שתף קטע נבחר

אין כח לכושר? 9 סיבות מעוררות מוטיבציה

נרשמים למכון ונושרים? מותחים את הסבולת עד הקצה? זהו מה מקור המוטיבציה שלכם להתאמן וגלו איך לתעל אותו להשגת המטרה שלכם - משחרור אגרסיות, דרך השגת גוף חטוב ועד השתייכות למועדון חברתי

חלף כבר חודש מאז ביקרתם לאחרונה במכון הכושר שאליו נרשמתם בהתלהבות לפני שבעה חודשים. זה התחיל בוויתור על אימון אחד, ואחר כך על עוד אחד, ולאט־לאט חוסר החשק תפס את מקום המוטיבציה. אתם לא לבד. הרבה מאוד אנשים מתחילים בפעילות בהתלהבות רבה ומפסיקים לאחר זמן קצר. הסיבה לכך היא חוסר חיבור למניעים הפנימיים של העיסוק בפעילות הגופנית. החדשות הטובות הן שהבנה של הכוח המניע אתכם תעזור לכם להשיג את מטרותיכם ולא לנשור, או להבדיל: למתוח את הגוף שלכם עד קצה גבול היכולת.

 

 

המניעים השונים לביצוע פעילות גופנית נחלקים לתשעה סוגים. החלוקה כללית ורחבה, ובמקרים רבים בכל מתאמן יש קצת מכל אחד מהם. עם זאת, זיהוי של המניע המרכזי לרצון שלכם להתאמן יעזור לכם לברר עם עצמכם למה אתם כאן ולמה עכשיו, ויגדיל את הסיכוי שלכם להתמיד ולהשיג את התוצאות הרצויות.

 

1. בגלל הבריאות

מי אתם: התחלתם להתאמן מתוך מודעות לבריאות ורצון לרזות בגלל חשש ממחלות כמו סוכרת או לב וכלי דם. יכול מאוד להיות שזה קרה בגלל ביקורת קשה מרופא או חבר, שאמרו לכם שיש סיכוי גדול שתחלו אם לא תטפלו בעצמכם.

 

איך ממשיכים: פחד הוא מניע חזק, אבל לא מספיק. אתם צריכים לבנות לעצמכם, לבד או בעזרת מדריך, "רצף הצלחות" - מדרג של מטרות צנועות ובנות השגה. אם הצטרפתם לחדר כושר או קבעתם לצאת להליכה, התחילו במינון נמוך ובתדירות נמוכה. די לצאת בהתחלה ל־20־30 דקות הליכה 2־3 פעמים בשבוע. לאט־לאט, ככל שתחושת הבריאות תשתפר, כך יגבר הרצון לצאת להליכה.

 

2. בגלל הכושר

מי אתם: החלטתם להתאמן אחרי שיצאתם לרכיבה על אופניים עם הילד ודי בתחילת הדרך הרגשתם שאתם עומדים להתעלף. הבנתם שבלי סבולת לב־ריאה, זה לא ילך.

 

איך ממשיכים: בונים תוכנית שבה בכל אימון תיווכחו לדעת שאתם מסוגלים לקצת יותר. רצוי להתייעץ עם מדריך מקצועי לשם בניית תוכנית מדורגת. אם אתם בוחרים לעשות זאת בעצמכם, התחילו מהליכה בקצב איטי במסלול לא ארוך. רשמו לפניכם את המרחק ואת זמן ההליכה. עקבו אחרי ביצועיכם ובכל שבוע העלו קצת את רף הפעילות - בהתחלה את המרחק ועם הזמן את הקצב. עליכם לעקוב אחר השיפור ולהזכיר לעצמכם שאתם עושים דברים שאחרים בגילכם לא מסוגלים לעשות.

 

3. בגלל המראה

מי אתם: אתם יודעים שהפעילות תורמת לבריאות, אבל אתם כאן בעיקר בגלל בגד הים. ברור לכם שבלי להתאמן לא תגיעו לתוצאה המובטחת: גוף חטוב ומוצק ומראה צעיר יותר. לאופן שבו אנחנו משתקפים במראה יש חשיבות עצומה מבחינת החוויה הרגשית, ולא תמיד זו חוויה נעימה.

 

איך ממשיכים: למתאמנים שאינם מרוצים ממראם ונמנעים מלהסתכל במראה, מראות חדר הכושר עשויות לזמן חוויה לא נעימה. אבל כשלומדים ליהנות מהגוף, המראות הופכות לחלק מרכזי במוטיבציה להמשיך הלאה. בחרו בתוכנית אימונים עם מרכיב אירובי (שוב, גם כאן כדאי להתייעץ במדריך כושר מוסמך). שמרו על תזונה נכונה ואל תחשבו ש־20 דקות הליכה על ההליכון נותנות לגיטימציה לרדת על ופל בלגי אחרי האימון. מראה בריא נקנה בעבודה קשה ובהתמדה.


