שתף קטע נבחר

צילום: AP

"אנשי המהפכה": דתיים וחילונים, יאפים ומובטלים

אנשים מכל קצוות האוכלוסייה במצרים ראו בהתקוממות בתוניסיה מודל לחיקוי ולכולם מטרה אחת - להפיל את משטרו של הנשיא שהרעיב אותם ושלל את זכויותיהם הבסיסיות. מבט על המפגינים שמטלטלים את שלטונו של חוסני מובארק

המצב הכלכלי הקשה, אבטלת ההמונים, הרעב הכבד והפגיעה המתמשכת בזכויות אזרח - כל אלה וגורמים נוספים אחרים הוציאו עשרות אלפי בני אדם להפגין בערי מצרים נגד משטרו של חוסני מובארק. אך מי הם המפגינים שמכלים את זעמם על השלטונות ומהיכן הם באים?

 

מצרים על סף הפיכה - כל הדיווחים והתמונות - בעמוד מיוחד

 

מראיונות שערכו סוכנות הידיעות AP, ה"גרדיאן" ו"ניו יורק פוסט" עם המפגינים במצרים עולה כי ההמונים שקוראים בימים האחרונים לנשיא מובארק לפנות את מקומו מגיעים למעשה מכל קצוות האוכלוסייה - מוסלמים שמרנים ונוצרים, דתיים וחילונים, יאפים ומובטלים, צעירים ומבוגרים.   

 

עבור רבים מהם, הרעב ממנו סבלו במשך עשרות שנים, ביחד עם התעמרות השלטונות בהם - היו הגורמים העיקריים שהציתו את ההתקוממות העממית בימים האחרונים. Ynet מציג את קולותיהם של חלק מאנשים שמטלטלים את השלטון המצרי:

 

גמאל חסניין, מובטל בן 24

"אחד השוטרים סטר על הלחי שלי ופגע בכבוד שלי. מעולם לא התעמתנו עם אנשי המשטרה משום שפחדנו מהם. אך מעתה לא נהיה מוכנים לתת למישהו להשתיק את הפחד שלנו". 

 

חג'ג' חמד, מאמן קונג פו בן 28

"כוחות הביטחון היכו אותי אתמול (יום ו'). אבל לא איכפת לי - תביטו מה קורה מסביב. האנרגיה של האזרחים המצריים מדהימה. אנחנו אומרים "לא' לאבטלה, 'לא' לאלימות הברוטלית של המשטרה ו'לא' לעוני.

 

ראינו איך הפחד השתלט על מובארק ומשטרו. עכשיו הם נאלצים להקשיב לעם שלהם בחוסר רצון. עכשיו גם הצבא איתנו, אני בטוח בכך. העבודה עדיין לא הושלמה, אבל המומנטום לצדנו. ההפגנות ימשיכו יום אחר יום עד שכל חתיכה מהמשטר הזה תיפול".

 

מריאם חאזם חסן, סטודנט בן 27

"הצעירים הם אלה שצריכים להוביל את המדינה. רק הרעיונות שלנו יעצבו את פני האומה. אני הולך לבית ספר בינלאומי ואני חלק מדור מצעיר ומשכיל שאמרו לו שאם נעבוד קשה, נוכל להשפיע על דברים כשנהיה מבוגרים. אבל עד לפני היום זה לא היה נראה אפשרי, כל הדלתות נסגרו בפנינו".

 

אבל אז ראינו את מה שקורה בתוניסיה, והכול השתנה. הצעירים הובילו את תנועת המחאה ויש להם מוטיבציה גדולה להמשיך במחאה בזמן שהמנהיגים הפוליטיים נשארו מאחור.

 

צפיתי בנאום של מובארק. הוא מנסה להפחיד אותנו, אבל למעשה הם מפחדים מאיתנו. האנשים כאן זועמים על מובארק ורוצים שהוא יפרוש. אם לא יעשה כן, הזעם הציבורי רק יילך ויגדל.  


"האינטרפול צריך לעצור את מובארק". מפגינים בקהיר (צילום: AFP)

 

אפאף ממדוח, סטודנט לכלכלה בן 22

"צפיתי בנאום של מובארק, ולמעשה הוא אמר 'שהעם יילך לעזאזל'. אבל נחש מה, אנחנו אומרים לו שיילך לעזאזל. לא נפסיק להפגין עד שמובארק יעלה על מטוס ויילך מפה. הקריאות שנשמעו בשבוע האחרון 'להפיל את מובארק' יהדהדו באוזניי לעולמים.

 

אבל לא נסתפק בפרישתו, אנחנו רוצים שהאינטרפול יעצור אותו. קשה להפגין כאן כשיורים עליך כדורי גומי, גז מדמיע ואש חיה. אבל יש בזה משהו ממריץ משום שהמהפכה הזאת פרצה בלי מנהיגים אינדיבידואלים. העם המצרי מוביל את המהפכה שאין לה שום קשר לאל-בראדעי, ל'אחים המוסלמים' או לתנועה פוליטית כלשהי. כולנו מצרים ואנחנו עומדים יחד".

 

מוחמד אל-גזאר, עובד חברת טלקום, בן 37

"אני מכבד את חוסני מובארק. הוא המנהיג שלנו והוא חלק מההיסטוריה של מצרים. אבל ברור שהוא אינו חלק מהעתיד, ואני מאוד מקווה שהוא יעזוב את השלטון בדרכי שלום. 30

 שנה האיש הזה גרם לנו לסבול ממצב של ריקנות וקיפאון, וכעת איש לא יוכל לעצור את הדרישה לשינוי.

 

המשטר החדש שיקום יבטיח שקולנו יישמע. אסור לשכוח כמובן את התפקיד ששיחקו ארה"ב ובריטניה במצב אליו נקלענו. הצביעות של אובמה מדהימה. מדינות המערב תמכו במשטר הזה כבר מההתחלה - ופתאום כולם מודאגים עכשיו מהזכויות שלנו וביטחוננו הכלכלי. איפה הם היו קודם?".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לא מוותרים למובארק. מפגין בקהיר
צילום: AP
הנשים לא נשארו בבית. מפגינות בקהיר
צילום: רויטרס
למען הדגל. מפגין בקהיר
צילום: רויטרס
שיעור מהחיים. ילד משתתף בהפגנה בקהיר
צילום: רויטרס
מומלצים