שתף קטע נבחר

למובארק יש כפתור לכיבוי האינטרנט. ולנתניהו?

איך מנתקים מדינה שלמה מהאינטרנט העולמי? בקליק. לאילו עוד ממשלות יש יכולת כזו? להרבה מאוד. ובישראל? תמשיכו לקרוא

<< הצצה ראשונה: הפלייסטיישן פון של סוני אריקסון

 

המהפיכה במצרים הצליחה, ונשיא המדינה, חוסני מובארק – התפטר. המפגינים אמנם מילאו את רחובות וכיכרות קהיר, נלחמו במשטרה וניצחו. אבל לניצחון קדמה תבוסה מפתיעה: המחאה נגד מובארק החלה ברשת - בציוצי טוויטר, קבוצות בפייסבוק ועוד. ואז, בבוקר ה-28 בינואר, נותקה מצרים מהאינטרנט. כולה, ובבת אחת.

 

עכשיו, כשהעם המצרי מנסה לבנות מחדש את מנגנוני השלטון שלו, תוהים מומחי טכנולוגיה ורשתות ברחבי העולם: כיצד הצליח מובארק להשיג "כפתור לכיבוי האינטרנט"? בדיקה של הניו יורק טיימס גילתה שלכבות את האינטרנט במדינה שלמה זה לא קשה כפי שהתרגלנו לחשוב. 

 

הצטרפו לפייסבוק של ynet וקבלו עדכונים חמים וסרטונים בלעדיים

 

איך מנתקים מדינה מהרשת?

האינטרנט היא מטבעה קשה לחסימה ולהגבלה. בחודשים האחרונים מנסה התאחדות ספקיות האינטרנט באירופה לשכנע את הנהגת האיחוד האירופי שלא להפעיל תוכנית לחסימה גורפת של אתרי פורנו ופדופיליה. לפי ההתאחדות, הסוטים שמפיצים תכנים פדופיליים יודעים לעקוף כל חסימה, וסינון גורף רק יעלה להן הרבה כסף ולא יצליח לעצור אף אחד.

 

לחסום תכנים מסוימים באינטרנט זו משימה קשה ומורכבת כשלעצמה. חישבו לעצמכם כמה קשה יהיה לנתק בבת אחת מדינה שלמה מהרשת העולמית. ועכשיו חישבו שוב: במדינות מסוימות זה פשוט וקל. הסוד הוא במבנה התשתית: למדינות רבות יש חיבור פיזי למספר כבלי נתונים, ועוד שרתים מקומיים. כך יכולים אזרחיהן ליהנות גם מאתרים שמתארחים בתחומה, וגם מכאלה שמתארחים על שרתים במדינות אחרות.

 

במדינות ערביות כמו סוריה, סעודיה, ירדן ואחרות מאוד מקובל שהמדינה אחראית על תחום תשתיות האינטרנט. כך יכול השלטון להבטיח לעצמו גישה אל החיבורים עצמם, ולהתקין מתג לכיבוי האינטרנט, לשימוש בעת הצורך.

 

אותו מתג הוא בעצם מערכת מורכבת מאוד, שממפה את תקשורת האינטרנט במדינה, וחוסמת את כל השרתים וכל נקודות הגישה למקור שלהם – שהוא בדרך כלל, כבל יחיד. למשל, בסוריה נשלטת התשתית על ידי משרד התקשורת באופן בלעדי, וכולה ניזונה מכבל שמגיע מקפריסין.

 

רוצים עוד דוגמה? מדינת ישראל מקבלת אינטרנט דרך רשת הכבלים התת ימית MED Nautilus. אין מד? אין אינטרנט מחו"ל. לא ידוע על מערכת לכיבוי האינטרנט שקיימת בישראל, אבל מבנה התשתית בהחלט מאפשר התקנה שלה.

 

אגב, לחסימת הכבל אין השפעה על יתר המדינות שמחוברות דרכו - לא יותר משכיבוי האור אצלכם בחדר משפיע על אספקת החשמל של השכן שלכם.

 

מהנדסים מצריים שניתחו את מהלך החסימה, כדי ללמוד כיצד בוצעה. הם גילו שהממשלה ניצלה את מבנה הרשת במצרים, ופשוט חסמה את כבל מד, שהמדינה תלויה בו לקבלת אינטרנט עולמי. הניתוק משרתים של חברות כמו גוגל, פייסבוק, יאהו ואחרות השאיר את הרשת המקומית תלויה בשרתים מקומיים, שנפלו תדיר בגלל העומס העצום שנוצר.

 

מובארק? גם לאובמה יש

כשמסתכלים על זה בראייה אסטרטגית, כיבוי האינטרנט יכול להפוך לצורך קיומי לפעמים - ולא רק כדי שאיזה דיקטטור ישמור על כסאו. מנגנוני המדינה תלויים במערכות ממוחשבות: שליטה במערכות המסחר בבורסה, ברשתות התקשורת, בתחנות כוח וכורים אטומיים ועוד - כולם מתבצעים ממערכות מחשבים סגורות. אם מישהו מצליח להחדיר את הווירוס הנכון למערכות אלה, יכול להיגרם למדינה נזק עצום.

 

רק לפני כחצי שנה נפלו מערכות בתחנות כוח ובמתקנים תעשייתיים שונים באירופה ובמפרץ הפרסי, שהמפורסם בהם הוא הכור הגרעיני בבושהר שבאיראן. את הנזק גרם וירוס מסוג תולעת בשם StuxNet, שהוא אחד הווירוסים המתוחכמים והמורכבים ביותר שנתגלו עד כה. לפי מספר הערכות, הוא פותח במשותף על ידי ישראל וארצות הברית.

 

מקרה סטוקסנט, ולפניו - מקרה הפריצה לשרתי גוגל בסין, היוו עילה להאצה בפיתוח כלים להתמודדות עם איומים אסטרטגיים למערכות מחשבים. ברק אובמה, נשיא ארצות הברית, הנחה את ממשלתו להציע תוכניות פעולה למצבי חירום לאומיים כתוצאה מהתקפות רשת.

 

התוכנית הנוכחית תחייב ספקיות אינטרנט וחברות פרטיות לנתק את ארצות הברית מהאינטרנט העולמי, בעת הצורך. בימים אלו מקודם חוק שיתן לנשיא את הכוח לבצע את הניתוק האמור, לתקופה של עד שלושים יום. "האינטרנט החל בתור תופעת תקשורת לפני כארבעים שנה", והפך עתה לצורך קיומי של החיים המודרניים - שלצערנו, נמצא תמיד תחת התקפה", הסביר הסנטור ג'וזף ליברמן, שיזם את הצעת החוק. 

 

אצבע קלה על הכפתור

רוב המדינות מתבססות על נקודות גישה בודדות לאינטרנט העולמי, ולפיכך, ניתן יהיה לנתק אותן מהרשת כשמחליט השלטון שהגיע הזמן לעשות זאת. על אף שמנהיגים בעולם המערבי מתחו ביקורת קשה על החלטת מובארק לנתק את המדינה מהרשת - כפי שתקפו גם את אחמדינג'אד כשעשה זאת, חסימת הרשת היא יכולת שכולם רוצים להחזיק בה.

 

אמנם קיימים כלים לפריצת צנזורה וסינון מקומיים, אבל אין דרך לחבר לרשת מדינה ששליטיה ניתקו באופן פיזי משדרת האינטרנט העולמית. ראוי לציון שמערכות שמפעילות תשתיות בישראל נמצאות תחת התקפות בלתי פוסקות מצד גורמים לא ידועים, אשר הודות למערכי ההגנה הממשלתיים - לא מצליחים לפגוע בהן.

 

מה זה אומר? שאולי די ברכיבי ההגנה הקיימים כדי למנוע פגיעה בתשתית - ושכפתור שמכבה את האינטרנט הוא לא יותר מדרך ברוטאלית וגסה למנוע מאזרחי מדינה את חופש הביטוי.

 

כזה אני רוצה: קרן מוות תוצרת בית >>

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
איך מנתקים מדינה שלמה מהרשת? בקלות
צילום: ניצן סדן
מומלצים