שתף קטע נבחר

אלימות נגד פלסטינים: "91% מהתיקים נסגרים"

עבריין לא נודע, חוסר עניין לציבור, וגם תיקים שאבדו. לפי נתוני ארגון "יש דין", כמעט כל תלונות הפלסטינים נגמרות בכלום ושום דבר: "אות קין על מצחה של החברה הישראלית". המשטרה: הגורמים הרלוונטיים בודקים

במערכת הביטחון מתפארים בשקט ששורר כבר תקופה ארוכה בגדה המערבית, אבל האלימות בין המתנחלים לבין הפלסטינים לא בדיוק נרגעת. נראה שהאחראים לליבוי האש מצליחים לחמוק מלתת את הדין על מעשיהם, לפחות לפי דו"ח שפרסם היום (ד') ארגון "יש דין".

 

 

לפי הדו"ח, ממעקב אחר גורלן של תלונות שבהן טיפל הארגון מ-2005 ועד היום, שעסקו בעבירות שביצעו ישראלים נגד פלסטינים בשטחים, עולה כי רק פחות מ-10 אחוזים מתיקי החקירות שנפתחו הגיעו לכדי הגשת כתבי אישום. בארגון טענו כי רוב התיקים שעסקו בפגיעה פיזית בפלסטינים או ברכושם, על-ידי אזרחים ישראלים, נסגרו עקב כך שהחוקרים לא הצליחו לאתר חשודים וראיות מפלילות.

 

בדו"ח נכתב כי 488 מתוך 539 תיקים שטופלו על-ידי אנשי "יש דין" נסגרו ללא הגשת כתבי אישום - 91 אחוזים מהתלונות. רוב התיקים (315 מהם) נסגרו בעילה של "עבריין לא נודע", כשהמשטרה לא הצליחה לאתר ראיות מספיקות להעמדה לדין. 33 תיקים נסגרו בהסבר ל"אין אשמה פלילית", "היעדר עניין לציבור" ו"ועבריין שאינו בר-עונשין'. נוסף עליהם, אבדו שלושה תיקים.

 

אחת מהתלונות שנסגרו ללא העמדה לדין הוגשה בספטמבר 2009 על-ידי פלסטיני, שטען כי שלושה ישראלים תקפו אותו, שניים מהם - רעולי פנים. הוא סיפר כי הם התנפלו עליו והכו אותו במקלות ובכתות גרזנים. הפלסטיני הובהל לבית חולים בקלקיליה, והגיש אחר כך תלונה בגין האירוע במשטרת אריאל.

 

הוא מסר לחוקרים תיאור של האדם שלטענתו תקף אותו בפנים גלויות, ולדברי אנשי "יש דין", אף זיהה אותו במסדר תמונות שנערך לו.

אלא שהחשוד לא הוזמן לחקירה במשטרה, למרות שפרטיו היו מוכרים, והתיק נגנז בעילה של "עבריין לא נודע", פחות מחודש אחרי המקרה. בעקבות ערר שהגישו אנשי "יש דין", הוחלט בפרקליטות להשיב את התיק למשטרה לצורך השלמת חקירת האירוע.

 

היועץ המשפטי של הארגון, עו"ד מיכאל ספרד, אמר לנוכח נתוני הדו"ח כי "כישלון גופי אכיפת החוק בהגנה על הפלסטינים בגדה המערבית הוא אות קין על מצחה של החברה הישראלית. הנתונים מראים כי בני אדם חסרי זכויות המצויים תחת שליטתנו מופקרים לגורלם. לעובדה הזו יש משמעויות מוסריות ומשפטיות קשות ביותר".

 

ממשטרת מחוז ש"י נמסר בתגובה כי היא מטפלת מדי שנה במאות תיקים הנפתחים בגין תלונות של פלסטינים אודות פגיעה בהם וברכושם מצד אזרחים ישראלים: "בחלק מהתיקים מתגבשת תשתית ראייתית אודות לפעולות החקירה המאומצות של יחידות המחוז, המאפשרת הגשת כתבי אישום כנגד חשודים. לראיה, ב-2009 הוגשו 21 כתבי אישום בתיקים של אלימות כלפי גוף ורכוש של פלסטינים מצד אזרחים ישראלים, ובשנת 2010 הוגשו 19 כתבי אישום. מיעוט בכתבי אישום בתיקים הנ"ל אינה נובעת מכישלון חקירת התלונות כפי שמוצג על-ידי ארגון 'יש דין' אלא מטעמים אובייקטיבים".

 

לטענת המשטרה, לא מעט תלונות מוגשות באיחור רב - דבר הפוגע ביכולת המשטרה לאיסוף ממצאים ואיתור עדים, "ובחלק מהמקרים מתעוררים קשיים משפטיים לביסוס זכויות הבעלות על הקרקע הנתונה במחלוקת וגוררת חיכוך בין יהודים לפלסטינים לצד עבירות פליליות נוספות כגון תקיפה ופגיעה ברכוש". התיקים, כך מבהירים במשטרה, נבדקים לפי קריטריון משפטי של סיכוי סביר להרשעה, "באופן שוויוני, מקצועי וערכי".

 

בהכנת הידיעה השתתף יאיר אלטמן
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"תג מחיר" באזור שכם. התיקים נסגרים
צילום: "בצלם"
מומלצים