שתף קטע נבחר

צילום: shutterstock

"חיים בדיאטה מוחלטת". החד-הוריות קורסות

החיים אף פעם לא היו קלים לאמהות החד-הוריות, אך נראה שכעת, עם עליות המחירים, הן כורעות תחת הנטל. "במקום לתמוך בנו הממשלה רק מקשה על חיינו", מוחה קרן, אם לתינוק שחיה מ-5,000 שקל לחודש. אלה, אם ל-3: "אין לי כסף לאוטובוס ומוצרי היגיינה, איך הממשלה מעזה לעלות מחירים?"

"אנחנו חיים בדיאטה מוחלטת בכל תחום - בחשמל, מים, מה שאני שמה על השולחן לילדים שלי. אני קונה חצי ממה שקניתי. אין חוגים או מורים פרטיים לילדים, אני פונה לכל החברים שיעזרו וככה אני מקבלת נעליים ובגדים לילדים. עברתי דירה לבד, בלי מוביל".

  

תכירו את דבי, בת 39. עד לפני שנתיים היא חיה עם בן-זוג ונהנתה ממשכורת יפה של מנהלת מחלקה במשרד פרסום. אבל עם פירוק הזוגיות, נטל גידול ארבעת ילדיה נפל על כתפיה. היא נאלצה לצמצם את השעות בעבודה וספגה קיצוץ במשכורת, שהתכווצה ל-6,000 שקלים בלבד.

 

 

"כל זכאות שאני יכולה לנצל, אני מנצלת", היא מספרת בשיחה עם ynet, "כשהלכתי לתבוע מזונות, התברר לי שזה לא אפשרי כי אני עובדת. המדינה פשוט מעודדת אותי להיות ענייה. אם את לא מגיעה למצב של נזקקת ממש, המדינה לא תעזור. הילדים שלי שומעים המון את המשפט 'מתנצלת, לא'".

 

אבל מצבה של דבי טוב יחסית. על פי דו"ח העוני האחרון, 32 אחוז מהמשפחות החד-הוריות בישראל נמצאות מתחת לקו העוני. מדובר ב-38,900 משפחות שבהן 152,900 נפשות - נתון גבוה משמעותית משיעור העוני בקרב כלל המשפחות באוכלוסייה, שעומד על 20.5 אחוז.

 

"תמיד היה קשה, עכשיו יותר"

"אנחנו מטפלות במאות מקרים של אמהות חד-הוריות בשנה, בעיקר כאלה שחיות בעוני ומתקשות לממש את זכויותיהן מול מוסדות ממשלתיים", מספרת עו"ד קרן שמש פרלמוטר, מנהלת עמותת "איתך", שמסייעת לנשים מהשכבות החלשות. "אנחנו רואים במהלך השנים שחיקה מתמדת בערכה הריאלי של גמלאות הקיום והידרדרות במצבן הכלכלי של הנשים העומדות בראש משפחה".

 

עליית מחירי הדלק, המים והלחם ודאי לא סייעה למצבן. "תמיד היה קשה, אבל עכשיו עוד יותר קשה", אומרת אלה, בת 42 ואם לשתי בנות חיילות ובת נוספת לפני גיוס. "המחירים על אוכל בשמיים ועוד רוצים לעלות עכשיו יותר. אני הולכת לסופר וקונה לחם ו-200 גרם גבינה ואחרי זה כמה עגבניות. אפילו למוצרי היגיינה לבנות אין לי כסף".


"עליות המחירים רק מחריפות את המצב" (צילום: עידו בקר)

 

אלה עלתה לארץ בתחילת שנות התשעים מברית המועצות לשעבר והתגרשה מבעלה כשבנותיה היו קטנות. "אני משתכרת 3,800 שקלים כדיילת במחלקת קוסמטיקה", היא מספרת, "לפעמים הילדות נתקעות בלי מים או כסף לנסיעות. יש לי חלון שבור בבית ואין לי כסף לתקן אותו, כשיש גשם המים נכנסים לכל הבית".

