שתף קטע נבחר

צילום: AP

אובמה: המהפכה - ברוח גנדי ומרטין לותר קינג

בנאום נרגש אמר נשיא ארה"ב כי "אנחנו חוזים בהיסטוריה לנגד עינינו", והישווה את הדחת מובארק לנפילת חומת ברלין ולמהפכה של מרטין לותר קינג. הוא שיבח את המצרים על שביצעו הפיכה ללא אלימות, ואמר: "ככה עובדת דמוקרטיה". הוא הדגיש: "אין זה סוף השינוי במצרים, אלא רק ההתחלה. נמשיך לסייע"

מנהיג העולם החופשי מתייצב לצד העם המצרי: נשיא ארה"ב, ברק אובמה, אמר הערב (יום ו') כי התפטרותו של נשיא מצרים, חוסני מובארק, היא רק תחילתו של השינוי במצרים. הוא אמר כי שאלות רבות נותרו ללא תשובה, אך הביע אמונה בכך שהעם המצרי יוכל למצוא את אותה התשובה בדרך לדמוקרטיה. ynet שידר את נאום אובמה, והביא בשידור חי גם את החגיגות בקהיר.

 

היסטוריה במצרים - העדכונים האחרונים ב-ynet:

כל ההתפתחויות - גם בעמוד הפייסבוק של ynet

 

בהצהרה שמסר בבית הלבן, לא הסתיר אובמה את התרגשותו מהאירועים במצרים. "יש רגעים מעטים כאלה בחיינו.

היינו עדים להיסטוריה מול עינינו", ציין הנשיא האמריקני, והישווה את המתרחש במצרים לנפילת חומת ברלין, להפגנה בכיכר טיאננמן בסין בשנות ה-80 ולהפגנות של גנדי ומרטין לותר קינג. "העם המצרי אמר את דברו, קולו נשמע, ומצרים לא תהיה אותו הדבר", הוא הוסיף. "המצרים הבהירו ששום דבר חוץ מדמוקרטיה לא יענה על שאיפותיהם".

 

אובמה שיבח את המפגינים במצרים על שהשיגו את מטרתם והביאו להדחת מובארק ללא שימוש באלימות וטרור. "ככה עובדת דמוקרטיה", הוא אמר, "המצרים הבהירו שהם לא מוכנים לשום דבר שהוא פחות מדמוקרטיה. היום הזה שייך לעם המצרי, והעם האמריקני נרגש מהמחזות". הוא אמר כי מצרים לא תשוב להיות כשהייתה.

 

אובמה דיבר על הורים שנשאו את ילדיהם לכיכר א-תחריר בקהיר כדי להיות שותפים להתהוות הדמוקרטיה, ועל צעירים

שחשו פתאום שהם "שווים משהו" ושקולם נחשב. "ראיתי מפגינים צועקים 'אנחנו רודפי שלום', וראינו צבא שלא יורה לעבר מפגינים". הוא שיבח את הצבא המצרי ש"הגיב בפטריוטיות ובאחריות למתרחש".

 

אובמה אמר כי יש להבטיח שהעברת השלטון במצרים תהיה אמינה בעיני הציבור המצרי. הוא אמר כי יש לבטל את חוקי החירום, לשנות את החוקה, ולסלול את הדרך לבחירות חופשיות והגנות. נשיא ארה"ב הוסיף כי על כל הצדדים במצרים להשתתף במשא ומתן. "ארה"ב תמשיך להיות שותפה של מצרים, אנחנו מוכנים לספק כל סיוע שיידרש כדי לאפשר מעבר של השלטון לדמוקרטיה", הוא הבהיר.

 

הבית הלבן: לשמור על השלום

מוקדם יותר הערב נפגש אובמה עם המועצה לביטחון לאומי של ארה"ב. תגובה אמריקנית רשמית ראשונה ניתנה עוד לפני כן מצד סגן נשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, שאמר כי חילופי השלטון במצרים הם רגע "מכונן" בתולדות המדינה והמזרח התיכון. הוא הדגיש כי השינוי במצרים חייב להיות שינוי "בלתי הפיך".

 

זמן קצר אחרי שאובמה סיים את נאומו קיים דובר הבית הלבן, רוברט גיבס, תדרוך לעיתונאים. הוא אמר כי חשוב שהממשלה הבאה במצרים תכיר בהסכם השלום הקיים עם ישראל. גיבס אמר כי השותפות בין ארה"ב למצרים הביאה יציבות למזרח התיכון, במיוחד בדמות השלום בין ישראל למצרים.


חגיגות ההמונים בקהיר (צילום: AP)

 

הערב הושלמה הדחתו של נשיא מצרים מובארק, כשסגנו, עומר סולימאן, מסר הצהרה קצרה בטלוויזיה הממלכתית המצרית, והודיע כי מובארק פרש והעביר את השליטה במדינה לידי הצבא. ההמונים בכיכר א-תחריר בקהיר הריעו למשמע ההודעה, ורבים מהם הזילו דמעות של אושר.

 

מיד אחרי הצהרת סולימאן הודיע האיחוד האירופי כי הוא "מכבד" את החלטת מובארק לפרוש. קנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל, קראה למחליפיו של מובארק לשמור על הסכם השלום עם ישראל, ומזכ"ל האו"ם, באן קי-מון, הפציר במשטר החדש להתקדם מהר ככל הניתן לעבר כינונו של שלטון אזרחי.

 

המועצה העליונה של הצבא, ששולטת כעת במדינה ונענית להוראות שר ההגנה, מוחמד חוסיין טנטאווי, פרסמה הערב הודעה שבה הודתה למובארק על תרומתו למצרים לאורך השנים, והבהירה כי המועצה עצמה אינה תחליף לרצון העם. היא הודיעה כי תבחן דרכים להגשמת שאיפותיו של העם המצרי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אובמה. שום דבר פחות מדמוקרטיה
צילום: AFP
ניצחון בקהיר. "האמריקנים נרגשים מהמחזות"
צילום: AP
מנופפים בדגלים. "מפגינים צעקו: 'אנחנו רודפי שלום'"
צילום: AP
מומלצים