שתף קטע נבחר

צילום: AP

מיליונים נותקו מאל-ג'זירה, מובארק שידר תעמולה

נשיא מצרים לא מצליח להשתלט על המהומות בארצו, אז הוא החליט לפגוע בגורם שלטענתו מתסיס את ההמונים נגדו - רשת "אל-ג'זירה". הממשלה קטעה את שידורי הרשת למזרח התיכון דרך הלווין המצרי "נייל-סאט", בצעד שנתפש כניסיון למנוע את השפלתו של מובארק לעיני מיליוני בני אדם בעולם הערבי

ההתנגשויות בין כוחות הביטחון המצריים לבין עשרות אלפי המפגינים הם לא הקרב היחיד שמנהל בימים אלה שלטונו של חוסני מובארק. קרב אחר ולא פחות חשוב מתנהל בשעות האחרונות על התודעה הציבורית ברחבי העולם - בעיקר בעולם הערבי.

 

הבוקר (יום א') הורתה ממשלת מצרים לחסום את שידורי רשת "אל-ג'זירה" במדינה, ששידרה בימים האחרונים תמונות שלטענת הרשויות עודדו את המחאה במצרים. רשת הטלוויזיה הערבית שבסיסה בקטאר מסרה בתגובה כי "מדובר בניסיון להשתיק את העם המצרי". אך בזאת לא תמו הדברים. "אל-ג'זירה" הודיעה בצהריים כי המצרים הפסיקו את שידורי הרשת בלוויין ה"נייל-סאט", שדרכו מועברים השידורים של הרשת לא רק לכ-80 מיליון בני אדם במצרים, אלא לעוד מיליונים במזרח התיכון.

 

מצרים על סף הפיכה - כל הדיווחים והתמונות - בעמוד מיוחד

 

ובזמן שההמונים קוראים להדחתו ורשת "אל-ג'זירה" נחסמת למיליוני בני אדם, מובארק עבד בשידור תעמולה. הנשיא המצרי ערך ביקור במפקדת הצבא ונפגש עם קציניו הבכירים ועם סגנו החדש עומר סולימאן. כך על פי צילומי הטלוויזיה הרשמית במדינה.  


תמו שידורינו לעתה עתה. מצרים החשיכה את אל-ג'זירה

 

גם בישראל לא ניתן היה לקלוט למשך דקות ארוכות בצהריים את שידורי הרשת. בהודעה שהופיעה על המרקע, הנחתה הרשת את צופיה כיצד ניתן לצפות בשידוריה כעת.

 

מפעיל לווינים הסביר ל-ynet כי הלווין המצרי פופולרי מאוד בישראל וש"רבים משתמשים בו בשל הנוחות והנגישות. דרכו נקלטות לא רק רשת אל-ג'זירה אלא גם רשתות ערביות רבות נוספות". המפעיל העריך כי תוך פחות משעה תתוקן התקלה, כאשר ימצא לווין חלופי, וכך אכן היה.

 

שני לוויני "נייל-סאט" מעבירים למעלה מ-150 ערוצי טלוויזיה, והם מכסים את כל אגן הים התיכון, חלקים ניכרים מאירופה, המזרח התיכון וצפון אפריקה. חסימת השידורים של "אל-ג'זירה" נתפשת כניסיון של משטר מובארק למנוע את השפלתו של הנשיא המצרי לעיני מיליוני בני אדם בעולם הערבי.

 

ההוראה לסגור את רשת הטלוויזיה הערבית במצרים ניתנה על-ידי שר התקשורת אנס אל-פיקי. לפי סוכנות הידיעות המצרית מנא, "פיקי הורה לסגור את כל פעילויות אל-ג'זירה ברפובליקה המצרית, לבטל את כל הרשיונות שלה במדינה ולהחרים את כל תעודות העיתונאי שמחזיקים עובדיה".

 

האיבה בין רשת החדשות הקטארית לבין משטר מובארק גלויה זה שנים. מאז החלו שידוריה ב-1996 אירעו התנגשויות רבות מספור בין הצדדים, כשהשלטון הפרו-מערבי במצרים תפש אותה כמי שמנסה לערער את יציבותו. למן תחילת המהומות בקהיר ביום שלישי השבוע, העבירה הרשת שידורים ישירים מסביב לשעון ממוקדי העימותים, כמבקשת - לפחות בעיני מתנגדיה - להוכיח למפגינים שחבריהם ממשיכים בהתקוממות חרף הניסיון לדכאה.

 

רשת הטלוויזיה שמתסיסה את ההמונים?

"אל-ג'זירה" קנתה לעצמה בעשור האחרון מעמד של רשת חדשות בינלאומית מובילה, אך בעשותה זו גם נקטה קו תקיף נגד כמה משטרים, וזה של מובארק הוא אחד העיקריים ביניהם. רק במאי אשתקד האשימה מצרים את הרשת הקטארית כי תכננה יחד עם איראן, סוריה, חמאס וחיזבאללה הפיכה בשטחה.

חודש מאוחר יותר התלוננו ב"אל-ג'זירה" שמצרים שיבשה את שידוריה ממשחק הפתיחה של המונדיאל בדרום-אפריקה. לפי דיווחים, בתגובה שיבשה "אל-ג'זירה" בעצמה את שידור עשר הדקות האחרונות של המשחק בערוץ הטלוויזיה המצרי הקרקעי.

 

במקביל, כ-150 אלף בני אדם הגיעו לכיכר המרכזית בקהיר - כיכר א-תחריר - ליום נוסף של הפגנות מחאה וקראו למובארק לפרוש מתפקידו. כוחות צבא גדולים התפרשו באזור הכיכר. לפי דיווח של רשת "אל-ג'זירה", שר הפנים המצרי לשעבר חביב אל עאדלי הוצא ממבנה משרד הפנים בקהיר תוך ירי כבד שהתנהל במקום. עם זאת, רשת הטלוויזיה הרשמית של מצרים שידרה תמונות בהן נראה עאדלי בעת פגישה עם אנשי צמרת הצבא.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ככה ייעשה למי שיביך את מובארק.. אל-ג'זירה באפילה
צילום: AFP
נפגש עם צמרת הצבא. מובארק
צילום: רויטרס
"רוצים עבודה. מובארק, לך הביתה". מפגינים בקהיר
צילום: AP
מומלצים