 

"אני ממש בייאוש מהמדינה הזו", היא אומרת, "אין לי שיחות בטלפון, הבת שלי משרתת בקרבי והיא באה פעם בשבועיים הביתה ואין לי שיחות יוצאות, כי אין לי כסף. עכשיו אני בכזה מינוס, שאפילו 20 שקלים אני לא יכולה להוציא מהכספומט. בגלל זה בימים אחרונים לא היה לי כסף לאוטובוס, הלכתי לעבודה ברגל. אני יודעת שלא רק אני במצב הזה, ולא מבינה איך הממשלה עוד מעזה להעלות מחירים. הייתי רוצה להיות בקו העוני, כי המצב שלי הרבה יותר גרוע מזה".

 

על-פי נתוני הביטוח הלאומי, 44 אחוז מהאמהות החד-הוריות מקבלות גמלה כלשהי - 36 אחוז מהגרושות וכשליש מהרווקות. אולם, אמהות חד-הוריות שעובדות ומרוויחות יותר מ-4,639 שקלים בחודש, אינן זכאיות.

 

קרן היא אחת מהן. כמזכירה בכירה בחברה ממשלתית משכורתה עומדת על כ-5,000 שקלים בחודש, ומכיוון שבנה התינוק נולד מתרומת זרע ולא מבן זוג לשעבר, היא אינה מקבלת מזונות. הסיוע מהמדינה, אם כך, מסתכם בקצבת ילד בסך 169 שקלים ובהנחה בארנונה.

 

"הילד שלי עכשיו רק בן שנה וחצי וכשיגדל גם ההוצאות יגדלו", היא אומרת, "כשיגיע לגיל שלוש, לא אוכל גם לקבל הנחה לגן ילדים ואין לי ממש מושג מה אעשה. מאז שנולד לי הילד, אני לא קונה בגדים לעצמי, הקניות שלי זה רק הדברים שאני ממש חייבת. במקום לתמוך בנו, בהורים עובדים, הממשלה רק מקשה על חיינו עם כל ההתייקרות הזו, ומעלה משכורות לחברי כנסת. אני לא מבינה למה אנשים לא יוצאים להפגין ברחובות".

 

"הממשלה עוד תמחק את מעמד הביניים"

קרן טוענת שאם המדיניות הנוכחית תימשך, "הממשלה עוד מעט תמחק את מעמד הביניים. יהיו פה רק עשירים ועניים. המדינה לא ממש עוזרת לנו. המחירים במשק עולים והמשכורות לא. גל ההתייקרות האחרון מעמיד אותי במצב של לחשוב שוב איפה אוכל לקצץ, כי לקנות לחם, לשתות מים ולנסוע אני חייבת. אצטרך ללכת יותר ברגל ולעשות פחות נסיעות".

 

בקרב המשפחות החד-ההוריות שבהן ההורה עובד, 17 אחוז נמצאות מתחת לקו העוני - כמעט פי חמישה מהנתון בקרב משפחות עובדות עם שני מפרנסים. עו"ד טליה לבני, יו"ר נעמת, אומרת שבמציאות הכלכלית

הנוכחית גם משפחות עם שני מפרנסים מתקשות לשרוד כלכלית, כל שכן משפחה חד-הורית עם מפרנס אחד. "בדרך כלל לאשה קשה שבעתיים", היא טוענת.

 

עו"ד לבני מזכירה שבשנים האחרונות נשחקו וצומצמו ההטבות למשפחות החד-הוריות. "עליות המחירים של התקופה האחרונה רק מחריפות את המצב, שכן מדובר בהתייקרות מצרכי יסוד - מזון, דיור, דלק, המהווים החלק העיקרי בסל ההוצאות של המשפחות החד-הוריות".

 

עם הנקודה הזאת קשה להתווכח. לדברי דבי, העלאת המחירים אולי נראית מינורית, אבל למי שסופר כל שקל, כמה מאות שקלים הם מאוד משמעותיים. "העלו את המחירים של הנסיעות. אני מרגישה את זה מיד", היא אומרת, "הלחם והמים מתייקרים בנוסף לכל ההתייקרויות שהיו בשוק על מוצרי מזון בסיסיים. טיפין טיפין, אבל מרגישים את זה ממש - והמינוס גדל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"הילדות נתקעות בלי מים"
צילום: ויז'ואל/פוטוס
טליה לבני. "לאשה קשה שבעתיים"
צילום: ישראל מלובני
מומלצים