהיר
צילום: AP
עימותים בקהיר
צילום: AFP
מומלצים