שתף קטע נבחר

צילום: גיל יוחנן

הלם בצה"ל: "בזמן מסוכן, ברק מחליש אותנו"

שר הביטחון ויתר על גלנט, התעקש שלא להאריך את כהונת אשכנזי ובחר במינוי זמני. בצבא מתקשים לעכל את ההחלטה שמוגדרת טעות קשה, במיוחד על רקע המצב באזור והטלטלה במצרים. "נווה יתקשה לקבל החלטות. אין זמן לחפיפה, ויש מגוון עצום של נושאים רגישים"

זו כבר לא קלישאה. אחרי שלראשונה בתולדות ישראל בוטל מינוי רמטכ"ל רגע לפני כניסתו לתפקיד, צה"ל הוכה בהלם. "נורא", "קשה" ו"מטריד", היו רק חלק קטן מהמילים שבהן השתמשו אמש (יום ג') קצינים כדי לנסות ולתאר את ההרגשה בעקבות ההחלטה המשולשת בתום שבועות ארוכים של ספקולציות: הדחת גלנט, מינוי אלוף יאיר נווה כמחליף זמני ותחילת תהליך מחודש לבחירת הרמטכ"ל ה-20.

 

הדחת גלנט - הדיווחים האחרונים ב-ynet:

 

"אתה לא מספיק לעכל שמחליטים לבטל מינוי רמטכ"ל שבועיים לפני, ופתאום מבין שיש החלטה למנות רמטכ"ל זמני, דבר שרק מעצים את חוסר היציבות במערכת", אמר אחד הקצינים, "הייתה אופציה להשאיר את הרמטכ"ל המכהן, לפחות לא לזעזע את המערכת, אבל כנראה שמריבות הפנימיות הכריעו כאן".


מימין, ביתו של גלנט במושב עמיקם (צילום: שאול גולן)

 

בקרב הקצינים בטן מלאה על ההחלטה. חלקם מצרים מאוד על כך שגלנט נושל מהרמטכ"לות, ויש גם חשש כי אי מינוי יביא כעת לסגירת חשבונות במטה הכללי. "זה אחד הימים הכי עצובים בצה"ל, קשה יהיה להשיר מבט מחר לפקודים ולהגיד 'הכל בסדר'".

 

אחרי סימני הקריאה המהדהדים שהציגו מבקר המדינה והיועץ המשפטי לגבי התנהלותו של גלנט בפרשת הקרקעות במושב עמיקם, הצבא נותר עם הרבה סימני שאלה. אפילו לגבי אופי הטקס החגיגי שאמור להיערך ב-14 בפברואר ברחבת הקריה, מתקשים בצה"ל להשיב. "צריך להמתין לאישור המינוי בממשלה", אומרים בצבא בשיחות בין הקצינים, ואולי רומזים כי אין זה מובן מאליו שהחלטת ברק-נתניהו תעבור בקלות, בעיקר נוכח האהדה הגדולה לה זוכה הרמטכ"ל אשכנזי.

 

"נווה בעמדה קשה"

"המינוי אינו בגדר קידום לנווה, אלא מציב אותו בעמדה קשה", ניסה להסביר קצין בכיר את מורכבות העניין, "קודם כל יש לו זמן קצר מאוד לחפיפה, רק שבועיים. שנית, הוא נשאר גם סגן רמטכ"ל ובאחריותו מגוון עצום של נושאים רגישים".

 

ההחלטה למנות את נווה נובעת מחוסר האמון של ברק באשכנזי, והעובדה כי השר גמר אומר שהרמטכ"ל המכהן יסיים את תפקידו במועד המקורי, לא יום לאחר מכן. מי שמכיר את היחסים ביניהם, טוען כי פרשת המסמך המזויף הביאה את המתיחות לשיאה. גם עניינים נוספים גרמו למתח ולכן ראוי ש"ייפרדו כידידים" בעוד פחות משבועיים.

 

מנגד, בצבא חושבים שזו טעות. "נווה יתקשה לקבל החלטות, אפילו בנושא מינויים. עשוי להיווצר מצב בעייתי שבו אם יקבל החלטה, יהיה מי שלא יהיה מרוצה, ימתין לרמטכ"ל שימונה ויערער בפניו. חודשיים זה פרק זמן ארוך מאוד, מבצע עופרת יצוקה לקח רבע מהזמן הזה. המון דברים יכולים להתרחש. מספיק לראות מה קורה באזור שלנו בזמן האחרון - בין היתר בלבנון ובמצרים", אמר הקצין הבכיר.


האלופים גנץ ואייזנקוט עם ברק (צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון)

 

חשש נוסף שנשמע כבר אמש מתוך הצבא הוא ההשלכות של אי-מינוי גלנט. טרם ההחלטה על ביטול המינוי, השמיע גלנט בראיון בערוץ 2 דברי ביקורת עקיפים על הרמטכ"ל אשכנזי, שלא עדכן אותו בפרשת המסמך המזויף. "עשויים להתפתח כאן חילופי האשמות מאוד קשים ולא נעימים", אמרו הקצינים שאף הודו כי "מה שקורה בצבא מפריע להליך התקין. אולי לוחמים במסלול לא ערים לזה, אבל מג"דים, מח"טים ומעלה - מאוד מוטרדים, מנסים להתחמק מכל שאלה בנושא. אין להם הסברים טובים".

 

בתוך הסערה הזאת יצאה למעשה לדרך ההתמודדות על תפקיד הרמטכ"ל. בצה"ל

סבורים כי הבחירה צריכה להיות אחד מתוך שני האלופים שהפסידו בסיבוב הקודם - בני גנץ וגדי אייזנקוט. "לשניהם ניסיון רב, הם היו מועמדים, זכו למחמאות ויש ביכולתם להנהיג את הצבא", אמרו גורמים צבאיים.

 

מועמדים אפשריים אחרים הם משה קפלינסקי, אבי מזרחי, שלמה ינאי ונווה. יש לציין כי ביטול מינויו של גלנט, עשוי לגרור גם שינויים עתידיים במטה הכללי, הן לגבי תוכניות שכבר נרקמו והן לגבי כוונותיהם של מספר אלופים לפרוש בעוד כמה חודשים.

 

אתמול בבוקר פורסם לראשונה ב-ynet כי היועץ המשפטי לממשלה החליט שלא להגן על מינוי גלנט בבג"ץ. בתשובה שמסר לבית המשפט בערב נכתב כי "ספק אם ראוי מבחינה ערכית" להותיר בעינה את ההחלטה על מינויו לרמטכ"ל ה-20. שר הביטחון מיהר להודיע כי גלנט הוא האיש המתאים לתפקיד, אך לאחר מכן ביטל את המינוי והודיע כי יאיר נווה יהיה הרמטכ"ל הבא, באופן זמני.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ברק. המריבות הפנימיות הכריעו - זעזוע
צילום: גיל יוחנן
תקופה לא פשוטה לפניו. נווה
צילום: דודי ועקנין
גלנט. תחילת קרב השמצות עם אשכנזי?
צילום: באדיבות דובר צה"ל
מומלצים