שתף קטע נבחר

מחקרים: נוגדי חמצון לא עוזרים ואף עלולים לסרטן

מחקרים אחרונים טוענים כי יש להיזהר בצריכת תוספי מזון המכילים אנטי-אוקסידנטים: במקרה הטוב הם אינם עוזרים, ובמקרים אחרים עלולים להוביל לסרטן ולקשיי פוריות אצל נשים, כך מדווח "זמנים בריאים" של "ידיעות אחרונות"

אנשים רבים מבזבזים כסף רב על קניית תוספי מזון, שלעיתים קרובות אינם מועילים, ובמקרים אחרים עלולים גם להזיק. למרות שתוספי המזון אינם עוברים רגולציה ופיקוח, כפי שעוברות התרופות הרפואיות של תעשיית הפרמצבטיקה, אנשים רבים מתייחסים אליהם כבטוחים לשימוש, למרות שבפירוש הם אינם כאלה. הדוגמה האופנתית והנפוצה ביותר היא רכישה של תוספי מזון המכילים נוגדי חמצון. אנשים רבים חושבים שאם הם צורכים נוגדי חמצון בצורה של תוספי מזון, הם יוצאים ידי חובתם ומספקים לגוף שלהם את כל מה שדרוש לו. והנה מחקרים מראים כי צריכה מתונה של נוגדי חמצון טובה הרבה יותר כאשר היא מגיעה מהמזון הנאכל, ולא מהתוספים המלאכותיים שאנחנו בולעים.

 

 

עדיף לצרוך בצורה טבעית

מחקר שנעשה בבית החולים האמריקאי מאיו קליניק ועקב אחר מאות חולים מצא כי החומרים "הטובים לגופנו" נספגים טוב יותר, ולכן מועילים הרבה יותר כאשר מקורם הוא במזון שאנו אוכלים, ולא בתוספים המלאכותיים שאנחנו ממהרים לקנות ולבלוע.

 

אבל מחקר אחר, שפורסם במאי האחרון ועשה רעש רב בעולם המדע והרפואה, הראה כי צריכה של נוגדי חמצון בצורה של תוספי מזון עלולה לגרום לשינויים ביוכימיים בתאי הגוף, אשר לעיתים עלולים להידרדר לסרטן. המחקר, שערך צוות רופאים ומדענים מבית החולים סידרס-סיני בניו-יורק בראשות פרופ' אדוארדו מרבן ושפורסם בכתב העת המדעי ‭,'Stem Cells'‬ מצא כי לא רק שצריכה מלאכותית של נוגדי חמצון - באמצעות בליעת תוספי מזון - אינה עוזרת לגוף, אלא, כאמור, במקרים של צריכת יתר האדם עלול לגרום לעצמו סרטן. "למחקר הזה הגענו ממש במקרה, ונדהמנו מהתוצאות. מתברר כי כאשר אתה צורך נוגדי חמצון בצורה טבעית, כלומר על ידי צריכה של מזון בריא ועשיר, אתה מיטיב עם עצמך ועם בריאותך. מצד שני, אם אתה צורך מינונים גבוהים של נוגדי חמצון באמצעות בליעת תוספי מזון, אתה עלול לסכן את עצמך‭,"‬ הוא כתב.

 

"אני לא מצליח להבין את הנהירה הזו של בני אדם אחר אותם תוספי מזון המכילים נוגדי חמצון. עבודות המחקר אינן מראות תועלת בצריכה מלאכותית של תוספי מזון, ואם כבר מדברים על מחקרים, זכור המחקר שעקב אחר יותר מ‭4,000-‬ חולים, שצרכו תוספי מזון עם נוגדי חמצון לעומת קבוצת ביקורת שלא צרכה תוספים כאלה, ודווקא נמצא כי אלה שלא צרכו - חיו יותר, אבל לא בשיעור גדול, כך שברור שצריך להיות מידתי וזהיר בצריכה מיוחדת של נוגדי חמצון, ופשוט לאכול מזון בריא, כמו ירקות, פירות ודגנים‭,"‬ אומר הרופא הוותיק פרופ' מוטי רביד, מנהל בית החולים מעייני הישועה.

 

לא מאריך את תוחלת החיים

פרופ' רביד מדבר על מחקר שנעשה באוניברסיטת מקגיל בקנדה, ושפורסם בגיליון פברואר החדש של כתב העת המדעי האמריקאי הנחשב, ‭.'PLoS Genetics'‬ המחקר הראה כי אין עדויות לקשר שבין צריכה של נוגדי חמצון להארכת תוחלת החיים. במחקר שערכו ד"ר זיגפריד הקימי מהמחלקה לביולוגיה בשיתוף עם ד"ר ג'רמי ואן-ראמסדונק, הם בדקו את הקשר שבין צריכת נוגדי חמצון לתוחלת החיים של תולעת מסוימת, שהיא היצור החי הנפוץ והמקובל ביותר בבדיקות כאלה, והראו כי אין כל קשר, אפילו לא זיקה, בין צריכה של נוגדי חמצון לבין הארכת תוחלת החיים.

