שתף קטע נבחר

צילום: AFP

לפני "צעדת המיליון": הפגנת תמיכה במובארק

ההפגנה שאמורה לחולל סופית את השינוי תיערך בצהריים, אבל הלילה יצאו לראשונה מאות מתומכי הנשיא המכהן לרחובות. המתנגדים לא התרשמו: "הכל חייב לבעור, צריך להגיע לארמון". לאחר שפורסם כי ספק האינטרנט האחרון במדינה נחסם, הקימה גוגל שירות המאפשר למצרים "לצייץ" ללא חיבור לאינטרנט

לפחות עשרת אלפים מפגינים עושים את הלילה (יום ג') בכיכר א-תחריר שבמרכז קהיר, מפרים במופגן את העוצר שהכריזו השלטונות. אל המפגינים הללו - המצוידים בתופים, כלי נגינה ובעיקר הרבה מוטיבציה וזעם אדיר על הנשיא מובארק - יצטרפו משעות הבוקר עוד המונים ל"צעדת המיליון" במה שאמורה להיות ההפגנה שתחולל סופית את השינוי במצרים. 

 

מצרים על סף הפיכה - כל הדיווחים והתמונות - בעמוד מיוחד

 

"הוא רק צריך דחיפה" היא אחת האמירות הפופולריות ביותר בכיכר א-תחריר בימים האחרונים. היא נשמעת בסיסמאות שצועקים המפגינים, נכתבת על הכרזות שהם אוחזים ועל כרוזים הקוראים לצבא מצרים לעשות החלטה - האם הוא תומך במובארק או מצטרף לעם. 

 

במקביל לאלפים שממשיכים במחאה זה היום השמיני ברציפות, התקיימה הלילה הפגנת תמיכה ראשונה במובארק. אל-ג'זירה דיווחה כי כ-300 תומכי משטר התגודדו ליד משרד המודיעין, ובטלוויזיה המצרית נראו אותם מפגינים משמיעים קריאות תמיכה בנשיא המכהן מאז 1981. זו הפעם הראשונה שהשלטונות בכלל מנסים לארגן הפגנת תמיכה כזו במובארק, מאז תחילת המחאה ההמונית.

 

אין אינטרנט? "צייצו" בתא הקולי

בתוך כך, חברת "רנסיס" האמריקנית, העוקבת אחר פעילות אינטרנטית בעולם, דיווחה הלילה כי ספק האינטרנט הפעיל האחרון במצרים - קבוצת "נור" - נותק. מאז תחילת המהומות נגד נשיא מצרים, חוסני מובארק, לפי כשבוע, נחסמו בהדרגה שירותי האינטרנט במדינה. בנוסף, חברות סלולריות קיבלו הוראה מהשלטון לחדול מלספק חלק משירותיהם.

 

זמן קצר לאחר הדיווחים הללו, הודיעה ענקית האינטרנט גוגל כי הקימה שירות חדש, המאפשר לאזרחי מצרים "לצייץ" מסרים ברשת טוויטר דרך הטלפון – ללא צורך בחיבור לאינטרנט. בעזרת השירות, ניתן להשאיר הודעה קולית במספרי טלפון שיועדו לכך, שתתורגם באופן מיידי להודעה כתובה בטוויטר. "אנחנו מקווים שהדבר יעזור לעם המצרי להישאר מחובר בתקופה הקשה הזאת" הסביר מייסד "saynow", החברה שקנתה גוגל ומאפשרת תרגום קול להודעות טקסט.

 

התומכים במובארק וגם המתנגדים לו ראו את הצבא חוסם את הכניסות לכיכר א-תחריר, לאחר שכבר אתמול הודיעה מצרים כי תנועת הרכבות תופסק לחלוטין - במטרה למנוע ממוחים להגיע ל"צעדת המיליון", ולהפגנות בערים גדולות אחרות. כדי להקשות עליהם עוד יותר את ההתארגנות, נחסם גם ספק האינטרנט האחרון שפעל במצרים, דיווח אתר אמריקני.

 

הממשלה החדשה שמינה אתמול בשעות הצהריים נשיא מצרים לא הצליחה להביא להחזרתם של המפגינים לבתים. גם הכרזת סגן הנשיא החדש, עומר סולימאן, על פתיחתו של דיאלוג בין כל הפלגים הפוליטיים על שינויים חוקתיים ופרלמנטריים, ספק אם תיפול על אוזן קשבת. "זו כמעט אותה ממשלה, כאילו שאנחנו לא פה, כאילו שאנחנו כבשים", צעק חאלד בסיוני, יזם סטארט-אפ בן 30. "הכל חייב לבעור, זה חייב להיעשות מגעיל, אנחנו צריכים להגיע אל ארמון הנשיאות".

 

צילום: AP

 

 

לקראת הפגנת המיליון, שתיערך בצהריים, ניסה צבא מצרים לרכך את זעם ההמון והודיע כי הוא "מכיר בלגיטימיות של דרישות הציבור". דובר מטעמו מסר כי החיילים לא ישתמשו בכוח נגד האזרחים וציין כי "חופש הביטוי מובטחת לכל אדם", אך דרש מהאזרחים שלא לנקוט בפעולות לערעור המצב הביטחוני או לנהוג בוונדליזם.

