שתף קטע נבחר

התלמידים יסיירו בחברון? "בסוף רק הימנים יגיעו"

יוזמת שר החינוך מעוררת ויכוחים סוערים גם בחדר המורים - ועל הברזלים בבתי הספר. המנהלים והצוותים החינוכיים חוששים לביטחון, מקווים שהפוליטיקה תישאר בצד, והתלמידים חלוקים: מערת המכפלה כמו אילת או שאסור להשלים עם הכיבוש?

שר החינוך מתכוון להביא את תלמידי ישראל לביקור בחברון, אבל המחלוקת סביב המהלך יצאה גם אל מחוץ למגרש הפוליטי. גם בקרב תלמידים ואנשי החינוך נשמעו היום (ד') דעות שונות על התוכנית, שאינן נוגעות לוויכוח האידיאולוגי סביב מעמדה של עיר האבות.

 

 

"מבלי להתייחס להיבט הפוליטי, אני לא חושב שזה פרקטי לקחת ילדים לטיול בחברון", אמר ל-ynet מנהל בית ספר. "רק הנסיעה לשם מצריכה אוטובוסים ממוגנים, ואני כמנהל לא מוכן לקבל על עצמי את האחריות לכך שהתלמידים שלי יעמדו בסכנה. צריך לזכור שחברון ומערת המכפלה נמצאות בלב המחלוקת הפוליטית, והמסגרת החינוכית צריכה לשמור על גבולות הקונצנזוס".


הכניסה למערת המכפלה בחברון. בקרוב מוקד לתלמידים? (צילום: AFP)

 

לעומת המנהל, סבור ד"ר אסף מצקין, מורה לאזרחות בתיכון במרכז הארץ, כי "כל עוד מדובר בטיולים שמטרתם חינוכית ולא קידום אג'נדה פוליטית, מדובר ביוזמה מבורכת - בתנאי שבסיור ייחשפו התלמידים לשני הקטבים. אני מתכוון לשאלות שנוגעות גם לנושאים של הכיבוש וגם למורשת ישראל. חלק מלימודי האזרחות הם הכרת המציאות והפלורליזם הרעיוני. לטעמי, אלה שמתנגדים לטיולים האלה טומנים ראשם בחול, כי בין אם רוצים ובין אם לא השטח, הזה הוא חלק ממדינת ישראל ורק על-ידי הכרת המציאות כפי שהיא, ניתן לחשוף את התלמידים לפלורליזם רעיוני".

 

ומה חושב הדור הצעיר על היעד החדש לטיולים? גם שם הדעות חלוקות. יו"ר מועצת התלמידים הארצית, אשר אלון, אמר כי לדעתו, "חשוב מאוד שהתלמידים יכירו את הארץ ואת אתרי המורשת, ובהם חברון. זה צריך להיות בדיוק כפי שתלמידים מגיעים לכותל. אנחנו יודעים שהידע של התלמידים במקרא ובמורשת לא רחב במיוחד, וטיולים מהסוג הזה יכולים להעלות את ההישגים".

 

עם זאת, כמו מנהל בית הספר, אמר אלון כי "חשוב ששכרם של התלמידים לא ייצא בהפסדם. מדובר במקום שצריך להיות מאובטח היטב. אסור שהתלמידים ייפגעו ואין לשלוח אותם ללא אבטחה כצאן לטבח".

 

חבר אחר במועצת התלמידים הארצית, יוסי ג'יבלי, תמך גם כן בביקורי התלמידים במערת המכפלה. "מערת המכפלה היא מקום לגיטימי כמו מצפה רמון או אילת, וחשוב מאוד שתלמידים יגיעו למקום. אין תחליף למראה עיניים וללימוד של התכנים מהשטח".

 

מי שהתלהב הרבה פחות מהיוזמה הוא יותם ברגר, תלמיד תיכון וחבר תנועת "חלום ומעשה", המאגדת בני נוער שתומכים ב"שלום עכשיו". הוא וחבריו ניסחו עצומה נגד תוכנית הסיורים בחברון. "אנחנו חושבים שחשוב מאוד לעסוק בערכים יהודיים, אבל יש לעשות את זה באמצעות לימודים משותפים ליהודים ולערבים. זה לא צריך להיות תוך התעלמות מוחלטת מהציבור הפלסטיני ומהפגיעה בדמוקרטיה".

 

"רוצים להינות בטיול, לא להרגיש במלחמה"

בעצומה שניסחו, כתבו ברגר וחבריו כי "כמו שאין מחייבים תלמידים שומרי מסורת לנסוע בשבת, כך אין לחייב תלמידים להגיע למקום שבו אין דמוקרטיה וחל שלטון כיבוש צבאי על אוכלוסייה אזרחית. היוזמה של שר החינוך נודפת ריח פוליטי ונועדה לקדם אג'נדה ימנית".

 

באותה הרוח, תלמיד כיתה י"א טען ש"התוכנית הזאת עלולה לגרום למחלוקות בקרב התלמידים, גם בגלל שמדובר במקום מסוכן מבחינה בטיחותית, וגם בגלל הוויכוח הפוליטי. בשורה האחרונה, ייווצר מצב שבו, במקום שהתלמידים יילמדו על מורשת ישראל, הם יגיעו לטיול 'ימני' שמי שייצא אליו יהיו רק תלמידים שמזוהים עם הימין".

 

תלמידת י"ב, שדווקא לא הביעה מורת רוח אידיאולוגית מהמהלך, סיפרה שאינה מתעניינת בתכנים הפוליטיים, "אבל כתלמידה, אני רוצה להינות בטיול ולא להרגיש במלחמה. בני אדם פרטיים יכולים לטייל היכן שהם רוצים, אבל אין שום סיבה שייקחו תלמידים ויכניסו אותם למקומות שבהם הם עלולים להיפגע ולחוש מאוימים".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שר החינוך, גדעון סער. ומה לגבי אבטחה?
צילום: עידו ארז
מומלצים