משחק טניס מתאים לבעלי אופי תחרותי (צילום: אוהד רומנו) 

 

4. בגלל הפורקן

מי אתם: כבר בגיל צעיר הבנתם על מגרש הכדורגל או בחוג הג'ודו שלספורט הזה אפשר לתעל את הכעס או את התוקפנות שאצורה בכם. ספורט נותן לגיטימציה לתוקפנות ויכול להועיל גם לאלה שמתקשים לשלוט בה וגם לאלה שמתקשים לבטא אותה.

 

איך ממשיכים: פעילויות רבות כיום הן בעלות מרכיב של תיעול אגרסיות, מענפי אמנויות לחימה ועד משחק כדורסל או טניס עם חברים. אם תשלבו אחת מהן בלו"ז השבועי שלכם, תראו איך מצב רוחכם משתפר ונפשכם מתמכרת.

 

5. בגלל השחרור

מי אתם: אתם דווקא מרוצים מעצמכם ומבריאותכם, אבל יודעים שאין דבר משחרר יותר ממתח, מחרדות ומלחץ מאשר פעילות גופנית. אחרי אימון אתם מרגישים הרבה יותר משוחררים.

 

איך ממשיכים: חשוב שתבינו מה הכי עוזר לכם ובהתאם לכך לבחור את סוג הפעילות ולשבץ אותה בלוח הזמנים שלכם. למשל, אם אתם נוהגים להתאמן אחרי יום העבודה ומגיעים הביתה עייפים יותר, יכול להיות ששווה לכם לבדוק מה קורה כשאתם מתאמנים בבוקר או במהלך יום העבודה.

 

6. בגלל החברה

מי אתם: ההיבט החברתי לא נעדר ממועדוני הכושר ומשיעורי הסטודיו. אתם אוהבים את החברה ואת תחושת ההשתייכות למועדון. מבחינתכם מינוי לחדר הכושר ממלא פונקציה חברתית.

 

איך ממשיכים: מוצאים חבר לכושר. נרשמים איתו למכון, מגיעים יחד וכך מחזקים את המרכיב החברתי.


מצב רוחכם ישתפר והנפש תתמכר לספורט (צילום: אוהד רומנו) 

 

7. בגלל התחרות

מי אתם: התחרותיים שבחבורה. אתם רוצים להראות ולהשוות את ההישגים שלכם לאחרים או אפילו להישגים שלכם. יש לא מעט סוגי ספורט שמתאימים לאופי התחרותי שלכם: ממשחק טניס מול פרטנר או כדורגל בקבוצה ועד ריצה או רכיבה שמצריכות הצבת מטרות והישגים בדרכן.

 

איך ממשיכים: מכירים באופי שלכם ונצמדים לתחומי ספורט שבהם המרכיב התחרותי משמעותי יותר. למשל, משתתפים במירוצים או מצטרפים לקבוצת ספורט תחרותית. כמו כן, אפשר לערוך רישום ומעקב אחר שיפור ההישגים האישי.

 

8. בגלל הסגפנות

מי אתם: אותם אנשים שמתיישבים "גמורים" אחרי אימון ונהנים מהתחושה שכל הגוף כואב להם ולכן אתם נחשבים ל"סגפנים". בשבילכם אין כמו סבולת אתגרית, כמו ריצות ורכיבות למרחקים ארוכים, טריאתלונים ותחרויות כמו "איש הברזל".

 

איך ממשיכים: מאחר שמדובר בפעילויות עצימות המאתגרות את היכולות הגופניות, אתם חייבים להיעזר באיש מקצוע כדי לבנות תוכנית תזונה ואימונים שתאפשר לכם להרגיש את הגוף בלי להקריב אותו ולהימנע מפציעות וממצוקות מיותרות.

 

9. בגלל הסכנות

מי אתם: כן, אתם מאלה שאוהבים להרגיש על הקצה, ואקסטרים הוא שמכם השני. המוטיבציה החבויה כאן היא במקרים רבים להרגיש תחושת שליטה: כשאני עוסק מבחירה במשהו שיש בו סיכון גבוה, אני מרגיש שאני שולט בסיכון הבסיסי בחיים.

 

איך ממשיכים: מדובר במוטיבציה חזקה למדי. יציאה לרכיבה על אופני הרים במדרון, גלישת גלים וטיפוס הרים יאפשרו לכם לחוות את הסכנה מצד אחד ואת השליטה מצד שני.

 

הכותבים הם פסיכולוגים של ספורט - צוות "לעוף", פסיכולוגיית ספורט מתקדמת.


 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
התחברו למניעים הפנימיים של הפעילות הגופנית
צילום: אוהד רומנו
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים