שתף קטע נבחר

לא תודה, טום קרוז: כך תתבעו ספאמרים

כת הסיינטולוגיה מפוצצת לכם את המייל בספאם? נמאס לכם לקבל תוכן שיווקי מטומטם? לידיעתכם, דואר זבל הוא עבירה על החוק בישראל. כך תתבעו ספאמרים ותקבלו את הפיצוי שמגיע לכם

<< בלוגים קטנים וחמודים הופכים למפלצות תאגידיות. זה רע?

 

לא מעט ישראלים נתקלים בעת האחרונה בדואר זבל מסוג חדש. במקום למכור ויזה לארצות הברית, כדורי זקפה או מבצעים חדשים ברשת שיווק זו או אחרת, מספרים המיילים שתורת הפסיכיאטריה היא שקר מסוכן, שגורם לסימום מרצון של מאות מיליוני אנשים ברחבי העולם.

 


 

בואו להגיב בעמוד הפייסבוק של ynet

 

מאחורי מיילים אלה עומדת עמותת מגן לזכויות אנוש. למי שלא מכיר, נספר שהעמותה פועלת נגד זרמים מובילים בפסיכיאטריה המודרנית. לדעתה, אנשים לא חווים דיכאון קליני, הפרעות קשב וריכוז או אפילפסיה בגלל חוסר איזון כימי בגוף, טראומה או סיבות רפואיות.

 

לדעתה, הכל שקרים. למה? כי האמת היא שכל הרעות הפסיכולוגיות נגרמות מחייזרים עתיקים שנטבחו בידי זינו (Xenu), חייזר כובש מרושע, ונשמותיהם הממורמרות התגלגלו לגוף בני האדם. או במילים אחרות: כי העמותה מאמינה בסיינטולוגיה, והפסיכיאטריה לא. והסייטולוגים לא לבד: לצד מנשרים של כתות, מגיעים למייל שלכם ולאינבוקס בפייסבוק עוד שלל סוגים של ספאם מעצבן ומיותר. כמו למשל של חברה זו, שמזמינה אתכם לגבות פיצויים מכספי הציבור.

 


 

או לאכול פיצה.

 


 

נמאס לכם? האמת, גם לנו. ויש מה לעשות בעניין: החוק בישראל מגדיר במדויק מה מותר למפרסם לעשות, ומה אסור לו. הספאמרים רוכבים על אדישות הציבור ומודעות נמוכה כדי למכור לכם רעיונות ומוצרים שאתם לא רוצים. זה הזמן לפעול, ואף לתבוע.

 

להעיף את החייזרים מהאינבוקס

חוק הספאם הישראלי (2008) מתבסס על מודל פוזיטיבי, מה שמכונה באנגלית opt-in. מה זה אומר? שחברות יכולות לשלוח לכם פרסומות למוצרים רק במידה והסכמתם לכך מראש. גם אם חברה זו או אחרת השיגה את המייל שלכם ושלחה לכם פרסומת, ובתחתיתה הכיתוב: "מייל זה נשלח לכתובתך כהזמנה חד פעמית. לא תקבל מאיתנו מיילים נוספים אלא אם תרשם לרשימת התפוצה שלנו", הרי שהיא עברה על החוק. או במילים אחרות: אם אתם לא בטוחים שזה יעניין אותי ושאני רוצה לקרוא מה ששלחתם, למה בכלל שלחתם את הספאם הזה מלכתחילה?

 


 

לפי נוסח החוק, ספאם הוא כל תוכן שיווקי שהופץ באופן מסחרי ולמטרה מסחרית - כלומר, לגרום לכם להוציא כסף מהכיס. מתחת למכ"מ טסים תכנים שהם אמנם ספאם במובן המקובל, והם מעצבנים ומבזבזים את הזמן כמו כל הודעת ספאם אחרת, אבל הם לא ספאם לפי לשון החוק. את מי ששולח לכם הודעה כזו, לדוגמה, אי אפשר לתבוע תחת הניסוח הנוכחי של החוק:

 


 

ספאם הוא מה שעונה להגדרות אלה, ולא ביקשתם לקבל בצורה מפורשת. מצד שני, החוק מתיר לספאמר לשלוח הצעה לבתי עסק, בה הם נשאלים אם ירצו לקבל ממנו חומר פרסומי.

 

ומה העונש? ספאמר מורשע ישלם למי שהטריד 1,000 שקל לכל מייל ששלח, ללא צורך בהוכחת נזק. וזה, עוד לפני שייענש על שהפר חוק בישראל.

 

איך תובעים?

עליכם להוכיח שנשלח אליכם ספאם שעומד בהגדרות החוק לדאר זבל, ושהשולח הוא אכן החברה שחתומה על המייל - לדוגמה, אם הפרסומת שנשלחה אליכם מופיעה גם באתר הרשמי של החברה. יש ארגונים שמפעילים חברות שיווק חיצוניות, ואינם מודעים למה שהחברות עושות. לכן כדאי לשלוח צילום מסך של הספאם לחברה שבכוונתכם לתבוע.

 

את צילום המסך יש לצרף למכתב התראה ואזהרה. באתר איגוד האינטרנט יש נוסח לא רע למכתב התראה שכזה. כדאי להשתמש בנוסח רשמי, ולא לספר לסיינטולוגים מה אתם חושבים על החייזרים שלהם ועל טום קרוז. למה? כי הספאמר יתייחס יותר ברצינות למישהו שנשמע כאילו הוא עשוי לתבוע, מאשר למי שסתם מוציא עצבים.

 

קחו בחשבון שתביעה היא לא עסק זול. שכר הטרחה של עורך הדין, הזמן שתבלו בבית המשפט ועוגמת הנפש הכללית לא תמיד שווים את זה. עם זאת, במקרים מסוימים יתכן ותוכלו לקבל את הפיצוי המגיע לכם מחוץ לכתלי בית המשפט. ארגונים רבים ישאפו להמנע מהחשיפה התקשורתית השלילית של תביעה, ויסכימו להתפשר על פיצוי.  

 

אם בכל זאת החלטתם לתבוע, יתכן שתעדיפו לעשות זאת בבית המשפט לתביעות קטנות. אמנם במקרה זה לא תצטרכו לשלם לעורך דין (אלא רק דמי משפט), אולם גם יתכן שתקבלו פיצוי נמוך יותר. איך מגישים כתב תביעה קטנה? ממלאים מסמך זה (כתב תביעה לדוגמה) ושולחים לפי ההוראות שבאתר בתי המשפט. מי שרוצה לתבוע בבית משפט רגיל, מוזמן להוועץ בעו"ד מוסמך. קחו בחשבון שזה לא זול, אבל עבור מי שספג הפצצת ספאם ממושכת של עשרות ומאות הודעות זה יכול להשתלם.

 

ומה עם ספאם בפייסבוק?

כשפרצה פייסבוק, שמחו הספאמרים מאוד: נולדה להם פלטפורמה חדשה, שבה שירות מייל ועוד שלל דרכים להעביר הודעות. עקרונית, לא כל מי שמעלה צילום של הזמנה למסיבה ומתייג אתכם הוא ספאמר בעיני החוק. מכאן כנראה שלא תרוויחו כסף, שכן יש דרכים פשוטות בהרבה להעלים את הספאם בלי לפנות לרשויות החוק.

 

מישהו שולח לכם הודעות שיווקיות למייל בפייסבוק? תמחקו ותחסמו אותו. המהדרין גם מדווחים להנהלת פייסבוק בכפתור "דווח" (באנגלית: Report). מישהו תייג אתכם בתמונה שהיא בעצם עלון פרסומת? הסירו את התיוג וחסמו את המתייג. מישהו שם לכם קישור לפרסומת על הקיר בפרופיל? כנ"ל.

 

מה הספאם הכי מעצבן שקיבלתם? מתקשים להיפטר מספאמר עקשן במיוחד? ספרו לנו בטוקבקים ובפייסבוק שלנו

 

האם נחשף צבא ההאקרים של ויקיליקס? >>

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בתמונה: תוכן שיווקי איכותי
מומלצים