שתף קטע נבחר

13 סיבות: איך חיית מחמד בבית עוזרת לילד

הילד מבקש לאמץ חיית מחמד? רגע לפני שאתם מסרבים כדאי שתדעו שהיא יכולה לתרום לו רבות. חיות המחמד עוזרות להתפתחות רגשית תקינה, מסייעות בשחרור כעסים ואפילו תורמות לפעילות הגופנית. מטפלת בחיות מסבירה

אין כמעט הורה שלא נאלץ לעמוד מול עיניים מתחננות של ילד שביקש לגדל חיית מחמד. זו יכולה להיות חיה קטנה, כמו עכבר, שרקן או דגים, או חיה גדולה יותר, כזו שדורשת טיפול רב יותר, כמו כלב או חתול.

 

רגע לפני שאתם מסרבים לבקשה כדאי שתדעו כי לחיית מחמד יש ערך גדול להתפתחותם של ילדים, גם ברמה הטיפולית. הקשר הקרוב שבדרך כלל נרקם בין שני הצדדים מאפשר לילדים לקבל מהחיה לא רק חום ואהבה, אלא גם ביטחון, רוגע ואפילו כושר גופני. ילדים בעלי צרכים מיוחדים, בין אם זה הפרעות קשב וריכוז, מוגבלויות פיזיות או הפרעות רגשיות, ירוויחו עוד יותר מגידול בעל חיים.  

 

 

בעלי חיים: מאפשרים לגעת בבטחה בקשיים הרגשיים

בשנים האחרונות התבררה התרומה הגדולה שיש לבעלי חיים על בני האדם. בעקבות ההבנה התפתח מאוד תחום הטיפול באמצעות בעלי חיים, תחום חדש יחסית הפועל בהצלחה במדינות רבות בעולם. לארץ הוא הגיע בשנים האחרונות והתווסף למגוון הטיפולים המשלימים המוכרים, כמו פסיכודרמה, טיפול בתנועה, טיפול במוסיקה ועוד. מדובר בכלי טיפולי ממוקד, שבו בעל החיים משמש גורם מתווך והוא מתבצע באופן פרטני או קבוצתי, ובשיתוף פעולה הדוק עם גורמים מטפלים אחרים.

 

האופן שבו עובד בפועל הטיפול באמצעות בעלי חיים הוא על ידי מפגש בין המטופל לבין בעל החיים באמצעות מגע פיזי, מה שמוביל לתהליך רגשי פסיכו-תרפויטי. המטרה היא להגיע אל המטופל, להבינו ולהוליכו לקראת ביטוי רגשי, תובנות ושינוי שישפר את איכות חייו. מי שמכוון את קצב ההתקדמות הוא המטפל.

 

הטיפול באמצעות בעלי חיים נמצא יעיל בקרב מגוון אוכלוסיות הסובלות מהפרעות רגשיות והתנהגותיות, לקויות למידה ותקשורת, תסמונת דאון, נכויות, קשיים מוטוריים ואף לקויות נפשיות. כמו כן, הוא יעיל לשיקום נכי צה״ל ונפגעי טראומה, מסייע לילדים במצבי לחץ, לטיפול בקשישים ובמשפחה, לעבודה עם אסירות ועם נוער עבריין.


הקשר והדאגה לבעל החיים - יגבירו הביטחון העצמי של הילדים (צילום: shutterstock)

 

אך, כאמור, אין צורך להיות בעל לקות כדי ליהנות מהקשר לבעלי חיים. בשל היותם של בעלי החיים דומים לנו במעגלי החיים ובפעילויות הקיומיות, אבל גם שונים בהתנהלותם, הם מאפשרים לנו להשליך עליהם תכנים מורכבים מעולמנו הרגשי. מכיוון שהם בלתי מילוליים הם לא נעלבים ונפגעים ממה שנאמר עליהם ובסביבתם וכך, באופן טבעי לחלוטין, הם מאפשרים לגעת בבטחה ומרחוק בחלקים רגשיים שקשים עבור הילדים. עם החיה אפשר לדבר ולחלוק חוויות קשות או משמחות ולבטא רגשות "אסורים", מבלי לחוות סנקציות חברתיות.

 

בעלי החיים, המגיבים לתקשורת בלתי מילולית, מאפשרים לאזן מצבים של תגובה רגשית עזה. מי שמגדל בעל חיים ודאי מכיר את חוויית השתחרור מרגשות עזים של כאב, דחייה, כעס או עלבון לאחר "שיחה" עם חיית המחמד האהובה. המגע המלטף עם בעל החיים תורם לקשר רגשי בעזרת תחושה של קרבה ואינטימיות, ואף גורם לרגיעה פיזית.

 

בנוסף, כאשר אדם מטפל ביצור חי אחר, דואג להאכלה שלו, לנקיון, למשחק המשותף, לטיול בחוץ ביחד – כל אלו גורמים לו לתחושות של הצלחה, הישגיות וקבלת אחריות ומחזקים אצלו את הביטחון ביכולתו ובערכו העצמי. זו הזדמנות לאדם, גם המסוגר והנוקשה ביותר, לחוות את הצד הרך, המסור והאוהב שבו.

 

עבור אנשים רבים, ובפרט ילדים הסובלים מקשיים חברתיים ומחרדה ביצירת קשר עם חברים, בעל החיים משמש מצד אחד כחבר ומהצד השני מזמן הזדמנויות לשיחה נינוחה וליצירת קשרים עם אנשים נוספים. הוא משמש כמתווך לקשרים חברתיים, מעודד יכולות ביצועיות של פעילויות יום יומיות, לקיחת אחריות, מסוגלות, חיזוק הביטחון והערך העצמי, הרגעה, משחק וחבר לשיח רגשי.

