שתף קטע נבחר

צילום: AFP

מצרים: צעיר שהוכה למוות הפך לסמל המהפכה

חאלד סעיד, איש עסקים בן 28, ישב בקפה אינטרנט באלכסנדריה בעת ששני שוטרים גררו אותו לבניין סמוך והיכו אותו בברוטליות עד שאיבד את הכרתו ומת. ארגוני זכויות אדם טוענים כי הוא נהרג משום שהחזיק בראיות לשחיתות משטרתית. בניגוד למקרי עבר דומים, מקרה המוות של סעיד זכה לתהודה גדולה באינטרנט והצית את המחאה ההמונית נגד שלטונו של חוסני מובארק

כל מהפכה מחפשת את הפנים שיסמלו אותה, מצרים מצאה את שלה. נדא סולטאן, המפגינה האיראנית הצעירה שנורתה לפני כשנתיים למוות, הפכה במהרה לסמל המאבק במשטרו של מחמוד אחמדינג'אד. בחודש שעבר היה זה הירקן התוניסאי מוחמד בואזיזי שהצית את עצמו במחאה על מצבו הכלכלי הקשה. בואזיזי מת מאוחר יותר מפצעיו והמקרה שלו הצית את ההתקוממות העממית במדינה שהביאו להדחתו של הנשיא הרודן, זיין אל-עבדין בן עלי ולהפלת הממשלה. כעת, גם למצרים יש את פני המהפכה שלה - חאלד סעיד.

 

מצרים על סף הפיכה - הדיווחים והתמונות בעמוד מיוחד :

עדכונים שוטפים על מצרים גם בפייסבוק של ynet

 

צפו: הצעיר שהוכה למוות על ידי שוטרים והצית המחאה נגד שלטון מובארק 
 

בחודש יוני האחרון שלפו שני שוטרים את סעיד, איש עסקים בן 28, מתוך קפה אינטרנט שבו ישב בעיר השנייה בגודלה במצרים, אלכסנדריה. כך דיווח היום ( יום א') ה"ניו יורק טיימס". עדי ראיה סיפרו כי השוטרים גררו את סעיד ללובי של בניין מגורים סמוך והיכו אותו למוות. פעילי זכויות אדם טענו כי סעיד נהרג משום שהחזיק בראיות לשחיתות משטרתית.

 

מותו של סעיד סירב לרדת מהתודעה המצרית

למזלה הרע של המשטרה המצרית, מקרה התקיפה של סעיד סירב להיעלם מן הכותרות, בדומה למקרים דומים בעבר. פעיל זכויות אדם אנונימי פתח עמוד פייסבוק תחת השם "כולנו חאלד סעיד", ובו תמונות מחדר המתים של גופו ופניו המושחתים של הצעיר המצרי שהוכה למוות.

 

במקביל, לאתר יוטיוב עלו סרטון וידאו שמציג שקופיות ובהן תמונותיו המחייכות של סעיד לצד תמונות מזעזעות מחדר המתים שאליו הועברה גופתו. עד סוף חודש יוני נכנסו לעמוד הפייסבוק 130 אלף בני אדם, ומאז שהחלו המהומות האחרונות במצרים נכנסו אליו כ-480 אלף גולשים והפכו אותו לעמוד הפייסבוק הנצפה ביותר במדינה שהוקם על ידי מתנגד משטר.

 

"אפשר למנות גורמים רבים שהציתו את ההתקוממות", אמר לנ"יו יורק טיימס" אחמד זידאן, פעיל פוליטי שהפגין בשבוע שעבר נגד שלטונו של הנשיא חוסני מובארק בכיכר א-תחריר במרכז קהיר. "הראשון מביניהם הוא המוות הברוטלי של חאלד סעיד", הוסיף. 


סמל המחאה בתוניסיה. הנשיא המודח בן-עלי מבקר את בואזיזי (צילום: AFP)

 

בחודש שעבר היה זה מוחמד בואזיזי, התוניסאי הצעיר המובטל בן ה-26 שמקרה מותו ייזכר כגורם העיקרי לפרוץ המהומות שהביאו להדחתו של הנשיא בן עלי מהשלטון.

בואזיזי, בעל תואר ראשון במדעי המחשב, עלה לכותרות ב-17 בדצמבר כשהצית את עצמו בעיירה סידי בוזיד במחאה על החלטת המשטרה להחרים מידיו פירות וירקות שמכר ללא רישיון. כמו תוניסאים רבים אחרים, בואזיזי לא רצה לעבור על החוק. הוא עשה זאת בלית ברירה, מתוך צורך בסיסי להתפרנס, ובשל כך ספג סטירה מאחד השוטרים שעצרו אותו.  

 

הוא אושפז במצב אנוש בבית חולים ואף זכה לביקור מצדו של הנשיא בן עלי, שאז עוד שלט ביד רמה. על ההפגנות שפרצו בעקבות המקרה, והובילו בסופו של דבר להדחתו השליט הכל-יכול, כבר לא זכה בואזיזי לראות או לשמוע - הוא הלך לעולמו ב-4 בינואר כתוצאה מהפגיעות הקשות שספג.

 

מותו של בואזיזי הצית את זעם התושבים בסידי בוזיד. המשטרה פשטה על המפגינים והפעילה נגדם יד קשה - דבר שרק הגביר את הזעם הציבורי וזה החל לגלוש גם לעיירות אחרות, עד שבסופו של דבר הגיע גם אל הבירה תוניס. כתבי סוכנויות הידיעות שסיקרו את הלווייתו של בואזיזי, דיווחו כי ההמונים שרו לו "היה שלום מוחמד, אנחנו עוד ננקום את דמך. אנחנו בוכים עליך היום - אנחנו נגרום לאלה שגרמו למותך לבכות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פני המהפכה המצרית. חאלד סעיד
המפגינה שנורתה למוות והפכה לסמל באיראן. נדא סולטאן
צילום: AFP
לא מוכנים לוותר עד שמובארק יפרוש. מפגין בקהיר
צילום: AP
מומלצים