שתף קטע נבחר

מחקר: פעילות גופנית מתונה משפרת את הזיכרון

חוקרים אמריקנים מצאו כי פעילות גופנית מתונה, הנעשית מספר פעמים בשבוע למשך 40 דקות, הצליחה להגדיל ב-2% את האיזור במוח שאחראי על הזיכרון. אצל מי שלא ביצע פעילות גופנית נמצא כי אותו איזור קטן - תהליך האופייני להזדקנות

האם נמצאה התרופה הטבעית שתמנע אלצהיימר? מחקר חדש מעלה ממצאים מפתיעים, שעשויים להשפיע על מהלך המחלה: הליכה או פעילות גופנית מתונה במשך 40 דקות, מספר פעמים בשבוע, עשויה לשמר ולשפר זיכרון ולעכב תהליכי הזדקנות מוחיים. המחקר הראה כי הפעילות הגופנית הביאה לגדילת ההיפוקמפוס, איזור במוח האחראי על זכרונות. המחקר פורסם בכתב העת PLOS בגליונו החדש.

 

  • הצטרפו לעמוד הפייסבוק של ynet

     

    פעילות גופנית: הגדילה ההיפוקמפוס במוח ב-2%

    פרופ' קירק אריקסון ועמיתיו מאוניברסיטת פיטסבורג שבארצות הברית בדקו את ההשפעה שיש לפעילות גופנית על 120 מתנדבים. המתנדבים חולקו לשתי קבוצות: האחת התבקשה להתחיל במשטר אימון, שכלל הליכה על מסלול הליכה למשך 40 דקות ביום שלוש פעמים בשבוע. הנבדקים בקבוצה השנייה התבקשו לבצע פעילות גופנית קלה, שכללה תרגילי מתיחות.

     

    החוקרים ערכו סריקות מוחיות ובדיקות זיכרון לכל הנבדקים בתחילת המחקר, במחציתו ושוב בתום המחקר. הסריקות גילו כי האיזור במוח הקרוי היפוקמפוס גדל בשיעור של 2% אצל אלו שביצעו פעילות אירובית תדירה. אותו איזור קטן בנפחו ב-1.4% אצל אלו שביצעו רק תרגילי מתיחות. הקטנה שכזו אופיינית לתהליך ההזדקנות. בשתי הקבוצות נצפה שיפור משך הזמן במבחני זיכרון.

     

    "גם הפעילות הגופנית המועטה ביותר עשויה לשפר את הזיכרון ולהגן על המוח מההזדקנות", אמר ראש צוות החוקרים פרופ' אריקסון. "ניוון ההיפוקמפוס במוח במהלך ההזדקנות הוא כמעט בלתי נמנע. אך ממצאי המחקר הראו כי פעילות גופנית קלה במשך שנה מצליחה להגדיל את המבנה המוחי הזה".

     

    הערכות: תוך חמש שנים - 120 אלף ישראלים יחלו באלצהיימר

    דמנציה (שיטיון בעברית) היא שם כולל לקבוצת מחלות שמתאפיינות בירידה בתפקוד של קליפת המוח ובהדרדרות מנטלית, כשהשכיחה בהן היא האלצהיימר - מחלה ניוונית מתקדמת של המוח, שהורסת בהדרגה את תאי המוח וגורמת להדרדרות ביכולת השכלית, לאובדן זיכרון ולפגיעה ביכולת החשיבה, הריכוז, הלמידה והתקשורת. לעתים סובלים החולים גם מערנות יתר, מהזיות ומנדודי שינה. רוב החולים מתים בתוך 15-10 שנים מפרוץ המחלה.

     

    אחד מכל חמישה קשישים בישראל סובל מדמנציה ברמות שונות. כ-70 אלף ישראלים לוקים באלצהיימר, וההערכה היא שבתוך 15 שנים יגדל מספרם ל-120 אלף. ככלל, ככל שעולה תוחלת החיים, גדלה שכיחותה של המחלה, שפוגעת באופן שווה בגברים ובנשים מכל הגזעים ומכל השכבות הסוציו-אקונומיות.


     


  •  

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    הליכה. 40 דקות ביום, שלוש פעמים בשבוע - ותזכרו טוב יותר
    צילום: רותם פלדנר
    ד"ר רק שאלה
    מחשבוני בריאות
    פורומים רפואיים
    מומלצים