 

חשוב רק להדגיש שאין לנו את הרשות "להשתמש" בבעלי החיים וכי הם לא יוכלו להיות "מטפלים" טובים, אלא אם יהיה להם טוב. 

 

למה מומלץ לגדל חיית מחמד בבית?

 

1. בריאות: פחות מחלות

ילדים שגדלים עם בעלי חיים נוטים לחלות פחות ממי שאינו חשוף אליהם.

 

2. חשיפה למגע: תורמת להתפתחות התחושתית

ילדים שחיים עם כלבים, למשל, חשופים למגוון רב של תחושות ומגע. לחשיפה של מגע, תחושה ותנועה יש חשיבות רבה בהתפתחות הקוגניטיבית.

 

3. התפתחות רגשית: מגע גורם לרגיעה 

למגע יש חשיבות עצומה להתפתחות הרגשית של ילדים. כדי שילד יתפתח בצורה טובה מבחינה רגשית הוא זקוק למגע ולתחושה נעימה וחמה, לרכות שהמגע נותן. מגע בגוף חי גורם לרגיעה - ולא בכדי אנחנו לוקחים את הילדים על הידיים כשהם בוכים. ההתרפקות והרוך של בעל החיים על הילד מאפשר לו לשחזר את החוויות של המגע הנעים - גם בגיל יותר מבוגר. עבור ילד קטן בעל החיים מאפשר, מלבד הרוך והחום, גם התנסות בסוגים שונים של מגע ומרקמים.

 

4. השפעה ממתנת: מפתח ויסות עצמי ויכולת הרגעה 

גידול של בעל חיים מסייע לפתח את הויסות העצמי ואת יכולת ההרגעה העצמית של הילד הרך, בעזרת המגע והליטוף של בעל החיים האהוב. בעלי חיים מגיבים למצב הרגשי של בני אדם קרובים ומשקפים להם את תחושותיהם ורגשותיהם. למגע עם בעלי חיים יש השפעה מרגיעה וממתנת, אם בצפייה בהם או בליטופם.

 

5. ריכוז: הרוגע משפיע גם על תחומים נוספים

הקשר עם בעלי החיים מעודד ישיבה רגועה ושקטה, אם בשעת ליטוף או האכלה. קשר זה משפיע גם על תחומים אחרים בחיים ומקל על ההתרכזות ועל ביצוע משימות לימודיות.

 

6. מוטיבציה לתנועה: רוצים לגעת בחיית המחמד

בעלי חיים הם יצורים תנועתיים מאוד ולכן הם מעודדים ילדים לפעולה מוטורית, במטרה להיות במגע עם חיית המחמד. גם מתבגרים מקבלים מוטיבציה לתנועה כאשר הם מטפלים בבעל חיים, מאחר ועליהם למלא מטלות פיזיות, שלרוב הם אינם ממלאים במקרים אחרים.

 

7. אמון: בעל החיים לא יבגוד בך

בעלי חיים אינם מרכלים או בוגדים וניתן לתת בהם אמון - כפי שהם נותנים אמון בנו.

 

8. התפתחות תובנות חברתיות: לבעלי החיים צרכים משלהם

לבעל החיים יש צרכים משלו, והילד צריך להתחשב בו וברצונו. בדרך זו הילד מבין כי בעל החיים נפרד ממנו, וזה דבר טבעי, גם כשיש ביניהם אהבה רבה וחוויות של שיתוף בחלק מהזמן.

 

9. הבנה לא מילולית: "קריאת" שפת גוף

הקשר עם בעל החיים, שלא יכול להביע את עצמו בצורה מילולית,

תורם להתפתחות היכולת להבין מצבים דרך "קריאת" שפת הגוף וההתנהגות של האחר.

 

10. יכולת לפתח אמפטיה: לומד להתחשב

הטיפול והקשר האוהב עם בעל החיים מאפשר לילד להיות אמפטי לתחושותיו ולהיפתח אל האחר, ומתוך כך להתחשב בו.

 

11. אחריות: הדאגה לחייו של ייצור אחר

הילד מקבל את האחריות לחייו, לבריאותו ולאושרו של יצור אחר. הוא צריך לדאוג לו ולפתח את הבגרות וההבשלה שמלווה את האחריות. התפקיד גם נותן לו ביטחון ומחזק את אמונתו ביכולתו העצמית.

 

12. מעגל החיים: מאפשר התמודדות בתקופה קצרה 

פעם, כשהמשפחות היו גדולות ואנשים חיו בשבטים, חוויות כמו לידה, מחלות, נכות ומוות היו מנת חלקם של הילדים. היום אנחנו כבר לא חיים בצורה כזו והמשפחה היא גרעינית, כך שמה שהילדים רואים אלו לרוב זוג הורים בריאים וסבא וסבתא, שלרוב גרים רחוק. בעלי החיים מאפשרים לילדים להכיר ולראות את מעגל החיים כולו, ולהתמודד איתו. הם גם יכולים לעשות זאת בתקופה קצרה יותר, כיוון שאורח החיים של החיות קצר הרבה יותר משל בני אדם.

 

13. תחושת הביטחון: תמיד נמצא שם 

העובדה שבעל החיים נמצא לידו מעניקה לילד תחושה של ביטחון. הוא אינו מגיע למצב שבו הוא חש בודד, כיוון שבעל החיים תמיד נמצא שם להקשיב לו ולשחק איתו. כלבים מעניקים ביטחון גם במובן הפיזי, כיוון שהם מתריעים מפני זרים.

 

הכותבת היא מרכזת התוכנית לטיפול בעזרת בעלי חיים במכללת לוינסקי לחינוך 

 


 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
היא מבקשת חתול? אולי הוא יהפוך לחבר הכי טוב
צילום: shutterstock
מומלצים