שתף קטע נבחר

סקר: 40% מההורים חושבים שצריך רישיון להורות

יותר ממחצית ההורים היהודים הודו שהם זקוקים להדרכה, רוב גדול בחר בסגנון של "פתיחות וחברות", ואיך מעדיפים להעניש?

כ-40 אחוזים מההורים היהודים בישראל מאמינים שבשביל לגדל ילדים צריך לקבל רישיון. כך עולה מסקר חדש שהזמינה המועצה לשלום הילד, שבו נשאלו הורים על המערכת המורכבת של יחסיהם עם הילדים וסגנון ההורות.

 

 

הסקר נערך בקרב ציבור ההורים על ידי מכון גיאוקרטוגראפיה לקראת כנס באר שבע לשלום הילד, והשתתפו בו 307 איש, הורים לילדים המהווים מדגם מייצג של האוכלוסייה היהודית בישראל. בתשובה לשאלה "האם לדעתך יש לחייב רישיון להורות לכל מי שרוצה להקים משפחה?", השיבו כמעט 40 אחוזים מהנשאלים בחיוב. בקרב החילונים ניכרת תמיכה יותר גדולה ברעיון, של 45%, לעומת 21% מקרב הדתיים.

 

למעלה ממחצית ההורים (52%) הודו כי הם חשים צורך לקבל הדרכה בנושאי הורות, כאשר הורים בעלי שכר נמוך והשכלה נמוכה העידו על כך בשיעור גבוה בהרבה מאשר בעלי הכנסה והשכלה גבוהה.


איך מענישים? (צילום אילוסטרציה: ablestock)

 

עוד עולה מהסקר שרוב גדול של ההורים בישראל מעדיפים להיות חברים של ילדיהם. כך, 77% אפיינו את סגנון ההורות שלהם כסגנון של פתיחות וחברות. רק 14% מההורים אפיינו את עצמם כבעלי סגנון סמכותי ונוקשה. מיעוט של 10% אפיינו את הסגנון ההורי שלהם כסיפוק צרכים פיזיים בלבד (האכלת ילדיהם, הלבשתם וכו').

 

כרבע מההורים משתמשים בצעקות כשיטת ענישה. שיטת הענישה השכיחה בה נוקטים ההורים כלפי הילדים היא מניעת דבר אהוב על הילד לזמן קצר (54%). 27% מההורים ציינו שהם כלל לא מענישים את ילדיהם.

 

למה הילד אלים? תלוי את מי שואלים

מתוצאות הסקר ניכר פער עצום בין עמדות ההורים לעמדות הילדים בנוגע לשאלה מה גורם לאלימות בקרב ילדים. בעוד שרוב עצום של הילדים (בגילאי 9-10) סבור שילדים אלימים מכיוון שקשה להם או רע להם, רק 6% מההורים ציינו סיבה זו.

 

עוד בולט הפער הבין-דורי בסגנון ההורות. בדור הקודם, העידו הנשאלים על הוריהם, 20% מהורים הסתפקו במילוי צרכים פיזיים בלבד של הילדים. 29% מההורים של הדור הקודם הפגינו סגנון סמכותי ונוקשה. יחד עם זאת יש השפעה גדולה של סגנון ההורות שההורה כיום חווה כילד, לבין הדרך שבה הוא נוהג כלפי ילדיו. כך למשל רק 6% בלבד מההורים שהוריהם הפגינו חברות ופתיחות, מתנהגים כלפי ילדיהם בנוקשות ובסמכותיות.

 

לפי הסקר, שתי הסיבות העיקריות שנתנו הורים כהסבר מדוע ילדים אלימים, היו: "החברה יותר אלימה" ו"הילדים לומדים ממבוגרים" (33%). ו"ההורים לא ממלאים כראוי את תפקידם (27%). רק פחות מ-20% סברו שהסיבה לאלימות היא כי יש לילדים יותר מדי זכויות. רק כמחצית מההורים (53%) דיברו עם ילדיהם על סכנות באינטרנט.

 

מנכ"ל המועצה לשלום הילד, ד"ר יצחק קדמן,

 אמר בתגובה לממצאי הסקר כי בניגוד לאופנה הרווחת לתאר את ההורים בישראל כ"סמרטוטים", רוב ההורים מתפקדים באופן נכון ומקיימים יחסים טובים עם ילדיהם. 

 

טיבה הרשמן ממכון גיאוקרטוגרפיה, שערך את הסקר, ציינה כי "כמו שנמצא במחקרים קודמים, שילד מוכה הופך להורה מוכה, גם במחקר זה עולה שסגנון הורי שילד חווה בילדותו משפיע על סגנון הורי שבה הוא נוקט - כלומר הורים שחוו סגנון של מילוי צרכים פיזיים בלבד, הם נוטים להתנהג כך לילדיהם. הורים אלה מדווחים גם על חוסר תקשורת עם ילדיהם בנושאים כמו תרבות דיבור, יחס לחברים וסכנות באינטרנט".

 

 

לפנייה לכתב/ת
מי נתן לך רשיון, אמא?
צילום: index open
מומלצים