 

מניין ההרוגים הרשמי במהומות שייכנסו הבוקר ליומן השמיני עומד על 97. אולם דיווחים בלתי רשמיים מדברים על מספר הרוגים גבוה הרבה יותר - כ-150 לכל הפחות. לצעירים ולסטודנטים, שהיוו את עיקר המפגינים בימים הראשונים של ההתקוממות, צפויים להצטרף היום מספר הולך וגדל של איסלאמים קיצונים - תומכי האחים המוסלמים.

 

כאוס בטיסות, המזון הולך ומצטמצם

הכאוס בנמל התעופה הבינלאומי בקהיר נמשך לאורך כל שעות היום והמשיך גם אמש, כשאלפי תיירים ואזרחים זרים המבקשים לצאת את מצרים, מחפשים מקום על מספר מועט של טיסות. לוח הטיסות משובש, מתעדכן ומשתנה לעתים תכופות - דבר המעורר זעם רב בנמל התעופה.


אלפי תיירים ואזרחים זרים נמלטו ממצרים (צילום: ירון ברנר)

 

דלפקי חברת התעופה המצרית הלאומית "איג'פט אייר" נותרו ריקים כמעט לגמרי במרבית שעות היום. רק 26 מתוך 126 טיסות מתוכננות המריאו. הסיבה לפעילות הדלה היא שדיילי קרקע ואוויר רבים לא הגיעו לעבודה, בין אם עקב העוצר, בין אם בשל הכאוס השורר ברחבי הבירה המצרית, ובין אם פשוט כי הצטרפו למפגינים. 

 

מדינות רבות - בהן דנמרק, גרמניה, סין, קנדה, טורקיה, אזרבייג'ן, אינדונזיה, בריטניה, שבדיה, הודו, צ'כיה ואפילו עיראק - כבר החלו בשיירה אווירית להוצאת אזרחיהן. מחלקת המדינה הוציאה כבר לא פחות ב-1,200 אמריקנים ממצרים ו-1,400 נוספים יחולצו בימים הקרובים ליעדים באירופה. לישראל שבו אתמול עשרות אזרחים ששהו במצרים, אך ראש הממשלה, בנימין נתניהו, אמר כי הוא דואג גם לאחרים שעדיין נמצאים שם.

 

השאלה הגדולה כעת היא מה יעשו אלפי תיירים שנקלעו למהומות בחלקים אחרים של מצרים, כמו אתרי הנופש בסיני, אלכסנדריה, לוקסור ומקומות נוספים. סוכנויות הנסיעות במצרים הבטיחו כי ידאגו להחזיר את הנופשים לארצותיהם עוד השבוע, אך הדגישו כי בשארם א-שייח ובחופי סיני המהומות אינן מורגשות. למרות זאת, בכמה באתרי הנופש המצריים בסיני ניתן היה להרגיש כבר היום במחסור במזון.


המחסור במזון מתחיל להיות מורגש ברחבי המדינה (צילום: AP)

 

לשארם הגיעו 800 חיילי צבא מצרים, שהיו הראשונים מאז חתימת הסכם השלום שחצו את תעלת סואץ, במטרה לדכא את המהומות בחצי האי. ממשלת ישראל התירה לכוחות המצריים להגיע לסיני, אך יו"ר הכנסת, ראובן ריבלין, הורה לבדוק האם על הכנסת לאשר את אותה החלטה. 

 

ואם במחסור במזון עסקינן, זו הופכת להיות אחת הבעיות הגדולות במצרים, ככל שהמהומות נמשכות. רבים בבירה המצרית בת 18 מיליון התושבים כבר החלו לאגור מים ותורים ארוכים משתרכים מחוץ למאפיות ומרכולים. האזרחים קונים עופות, שעועית, חלב, מכל הבא ליד, ובהנחה שמוצרים אלה לא נבזזו. בית הספר היו סגורים היום זה היום השני ברציפות, ואילו רשתות האינטרנט והסלולר חסומות מאז סוף השבוע.

 

"אין כסף בכספומטים, יש בערך 5,000 אסירים שנמצאים ברחובות ואין שום ביטחון", סיפרה מאי סאדק, אשת יחסי ציבור החיה בשכונת מעמד הביניים דוקי. לדבריה, לפחות ארבעה בתי סוהר נפרצו בימים אחרונים ומרבית האסירים שהוחזקו בהם - נמלטו. רפיק בלאדי, מוזיקאי במקצועו, ניסה לשמור על אופטימיות: "אנחנו לא יכולים להוציא כסף, נותרו לנו 170 דולר במזומן אז אנחנו קונים עכשיו את כל מה שאנחנו יכולים. ננסה לעבור את זה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כיכר תחריר. תארח את מיליון המפגינים
צילום: AFP
מובארק בדמות היטלר
צילום: AP
מומלצים