שתף קטע נבחר

הפרטת לאומי: האוצר ימנע קבלת שליטה בלי היתר

החשב הכללי הודיע לוועדת הכספים כי יתרת מניות המדינה בבנק לאומי, בהיקף של 6.5%, תימכר בשוק ההון תוך הקפדה שהן לא יימכרו לבעלי מניות קיימים המחזיקים יותר מ-5%. בנק ישראל דחה עד כה את בקשות שלמה אליהו, שמחזיק 10% מהמניות, לקבל היתר שליטה

האוצר ימכור את יתרת מניות המדינה בבנק לאומי (6.5%) בשוק ההון, תוך הקפדה שהן לא ימכרו לבעלי מניות קיימים המחזיקים יותר מ-5% ממניות הבנק – דוגמת שלמה אליהו שמחזיק 10% מהמניות. החשב הכללי שוקי אורן, אמר זאת היום (ג') לוועדת הכספים והדגיש כי מגבלה זו נועדה למנוע מבעלי המניות - קבלת שליטה בפועל בלאומי ללא היתר מבנק ישראל. אליהו שאף בעבר לקבל היתר שליטה, אך הובהר לו באופן לא רשמי שהוא לא יקבל.

 

 

לגבי רוכשים פוטנציאלים אחרים - הכמות שיוכלו לרכוש בהנפקה הבאה לא תאפשר להם להחזיק ביותר מ-5% ממניות הבנק. החשב הכללי ציין כי מכירת היתרה לא תתבצע לפני סוף מרס (בעוד כחודשיים) על פי התחייבות המדינה בהנפקה האחרונה של חבילת המניות שבאחזקתה, אשר נעשה לפני כשבועיים. 

 

החשב הכללי אמר זאת בדיון ראשון של ועדת הכספים על הצעת הממשלה לתיקון חוק הבנקאות אשר מיועד להשלים את הסדרת ההתנהלות של בנק לאומי שהוא הראשון שיפעל בישראל ללא גרעין שליטה.

 

התיקון המוצע שהוועדה החלה להכין בקריה שנייה ושלישית, משלים ומשפר את התיקון הקודם בחוק שנעשה לפני שמונה שנים, כשהאוצר ובנק ישראל החליטו להפריט את בנק לאומי דרך שוק ההון. זאת לאחר שנכשל הניסיון למכור את השליטה בבנק למשקיע אסטרטגי זר.

 

התיקון הקודם הפחית מ-10% ל-5% את סף ההחזקה במניות הבנק המאפשר להלכה קבלת שליטה בבנק, אך בפועל התנאי הוא שבעל המניות קיבל היתר שליטה מנגיד בנק ישראל. בפועל נקבע גם כי כל השתלטות חדשה של משקיע על מניות הבנק מעל 5% תחייב גם היא קבלת היתר של הנגיד. למעשה לא יינתן לו להחזיק יותר מ-5% אם לא קיבל את ההיתר הדרוש.

 

אפשרות לבנק נוסף ללא גרעין שליטה

המפקח החדש על הבנקים, דוד זקן, אמר כי התיקון החדש נועד ליצור איזור לבנק שפועל ללא גרעין שליטה מהצורך למנוע שליטה בפועל ללא קבלת היתר לבין זכותם של המחזיקים באמצעי השליטה להציג מועמדים לכהונת הדירקטורים בבנק ולפעול לבחירתם.

 

התיקון גם מגביר את יכולת הפיקוח של בנק ישראל על התנהלות של בנק ללא גרעין שליטה. כמו כן הוא מגביר את השקיפות בתהליך בחירת הדירקטורים. תיקון זה חל גם על בנק הפועל עם גרעין שליטה. זקן ציין כי להלכה קיימת אפשרות בשוק ההון שבנק נוסף יגיע למצב שהוא יתנהל ללא גרעין שליטה. הוא לא נקב במי מדובר ובאילו תנאים.  

 

התיקונים העיקריים שבחוק החדש קובעים כי רק מי שמחזיק לפחות 2.5% מהמניות רשאי להציג מועמד לכהונת דירקטור. עם זאת ייבחרו כדירקטורים רק מועמדים שעמדו בדרישות הכשירות ומניעת ניגודי העניינים בדומה להוראות החלות על בנקים אחרים.  

 

במהלך הדיון נחשפה מחלוקת בין החשב הכללי למפקח על הבנקים. בעוד שהמפקח מתנה את מכירת היתרה של מניות לאומי רק לאחר אישור החוק החדש, טוען החשב הכללי שהאוצר לא מעמיד את התנאי הזה.

 

אורן אמר, כי "בפיקוח על הבנקים יש כבר מספיק כלים לפקח, אנחנו לא בוואקום, אם כי המצב טעון לשיפור". לדבריו, קיימת סבירות גבוהה כי אם הבנק יהיה ללא גרעין שליטה, הדבר יקשה את מלאכת הפיקוח עליו וקיים חשש שתיווצר שליטה לכאורה ללא קבלת היתר מבנק ישראל, כאמור אמור יהיו בעלי מניות שמחזיקים יותר מ-5%.  

 

בוועדה צפוי רוב לאישור החוק מהקואליציה והאופוזיציה, אם כי באופוזיציה הביעו התנגדות רק לעצם כוונת המדינה למכור את יתרת מניו הבנק. ח"כ חיים אורון (מרצ) אמר כי ההחזקה הקיימת היא השוט שבידי המדינה לשלוט בבנק. חברת הכנסת שלי יחימוביץ' (עבודה) אמרה כי מאחר שהאוצר נחוש בדעתו למכור את הבנק קיים חשש אמיתי שלא יהיה גרעין שליטה ועל כן יש חשיבות לחוק.

 

גם חברת הכנסת פאינה קירשנבאום (ישראל ביתנו) אמרה שהיא אינה מבינה את הבהילות להפטר מיתרת ההחזקות. ההצבעה על החוק נדחתה למועד אחר.

 

רוצים לזכות באוטו? השתתפו בתחרות הנהג החסכוני בפייסבוק שלנו

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
השקיפות בבחירת הדירקטורים תיגבר
צילום: רויטרס
שוקי אורן
צילום: ששון תירם
דוד זקן
צילום: ששון טירם
מומלצים