שתף קטע נבחר

למה תומס פרידמן תמיד נגדנו?

אילו הפרשן פרידמן היה חי בדמוקרטיה קטנה במזרח התיכון ולא במעצמה הגדולה בעולם, הוא היה מבין שמצרים בלתי יציבה היא משאת נפשם של אוייבי ישראל

בתקופה האחרונה נוהג הפרשן הבכיר תומס פרידמן לתקוף את ממשלת ישראל על מדיניותה האזורית. הוא טוען במאמרו האחרון שממשלת ישראל לא מבחינה בשינויים אזוריים וכי היא מעדיפה מנהיג דיקטטורי כמובארק, מאשר שלטון דמוקרטי במצרים. ממשלת ישראל לדידו היא מנותקת, תוצאה של "נישואי קרובים", "חסרת דימיון" ו"מונעת על ידי קלישאות". אך, דווקא הציבור הישראלי, שבחר את ממשלתו באופן דמוקרטי, במקום הפלורליסטי ביותר בעולם - מדינת ישראל, תומך בממשלה בניגוד לדעתו של פרידמן.

 

ברור מאליו שישראל אינה מתנגדת למצרים דמוקרטית וליברלית, אלא בצדק מתנגדת

 למשטר איסלאמי קיצוני דתי או חילוני, שלא ישמור על "החופש, הכבוד והצדק" כלפי נשים, נוצרים ומיעוטים. משטר זה יקרע לגזרים את הסכם השלום משנת 1979 עם ישראל, שהביא ליציבות איזורית - לדעת פרידמן.

 

כנראה שאזרחי ישראל מבינים את אשר פרידמן נמנע מלהבין: ממשלה חזקה אשר דואגת לאינטרסים הלאומיים של מדינת ישראל היא דווקא דבר טוב.

 

המהפכה במצרים אכן הפתיעה את הממשל בוושינגטון וגם את ישראל, אולם אף אחד אינו יודע מה יילד יום. או כפי שפרידמן אומר בעצמו: "אני חושב כך, לא כי אני יודע לאן הולכת מצרים או כי אני חושב שהיא במסלול חלק לעבר דמוקרטיה. זה כיוון שאיני יודע לאן פני מצרים מועדות. הסדר הישן נשבר והיציבות עזבה את הבניין". מה שפרידמן שכח לציין הוא שהינו מוכן לסכן את ישראל מול מדינה ערבית עצומה של 80 מליון איש, הנמצאת במצב בלתי יציב כפי שהוא עצמו טען.

 

אנו - ילדי ישראל החיים במזרח התיכון, אשר פרידמן טוען כי בחרו לצדד בפרעה, לעומת ילידי מצרים אשר בחרו בליברליזם, מעדיפים משטרים יציבים המשתפים פעולה עם המערב. מובן שאנו היינו מעדיפים משטרים נאמנים למערב, אשר ליברלים בו בזמן לאוכלוסייה האזרחית. אולם, כעת המצב ששורר במצרים הוא לא יציב ועלול להוביל לא לזה ולא לזה. משמע - למשטר דיקטטורי קיצוני אשר לא רק ימרר את חיי תושבי מצרים, אלא גם יפנה עורף למערב. זה מה שראש ממשלת ישראל והקבינט הישראלי גם כן חוששים ממנו.

 

ואם יבטלו את השלום?

רבים מהמצרים מתנגדים לשלום עם ישראל. האם הממשל האמריקני יתמוך בהחלטה של רוב הציבור במצרים לפתוח במלחמה עם ישראל?

 

לפיכך, התקפותיו של פרידמן על ממשלת ישראל לא משרתות את המערב, לא מתקבלות באופן אמין על ידי אזרחי ישראל ורק מחזקות את המשטרים האיסלאמיים הקיצוניים, אשר מתנגדים לישראל והמערב. ראש הממשלה נתניהו נתפש בישראל כמי שדואג לאינטרסים החיוניים של מדינת ישראל ולא נכנע לאינטרסים זרים.

 

בואו נבדוק מה קרה כאשר ממשלת ישראל לא דאגה לאינטרס הלאומי שלה והקשיבה לנשיא ארצות הברית בנסיון להביא "מהפכה דמוקרטית לאיזור". נשיא ארה"ב לשעבר, ג'ורג' בוש, הכריח את ראש ממשלת ישראל, אריאל שרון, לאפשר לתנועת חמאס לרוץ בבחירות. אמנם הבחירות נערכו בצורה דמוקרטית, אולם מה שקרה אחר כך לא היה דמוקרטי כלל וכלל. מנהיגי חמאס פגעו פיסית במנהיגי פתח באמצעות הפיכה מזויינת וחיסלו את האופוזיציה בעזה. כיום, שולט חמאס באופן דיקטטורי בעזה ואף אחד לא זוכר באיזו דרך פוליטית עלו לשלטון.

 

כל אזרח ליברלי המאמין בדמוקרטיה התרגש למראה התמונות ממצרים, אולם אל לנו להתבלבל. כיום, חוץ מצבא מצרים, התנועה המאורגנת היחידה במדינה היא תנועת ה"אחים המוסלמים". אין אופוזיציה במצרים ואין תנועות מאורגנות נוספות היכולות לקבל שליטה במדינה. התעלמות מהתנועה או טענה כי ההפגנות במצרים לא אורגנו על ידה, היא הפשטה של התהליכים המורכבים במצרים ודיבור פטרוני כלפי אזרחי מצרים, שאחוזים ניכרים מהם, מאמינים במהפכה איסלאמית במדינה.

 

תעשה בדק בית

אם פרידמן מוכן לסכן את תושבי ישראל באמצעות שיטת ניסוי וטעייה, אזי אנו נאמר לו - לא תודה! איננו מעוניינים להשתתף בניסוי שלך. אם היית מבטיח לנו חברה מצרית, דמוקרטית וליברלית אשר תומכת בזכויות אדם, כל אזרח בישראל היה תומך בכך. אולם אף אחד אינו יכול להבטיח זאת.

 

פרידמן טוען כי ישראל אינה תומכת במהפכה דמוקרטית במצרים. הייתי בודק את הדמוקרטיה בביתי לפני שאני תוקף אחרים. אדון

 פרידמן - האם תמיכת ארצות הברית במשטר ה"דמוקרטי" בסעודיה מקדמת את הדמוקרטיה במזרח התיכון ?

 

גישתו של פרידמן ונשיא ארצות הברית יצוקה מליברליזם טהור ופייסני, בדומה למשטר קרטר וצ'מברלין בבריטניה לפני מלחמת העולם השנייה, כפי שהוצג בעבר. לשניהם פשוט יותר לבחון את העניין כאשר יושבים בוושניגטון במעצמה עולמית. אולם כאשר מסתכלים בעיניים של המדינה הקטנה והדמוקרטיה היחידה במזרח התיכון, המוקפת על ידי חמאס, חיזבאללה, לבנון וסוריה בראשות איראן - עירעור מעמדה של מצרים לעבר חוסר יציבות, משמעה סכנה קיומית.

 

יאיר אדי פריימן, בוגר החוג ליחסים בין לאומיים ומדע המדינה באוניברסיטה העברית וחבר הדור הצעיר בליכוד

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תומס פרידמן. שוב נגד ישראל
מומלצים