 

"ראינו בהחלט שחמצון מזיק לתאים החיים של היצור החי, תולעת, אבל לא הצלחנו בשום פנים להראות שצריכה של נוגדי חמצון הצליחה להשפיע על ביטול הנזקים או על היפוך המגמה. אנחנו לא אומרים שחמצון הוא טוב לתא החי, הוא בהחלט לא, אבל אין קשר בין מתן נוגדי חמצון לבין ביטול ההשפעה הזו, והתולעים מקבוצת הביקורת שקיבלו נוגדי חמצון לא חיו יותר - באף קבוצת ביקורת - מאשר תולעים שלא קיבלו נוגדי חמצון‭,"‬ אמר החוקר.

 

פרופ' רביד הוסיף כי הבעיה היא שאנשים רבים לא אוהבים שיבלבלו אותם עם עובדות. "משום מה אנשים מאמינים במיתוס כוזב, ולפיו צריכה של נוגדי חמצון מאריכה את תוחלת החיים. במקרה הטוב צריכה של נוגדי חמצון לא מזיקה, אף שהיה מחקר שהראה כי צריכת יתר כזו עלולה אף להזיק לבריאות, אבל יש אנשים שמעדיפים להאמין במיתוס ולא בעובדות מדעיות, וכנגד זה אין הרבה מה לעשות‭,"‬ הוסיף.


פרופ' רביד: "דווקא מי שלא צרך תוספים - חי יותר" (צילום: Index Open)

 

נוגדי החימצון פוגעים בפוריות

אל גוף הידע הגדל והולך, אשר מפקפק ביתרונות האוטומטיים שבצריכה נמהרת של נוגדי חמצון בתוספי מזון, התווסף מחקר, ועוד ישראלי, שדומה כי הוא זה שיצליח סוף-סוף לקבע בתודעת הציבור הרחב את השימוש הזהיר בנוגדי חמצון. פרופ' נאוה דקל מהמחלקה לבקרה ביולוגית במכון ויצמן למדע גילתה, להפתעתה ולהפתעת כולנו, כי נוגדי חמצון עלולים לגרום לקשיי פוריות בנשים. נוגדי חמצון - כמו, לדוגמה, ויטמינים מסוג C ו‭- E-‬ לוכדים ומנטרלים חומרים הקרויים 'תרכובות חמצן פעילות‭.'‬ תרכובות אלה מיוצרות בגוף באופן טבעי במהלך פעילות שוטפת, כמו, למשל, נשימה. במצבי עקה או בזמן פעילות גופנית נמרצת, היווצרות התרכובות האלה מוגברת ועלולה לגרום נזק רב לתאי הגוף. נוגדי החמצון, המסוגלים לנטרל את החומרים ההרסניים האלה, עשויים, לכן, לשפר את הבריאות ולהאט תהליכי בלייה של תאים ורקמות.

 

פרופ' דקל וחברי קבוצת המחקר שלה - ובהם תלמידת המחקר לשעבר ד"ר קטי שקולניק ותלמיד המחקר ארי תדמור - הזריקו חומרים נוגדי חמצון לשחלות של עכברות. התוצאה: רמת הביוץ צנחה במידה משמעותית, כלומר, רק מספר קטן מאוד של ביציות השתחררו מהשחלה והגיעו לאתר שבו מתרחשת ההפריה. כדי להבין תופעה זו ביקשו המדענים לברר אם ייתכן שנוכחותם של החומרים ה"מזיקים" - תרכובות החמצן הפעילות - מהווה, למעשה, תנאי לקיומו של ביוץ תקין. ניסויים נוספים בעכברות הראו כי אכן זהו המצב. בניסוי אחד, לדוגמה, השוו המדענים את השפעתו של הורמון הביוץ להשפעתם של מי חמצן, שהם סוג של תרכובת חמצן פעילה. תוצאות הניסוי הראו כי מי החמצן "מחקים" בהצלחה את פעילותו של ההורמון.

 

ממצאים אלה, שהתפרסמו לאחרונה בכתב העת המדעי היוקרתי "רשומות האקדמיה הלאומית למדעים של ארצות הברית" (PNAS)‬, מרמזים על האפשרות כי תרכובות חמצן פעילות, אשר נוצרות בתגובה לאיתות שמעביר הורמון הביוץ, לא רק שאינן מזיקות, אלא אף משמשות כמתווכות חשובות.

 

ממצאים אלה יסייעו, בין היתר, להשלים את תמונת תהליכי הרבייה והפריון, המתגבשת בשנים האחרונות, ושלפיה נראה כי הם חולקים מספר מנגנונים משותפים עם תהליכי דלקת. פרופ' דקל אומרת שסביר להניח שחומרים נוגדי חמצון המשמשים כנוגדי דלקת באזורים מסוימים של הגוף, מהווים גם מכשול בפני ביוץ תקין, ולכן יש לנהוג ביתר זהירות כאשר משתמשים בהם.

 

יתרה מזאת, לדברי פרופ' דקל, ייתכן כי בעתיד אפשר יהיה לפתח אמצעי מניעה המבוססים על נוגדי חמצון מסוימים, שיהיו יעילים יותר מאמצעי המניעה כיום המבוססים על הורמונים.


 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נוגדי החימצון הורידו את רמת הביוץ אצל נשים
צילום: ויז'ואל/פוטוס
ד"ר רק שאלה
מומלצים